رافائل ماریانو گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تایید کرد که حکومت ایران با نقض مجدد برجام شش آبشار سانتریفیوژ را برای غنی سازی اورانیوم با غلظت بیست درصد به کار انداخته است. در واکنش ایالات متحد آمریکا، حکومت اسلامی ایران را به “اخاذی اتمی” متهم کرد.
روزنامۀ فرانسوی، “لوموند”، هدف تهران را از این اقدام اعمال فشار بر رئیس جمهوری منتخب آمریکا، جو بایدن، و دولت آیندۀ او دانسته که قاعدتاً باید از بیستم ژانویه قدرت را در این کشور در دست بگیرد.
لوموند،در ادامه افزوده است: که حکومت ایران با تصمیم اخیر خود قدری هم “با آتش بازی میکند.
از نظر “لوموند” تصمیم تهران برای غنی سازی اورانیوم با غلظت بیست درصد گویای مناسبات و کشمکش قدرت در ایران و تلاش رهبران تهران برای بهبود وضعیت خود پیش از آغاز مذاکرات با رئیس جمهوری آیندۀ آمریکا، جو بایدن، است. اما، به گمان، گزارشگران “لوموند” حکومت ایران با این تصمیم، خود را در معرض انزوای بیشتر، ناخشنود کردن دو پشتیبان اصلی خود، یعنی روسیه و چین قرار داده، مضاف بر اینکه بیش از اندازه نسبت به نتایج بازی خود دچار مبالغه شده است.
در ادامه این گزارش لوموند به نقل از علی واعظ، مدیر برنامۀ ایران در “گروه بحران بینالمللی”، نوشته است که از نظر علی خامنه ای مذاکرات با دولت آیندۀ آمریکا را باید از موضع قدرت آغاز کرد.
محمدباقر قالیباف، هم پیشتر ضمن دفاع از تصمیم حسن روحانی مبنی بر آغاز غنی سازی اورانیوم با غلظت بیست درصد در صفحۀ توییتر خود نوشت که این تصمیم “جایگاه ایران قوی و مقتدر را در مواجهه با پیمانشکنان احیاء خواهد کرد. مهلت بدعهدی و وقتکُشی سر آمده است. شکستن تحریمهای ظالمانه با “تولید قدرت” و بی اثر کردن تحریمها دستور کار کشور است.
“لوموند” در ادامه نوشته است : اگر چه روسیه تصمیم تهران را نوعی قدرت نمایی خوانده، اما، آن را در عین حال برگشتپذیر دانسته در صورتی که البته اوضاع به “حالت عادی” بازگردد.
لوموند در ادامه نوشته است: تصمیم تهران باعث شد که نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، بار دیگر تاکید کند که هدف تهران دستیابی به سلاح اتمی است و این که اسرائیل هرگز اجازۀ نخواهد داد که تهران به سلاح اتمی دست یابد.
فیگارو روزنامۀ عصر پاریس، نیز تصمیم تهران مبنی بر آغاز غنی سازی اورانیوم با غلظت بیست درصد را مهمترین نقض برجام توسط تهران دانسته و به نقل از منابع نزدیک به سازمان انرژی اتمی ایران نوشته است که این تصمیم در اصل “تاکتیکی” است زیرا بعداً به جو بایدن اجازه خواهد داد بگوید که ایران را به چشم پوشی از تصمیم خود وادار کرده است.
با این حال، برخی کارشناسان آمریکایی معتقدند که تصمیم تهران میتواند جو بایدن را در وضعیتی دشوار در مذاکرات آتی قرار بدهد و رئیس جمهوری کنونی این کشور، دونالد ترامپ، را که سخت از شکست انتخاباتی خود خشمگین است به اقدامی نامتعادل و افراطی در آخرین روزهای ریاست خود وادارد.