علی مطهری نماینده های پیشین مجلس که دیدگاه های انتقادی خود را به صراحت بیان می کند، در واکنش به تلاش های روسیه برای قطع نفوذ ایران در سوریه و پایان بخشیدن به جنگ خانگی ده ساله در آن کشور، گفت : حکومت ایران نباید تمام تخممرغهای خود را در سبد بقای بشار اسد بگذارد.
در گزارش ها آمده است که دولت روسیه با کمک امیرنشین قطر و دولت ترکیه و همچنین با مشورت با برخی کشورهای عربی دیگر، می خواهد برای حل بحران سوریه، بشار اسد را برکنار کرده و یک شورای حکومت نظامیان را بر آن کشور مسلط کند.
آگاهان می گویند که دولت مسکو صلاح ندانسته رژیم ایران را که بزرگترین حامی بشار اسد است، در این رایزنی ها سهیم سازد. حتی فاش شد که هیاتی از جانب حزب الله لبنان راهی مسکو می شود ولی دولت روسیه لزومی ندیده است که رژیم ایران را وارد این بازی کند.
جلال میرزایی،یکی از نمایندگان پیشین مجلس نیز در مصاحبه با وبسایت “دیپلماسی ایرانی” در انتقاد از سیاستهای این کشور در قبال سوریه گفت که حکومت اسلامی نباید تمام تخممرغهای خود را در سبد بقای بشار اسد بگذارد.
وی در ادامه افزود: این سیاست، نه منطقی است و نه دیگر عملی.
جلال میرزایی،گفت: «طی ده سالی که از جنگ سوریه میگذرد رژیم ایران شوربختانه با تمرکز بر اصل بقای رژیم اسد تمام هزینههای سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی، تسلیحاتی، لجستیکی، انسانی و اقتصادی آن را برعهده گرفته که چالشهای جدی هم برای اقتصاد کشور، آن هم در شرایط تحریمی به دنبال داشته است. قطعا این سیاست در شرایط فعلی دیگر کارایی ندارد».
میرزایی درباره میزبانی دوحه از نشست سهجانبه ترکیه، روسیه و قطر پیرامون سوریه نیز گفت: قطر سعی کرده در تنش ایران و آمریکا بر سر احیای برجام نقش واسطه و میانجیگر را بازی کند، کما اینکه با برگزاری نشست سهجانبه و حضور ترکیه و روسیه هم نیمنگاهی به افزایش نقش نفوذ و جایگاه خود در آینده سیاسی سوریه و منطقه خاورمیانه دارد.
وی در ادامه افزود: البته برگزاری این نشست مذکور لزوما به معنای دور زدن رژیم ایران نخواهد بود. اگر ما به واقع نگران دور زده شدن در سوریه هستیم به جای تمرکز روی قطر باید نگران تحرکات کشوری مانند چین در حوزه بازسای این کشور (سوریه) باشیم.
وب سایت دیپلماسی ایران در ادامه نوشته است : طی یک دهه گذشته بسیاری از مقامات تهران مانند علیاکبر هاشمیرفسنجانی و محمود احمدینژاد با دخالت سپاه پاسداران در سوریه مخالفت کرده و کارشناسان و دیپلماتهای ایرانی حمایت تمامعیار کشورشان از بشار اسد را مورد انتقاد قرار دادهاند.
همچنین قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق غرب آسیا وزارت خارجه و سفیر سابق این کشور در مالزی و یونان نیز گفته است: «حضور ایران در بحران سوریه هیچ توجیه اخلاقی ندارد. این تلاشها برای دفاع از مستضعفین نبوده، چرا که حفظ حکومت بشار اسد اساسا اخلاقی نبوده است. چون دولت بشار اسد یک دولت دموکراتیک برخاسته از نظر و آرای مردم سوریه نبوده است، بلکه یک حکومت اتوکراتیک و دیکتاتور بود که کارنامه جنایات او باعث شد مردم کشورش در تقابل با آن به پا خیزند. اگر ما در همان روزهای آغاز تنش در سوریه به سمت دیپلماسی و برخوردهای دموکراتیک پیش میرفتیم شاید شاهد کشته شدن، آواره شدن و زخمی شدن صدها هزار نفر نبودیم.»
مهدی مطهرنیا، استاد روابط بینالملل در دانشگاه تهران نیز در این باره گفته است : امروز روسها به عنوان محور اصلی اتحاد میان ترکیه و ایران جهت مدیریت منافع آینده این اتحادیه در سوریه به دنبال بیشترین امتیاز برای خود و کمترین امتیاز برای ایران هستند. به عبارتی دیگر، ایران بالاترین هزینهها را در سوریه داشته، ولی کمترین امتیازها را میتواند دریافت کند.