مجید محمدی جامعه شناس ایرانی ،آمریکایی درباره تبلیغات نامزدهای جمهوری اسلامی نوشت: نامزدهای شورای نگهبان و معتمدان رهبر که میخواهند بر کرسی ریاست قوه مجریه بنشینند و نقش تدارکاتچی نظام را به خوبی ایفا کنند، در رقابت بر سر این کرسی به جای طرح سیاستها و برنامههای خود برای حل مشکلات و نقد سیاستها و تصمیمات دیگران، به روشهایی مشخص برای فریب مردم تمسک میجویند: انداختن مسئولیتها بر عهده دیگران تا نقش خود آنها فراموش شود، زدن گوشه و کنایه برای از اعتبار انداختن طرف یا طرفهای مقابل، و استفاده از تاکتیکهایی برای از صحنه بیرون کردن رقیب.
وی در ادامه افزود: پنج روش معمول در رقابتهای سیاسی درون حکومتی دیده می شود نخست ، سر دادن شعار توخالی، وعدهای که با توجه به شرایط امروز محقق نخواهد شد، ریشه در ایدئولوژی نظام جمهوری اسلامی ایران دارد و از این جهت با دادهها قابل تجدیدنظر نیست؛ مثل این شعار که “جمهوری اسلامی ایران بهترین نظام سیاسی است.”
محمدی گفت: مهمترین شعارهای نامزدهای شورای نگهبان عبارت بودهاند از افزایش یارانهها به ۴۵۰ هزار تومان برای ۴۰ میلیون نفر و دادن حقوق به زنان خانهدار (رضایی)، جوانگرایی در دولت تا حد میانگین ۴۵ سال و خشکاندن ریشه تورم در ۴ ماه (مهرعلیزاده)، مهار گرانی (زاکانی)، تورم زیر ۵ درصدی (قاضیزاده هاشمی)، تورم ۸ تا ۱۲ درصدی (همتی)، تامین مسکن برای عموم، یکرقمی کردن تورم و تبدیل هفت میلیون صدرنشین به صادرکننده (جلیلی)، و کاهش ۵۰ درصدی هزینه درمان و ایجاد یک میلیون شغل در هر سال (رئیسی).
وی در ادامه افزود: دومین روش، مسئولیت ناکارآمدی، فساد و اتلاف را بر دوش دیگری می اندازند، به عنوان مثال، سعید جلیلی در توییتی بدون آوردن نام علی لاریجانی، در مورد وی مینویسد: «وقتی اوایل مسئولیت آنها فسادها صدمیلیاردی باشد، اواخر مسئولیتشان دوازده هزار میلیاردی بشود، معلوم میشود جایی ایراد داشته است» .
محمدی گفت: سومین روش آنان درس اخلاق به یکدیگر دادن است ، گروهی دیگر از نامزدها و هوادارانشان خود به حمله به دیگران نمیپردازند، بلکه نظارهگرند و به بقیه در مورد روش رقابت درس اخلاق میدهند. آنها همچنین به مردم توصیه میکنند که حتی در صورت مخالفت با نظام و نامزدها، رای بدهند تا «دشمنان» را مایوس سازند.
وی در ادامه نوشته است : در چهارمین روش ، استفاده از نامزدهای پوششی است ، به عنوان نمونه جهانگیری در بیعت ۱۳۹۶ تنها نامزد پوششی روحانی بود. اما در بیعت ۱۴۰۰ ابراهیم رئیسی دهها نامزد پوششی داشت که برخی رد صلاحیت شدند و برخی بعد از تایید صلاحیت و در دوره تبلیغات کنار خواهند رفت. محمد عباسی، حسین دهقان، و علیرضا افشار، از نامزدهای پوششی رئیسی، به نفع وی کنار رفتند. علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضیزاده هاشمی به احتمال زیاد جزو همان ۲۲۰ عضو مجلس هستند که از رئیسی خواستند نامزد شود و به احتمال زیاد، به نفع وی کنار خواهند رفت تا افزایش آرای رئیسی را آسانتر کنند.
حتی عبدالناصر همتی و محسن مهرعلیزاده هم نامزدهای پوششی هستند، و تنها کسی که برای بار چهارم نامزد شده است و نامزد پوششی نیست، محسن رضایی است و مثل دفعات گذشته، در این نمایش نظام نقش بازنده «نجیب» (کسی که به هیچ اقدامی اعتراض نمیکند) را ایفا خواهد کرد.