نماینده رژیم ایران در آژانس بین المللی اتمی، هشدارهای این نهاد را در مورد تخلفات رژیم ایران از برجام “اقدامی سیاسی” نامید و هشدار داده گفت: «هرگونه تصمیم سیاسی با سوءاستفاده از شورای حکام موجب تضعیف همکاریهای ایران و آژانس میشود. این واکنش به دنبال پیشنویس قطعنامهای توبیخآمیز ی است که کشورهای اروپایی درباره ایران به آژانس ارائه کرده اند».
حکومت ایران همیشه در واکنش به اخطارهای آژانس در مورد تخلفات آن رژیم، ادعا می کند که این گونه قضاوت ها جنبه سیاسی دارد و زیر فشار ایالات متحده گرفته شده است – امری که کارشناسان آژانس آن را قاطعانه رد می کنند.
نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دنبال اخطار خود افزوده گفت: در صورت تصویب قطعنامه در شورای حکام، جمهوری اسلامی متناسب با آنْ اقدامات لازم را اتخاذ میکند.
به گزارش خبرگزاری بلومبرگ ،در نخستین روز از نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی همزمان با انتقاد مدیرکل این آژانس مبنی بر عدم همکاری ایران با بازرسان ،کشورهای اروپایی پیشنویس قطعنامهای توبیخی ایران را به شورای حکام ارائه کردهاند.
بلومبرگ نوشته است: پیشنویس این قطعنامه را سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا تدوین کرده و این خبرگزاری متن یک صفحهای آن را دیده است.
کاظم غریبآبادی، گفته است: اینکه این قطعنامه از سوی کشورهایی ارائه میشود که یا دارنده سلاح هستهای هستند یا میزبانی چنین سلاحهای مخرب و کشندهای را بهعهده دارند، و از سویی نگرانیهای پادمانی خود را در مورد ایران اظهار میدارند، بهسخره گرفتن هنجارها و قواعد بینالمللی حاکم بر رژیمهای خلع سلاح و عدم اشاعه است.
بلومبرگ نوشت: در این گزارش، سه کشور اروپایی با ابراز نگرانی از اینکه رژیم ایران برای بیش از چهار ماه “با سرپیچی از مفاد پروتکل الحاقی” به بازرسان آژانس اجازه دسترسی به محلهای مورد درخواستشان را نداده است، خواستار “همکاری کامل” ایران شدهاند.
این در حالی که غریب آبادی ، آژانس و کشورهای عضو را تهدید کرده و گفته است که فضای کلی روابط و همکاریهای ایران و آژانس را در نظر بگیرند و از ایجاد یک بحران غیرضروری، پرهیز کنند.
بلومبرگ در ادامه نوشته است: در صورت تصویب این قطعنامه، نخستین توبیخ دیپلماتیک ایران توسط آژانس پس از امضای برجام” خواهد بود و میتواند “منجر به تشدید تنشها بر سر برنامه اتمی ایران شود”.
متن پیشنهادی سه کشور اروپایی قرار است در روزهای آتی در نشست اینترنتی ۳۵ عضو شورای حکام آژانس به رای گذاشته شود.
مقامهای این سه کشور و همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند.
ایالات متحده نیز در ماههای اخیر با اشاره به تخلف های هستهای حکومت ایران گفته است: طبق قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان به عنوان “یکی از طرفهای برجام” میتواند مکانیسم ماشه را فعال کند.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز در این زمینه گفته بود: «اگر آژانس تصمیم غیر سازندهای در مورد ایران بگیرد، امکان دارد که ایران واکنش درخوری نشان دهد».
وی توضیحی درباره واکنش احتمالی ایران نداد و فقط گفت: «خودشان حدس خواهند زد که این تصمیم چه خواهد بود».
میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، نیز گفته است: در جریان نشست مجازی شورای حکام مشکلات فنی “برای برقراری ارتباط” به مکرر وجود داشت و برخی از کشورها نتوانستند دیدگاههای خود را به موقع مطرح کنند. در چنین شرایطی انجام رای گیری مجازی امری غیر مسئولانه خواهد بود، کاری برخی از کشور در آغاز بر آن اصرار داشتند.
رافائل ماریانو گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در این باره گفته است : رژیم ایران درخواست آژانس در این مورد را اجابت نکرده است.
پیشتر نیز خبرگزاری رویترز، نوشته بود که برخی ها گزارشهای آژانس را دیدهاند ومیگویند این دو محل سایتهایی هستند که در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا به دلیل از بین بردن رد اورانیوم تخریب شدهاند.
گزارش شده یکی از این دو محل شاید در منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران باشد که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به آن اشاره کرد.
مقامهای جمهوری اسلامی، پیشتر سخنان نخستوزیر اسرائیل را به ریشخند گرفتند اما آژانس بعدها تایید کرد که در این محل آثار اورانیوم غنیشده یافته است.
رژیم ایران در دو سال گذشته درخواست آژانس برای توضیح درباره این موضوع و همچنین اجازه دسترسی دوباره به این محل را بیپاسخ گذاشته است.