رژیم ایران برای آن که با پاکستان و ترکیه درگیر نشود، همچنان اسرائیل را در بحران آذربایجان مقصر معرفی می کند

وزیر خارجه حکومت اسلامی ایران، حسین امیرعبداللهیان در یک مصاحبه تلویزیونی ادعا کرد که رزمایش نمایشی و جنجالی نیروی زمینی ارتش ایران در مکان اعلام نشده ای که ظاهرا به مرز آذربایجان نزدیک است پیامی به اسراییل می باشد که می خواهد امنیت منطقه را به خطر اندازد.

این ادعا در حالی مطرح می شود که بازیگران اصلی ماجرای کنونی، در کنار ایران و جمهوری آذربایجان، کشورهای ترکیه و پاکستان هستند که “مانور به سه برادر” را با ارتش آذربایجان انجام دادند و همبستگی خود را با دولت باکو، در برابر هرگونه تهدید خارجی، به نمایش گذاشتند.

اسرائیل در جنگ اخیر بین آذربایجان و ارمنستان، و در جریان مانور سه جانبه اخیر، هیچ نقشی نداشته و اگر رژیم ایران مرتبا پای اسرائیل را به این ماجرا می کشاند، به علت آن است که می ترسد به طور مستقیم با پاکستان و ترکیه وارد جدل شود.

مطرح ساختن اتهامات علیه اسرائیل، در مورد همه رویدادهای منطقه و جهان، یکی از شیوه های دیپلماتیک و تبلیغاتی رزیم ایران است تا از درگیری مستقیم با کشورهای دیگر بگریزد.

علت ظاهری تنش بین دو کشور و تهدید شماری از فرماندهان ارتش و سپاه پاسداران به حمله به خاک آذربایجان، پیروزی آذربایجان در جنگ سه ماه پیش است که با کمک فعال ارتش ترکیه، توانست ارتباط زمینی بین ارمنستان و خاک ایران را قطع کند و اکنون رژیم ایران می گوید که با این تغییر مرزی، در مکانی که خارج از مرزهای ایران است، کنار نخواهد آمد.

قطع ارتباط زمینی ایران با ارمنستان، ضربه ای به امکانات نظامی رژیم ایران برای کمک رسانی مستقیم به جمهوری ارمنستان می باشد.

در جنین صورتی، آذربایجان به طور مستقیم با ناحیه خودگردان نخجوان، که آن را هم بخشی از خاک خود میداند، مرتبط می شود و برای رسیدن به آن جا به عبور از خاک ایران نیازی ندارد.

به گفته برخی تحلیلگران، با این تغییرات، نفوذ دولت ترکیه در سرزمین ترک زبان آذربایجان افزایش می یابد. همچنین، همکاری پاکستان با آذربایجان، ممکن است خطرات طالبانی نسبت به رژیم ایران را افزایش دهد.

حکومت ایران با نادیده گرفتن همه این خطرات، که ریشه واقعی نزاع کنونی است، با تبلیغات گسترده ادعا می کند که پای اسرائیل در میان است و حتی رزمایش ارتش را “فاتحان خیبر” نام نهاده که اشاره ای به کشتار یهودیان بخشی از عربستان در دوران نخستین اسلام دارد.

اسرائیل از ده سال پیش مناسبات بسیار دوستانه ای با جمهوری آذربایجان برقرار ساخته و چندین میلیارد دلار اسلحه به آن کشور فروخته و در مقابل، حدود چهل درصد از نفت مورد نیاز خود را از آن جمهوری وارد کرده است.

اسرائیل در نبرد ۴۴ روزۀ آذربایجان علیه ارمنستان، که به تسلط آذربایجان بر بخشی هایی از قره باغ علیا و خط عبور به نخجوان گردید، هیچگونه نقشی نداشته است. ولی جنگ افزارهای خریداری شده از اسرائیل و به ویژه پهپادهای نظامی ساخت این کشور، نقش مهمی در پیروزی آذرابیجان داشت – گرچه، فعالیت جنگی مستقیم نیروی هوایی ترکیه و از جمله پهپادهای ساخت آن کشور بود که دولت باکو را به پیروزی رساند.

وزیر خارجه حکومت ایران در مصاحبه ای با رسانه های خارجی ضمن هشدار دادن به اسرائیل گفت: «جمهوری اسلامی ایران هیچ گونه تغییرات ژئوپلیتیک و تغییرات مرزی در منطقه را تحمل نخواهد کرد». این هشدار در حالی انتشار می یابد که رژیم ایران در چهل سال اخیر مرتبا گفته است که قصد نابودی اسرائیل و سپردن این سرزمین به فلسطینیان را دارد.

امیرعبداللهیان در توضیح اتهاماتی که علیه اسرائیل وارد کرد، گفت: «پس از آزادسازی مناطق اشغال شدۀ قره باغ، اسرائیل نیز تلاش کرد از فرصت به دست آمده بیشترین استفاده را به عمل آورد و در راستای “تلاش های ناموفق” که برای نزدیک شدن به مرزهای جمهوری اسلامی داشته، در بخش هایی از آذربایجان نیز حضور پیدا کرده است».