رژیم ایران در یک واکنش ملایم: «آژانس بین المللی در رفتار نسبت به ایران، دوراندیشی نشان دهد»

نماینده رژیم در آژانس بین المللی انرژی اتمی، به آن سازمان توصیه کرد در رسیدگی به پرونده تخلفات اتمی ایران، از آن چه که وی “دوراندیشی” نامید پیروی کند.

سخن از گزارش شورای حکام است که رژیم را به پنهانکاری در مورد فعالیت های اتمی خود متهم ساخته و از جمله گفته است که رژیم به بازرسان آژانس به مدت چهار ماه اجازه بازدید از دو مکان مشکوک را نداده است.

آگاهان می گویند که این سخنان، نشان واکنش نسبتا ملایم است، ولی در عین حال تهدیدی نیز در آن نهفته است، زیرا به آژانس توصیه می کند که به عاقبت کار بیاندیشد که ممکن است خروج رژیم ایران از برجام باشد.

حکومت اسلامی بارها این تهدید را با وضوح بیشتری مطرح ساخته، ولی می داند که عملی کردن آن ممکن است به بهای گرانی تمام شود.

آژانس بین المللی با ابراز “نگرانی جدی” در مورد ممانعت ایران از دسترسی به دو سایت هسته‌ای مشکوک، خواستار همکاری فوری و کامل ایران با آژانس شده است.

کاظم غریب‌آبادی در واکنش خود گفت : ” اگر شورای حکام در این هفته اقدامات لازم را نشان ندهد، متاسفانه این نیز به قصه‌ای فراموش شده تبدیل خواهد شد”. این سخنان نیز می تواند به نوعی تهدید در مورد احتمال خروج رژیم ایران از برجام تلقی شود.

شورای حکام یکی از نهادهای اصلی سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری آژانس است که ۳۵ کشور عضو در آن نماینده دارند.

نشست چهار روزه شورای حکام به دلیل شیوع کرونا به صورت مجازی برگزار می‌شود.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز در این زمینه گفته است: جامعه جهانی از ایران بخواهد با آژانس اتمی همکاری کند

خبرگزاری بلومبرگ  نیز خبرداد که  سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا پیش نویس قطعنامه ای را در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی آماده کرده اند که از ایران می خواهد با این نهاد “به طور کامل” همکاری کند.

اما رژیم اسلامی ایران هشدار داده است د که هرگونه “تصمیم غیرسازنده” در این نشست با “واکنش درخور ایران” روبرو می‌شود

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ، نیز در این زمینه  گفته بود که  که درباره پرونده ایران “واقع‌نگری” داشته باشد و “ادعای آمریکا و رژیم صهیونیستی را مبنای سوال خود قرار ندهد.”

خبرگزاری رویترز نیز در این زمینه نوشته است: آژانس و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا بر این باور هستند که جمهوری اسلامی برنامه مخفی مدونی برای تولید جنگ‌افزار هسته‌ای تا سال ۲۰۰۳ داشته است و آنچه اسرائیل دستیابی به «”آرشیو گسترده اطلاعات” از برنامه هسته‌ای ایران نامیده، اطلاعات بیشتری دربارهٔ فعالیت‌های پیشین هسته‌ای ایران نشان می‌دهد.

بنیامین نتانیاهو دو سال پیش  در یک نشست خبری از حدود ۵۰ هزار سند و هزاران لوح فشرده از آرشیو اتمی ایران رونمایی کرد.

نخست‌وزیر اسرائیل در ادامه این افشاگری گفته بود:  هدف اولیه ایران از راه‌اندازی برنامه اتمی خود، دستیابی به سلاح هسته‌ای بوده و در حالی که سال ۱۳۹۴ با کشورهای جهانی برجام را امضا کرد، این اسناد را از بین نبرد و آن را در انباری در شورآباد در حومه تهران پنهان کرد.

اسرائیل پیشتر اعلام کرد ه بود: ایران در سایت “تورقوزآباد” در نزدیکی تهران انبار مواد هسته‌ای داشته است ، موضوعی که وزارت خارجه ایران آن را “دروغ، نسنجیده و بی‌محتوا” خواند و عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه نیز گفته بود که  به باور او “عده‌ای نتانیاهو را سر کار گذاشته‌اند”.

اما آژانس  انرژی اتمی پس از یکسال با بازرسی از این سایت ردپای اورانیوم غنی‌سازی شده در آن را تأیید کرد و از ایران خواست منشا اورانیوم را اعلام کند؛ موضوعی که بعد از حدود دو سال، ایران نه توضیحی به آژانس داده و نه با بازرسی دوباره از این سایت موافقت کرده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی،در گزارش اخیر خود اعلام کرده است که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران تقریبا به هشت برابر حد مجاز در برجام رسیده و سطح غنی‌سازی که در این توافق ۳/۶۷ پیش‌بینی شده تا سطح ۴/۵ درصد ادامه دارد.

ایران از حدود یک سال پیش و در اعتراض به خروج آمریکا از برجام و “تعلل” طرف‌های اروپایی در عمل به تعهداتشان کاهش تعهدات خود در برجام را آغاز و در پنج مرحله آن را عملی کرد تا این که در نهایت اعلام کرد که هرگونه محدودیت فنی از جمله سقف ذخیره‌ کردن اورانیوم غنی‌شده و سطح غنی‌سازی اورانیوم را تعلیق کرده است.

حکومت ایران در این باره می‌گوید این نقض  تعهدات بر اساس بندهای پیش‌بینی شده در برجام صورت گرفته و اگر بقیه طرف‌های توافق به تعهدات خود پایبند باشند جمهوری اسلامی هم به تعهدات کامل خود در برجام بر می‌گردد.

در پنج سال اخیر این اولین باری است که چنین اختلافی دوباره میان رژیم و آژانس رخ می دهد.