رژیم ایران مسئولیت غرق شدن کارجویان افغانی را انکار می کند، ولی حاضر به گفتگوی دوجانبه شد

حکومت ایران همچنان هرگونه مسئولیتی را در مورد کشته شدن اتباع افغانی در مرز با ایران را انکار می کند، از دولت افغانستان خواست مرزهای مشترک بین دو کشور را بیشتر کنترل کند تا از بروز حوادث مشابه جلوگیری شود.

رژیم ایران که روزهای متوالی ادعا کرده بود که در کشته شدن کارجویان افغانی کوچکترین دخالتی نداشته است، و پس از ادامه اعتراض های شدید در افغانستان، توسط دولت و مردم آن کشور، نمایندگان مرزی ایران، بالاخره روز گذشته (پنجشنبه) در یک نشست مشترک حضور یافتند تا این جریان مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

در آن حادثه مرگبار ده ها تند کارجوی افغانی در آب رودخانه مرزی غرق شدند. ولی چند تنی که زنده ماندند فاش ساختند که مرزبانان ایرانی پس از ان که این افراد را شکنجه کردند، با تهدید اسلحه، آن را ناچار ساختند به آب خروشان رود بپرند و به کشور خود بازگردند. ولی ده ها تن از این نگون بختان غرق شدند.

وزارت امور خارجه افغانستان با انتشار اعلامیه‌ای در این باره نوشت:  تحقیقات مشترک کابل – تهران آغاز شده است و بررسی در باره  غرق شدن مهاجرین افغان توسط مرزبانان ایرانی را با تمام قوت تا تأمین عدالت ادامه خواهیم داد».

محمد حمید طهماسی رئیس هیأت حقیقت‌یاب در نشست خبری در ولایت هرات گفت، بررسی‌های ابتدایی این هیأت نشان می‌دهد که شمار مجموع مهاجرین افغان که وارد مرز ایران شده بودند ۴۶ نفر بودند.

اما  عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران با رد این خبر گفته است: «اولا به لحاظ واقعیات عینی، بر اساس گزارش‌های تایید شده که از مرزبانی جمهوری اسلامی ایران دریافت شده است در تاریخ مورد نظر و در محدوده ادعایی نه تنها چنان واقعه‌ای رخ نداده و مواجهه‌ای از هیچ نوع میان نیروهای جمهوری اسلامی ایران با اتباع افغان رخ نداده چه رسد به ادعاهای ناظر بر انتقال افراد به اردوگاه یا رفتارهای دور از شان انسانی».

بر اساس تحقیقات  انجام شده توسط شماری از مقامات  افغانستان و شاهدان عینی اعلام شده که  مرزبانان ایرانی پس از شکنجه ده‌ها مسافر افغان، آنها را در روز ۱۲ اردیبهشت وادار به پریدن به داخل رودخانه کردند.

موسوی در ادامه ادعای خود افزود: “در تاریخ مورد نظر و در محدوده ادعایی چنان واقعه‌ای رخ نداده و مواجهه‌ای از هیچ نوع میان نیروهای جمهوری اسلامی ایران با اتباع افغان گزارش نشده است”.

موسوی اضافه کرد: «در آن زمان به دلیل شرایط خاص جوی در منطقه حتی هیچگونه ورود اتباع افغان به خاک جمهوری اسلامی ایران ثبت نشده است. و اصولا در ماه‌های اخیر، با توجه به شیوع بیماری کرونا و با هدف دور نگه داشتن مرزبانان از خطر ابتلا به ویروس کرونا، براساس دستورهای ابلاغ شده مرزبانی، جمهوری اسلامی ایران هیچ اردوگاهی در مناطق مرزی به صورت فعال و مستقر ندارد و هر گونه ادعا هایی از قبیل انتقال اتباع افغان به اردوگاه یا اجبار آنان به کار اجباری و مانند آن از ریشه غلط و دروغ است».

این در حالی که  رئیس هیات حقیقت‌یاب دولت افغانستان گفته است یافته‌های اولیه از غرق شدن ۱۰ نفر و ناپدید شدن ۱۵ نفر دیگر حکایت دارد.

این مقام نظامی ایران افزود: «دشمنان با انتشار اخبار ساختگی و غیرواقعی درصدد ایجاد تشنج در منطقه هستند و از این سناریو سازی‌ها، هدفی جز تفرقه افکنی ندارند».