سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان بینالمللی انرژی اتمی واقع در وین روز دوشنبه اعلام کرد که نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه رژیم در چارچوب برجام را به آژانس تحویل داده است.
بر اساس گزارش خبرگزاریهای ایران، کاظم غریبآبادی در این باره گفت: ایران از «۲۳ فوریه ۲۰۲۱ برابر با ۵ اسفند» اقدامات داوطلبانه خود را متوقف میکند که این موضوع شامل «اجرای پروتکل الحاقی» نیز میشود.
به گفته وی، نامه رژیم ایران در راستای اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی «برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» است.
این اقدام رژیم ایران در حالی صورت می گیرد که در روزهای گذشته مقام های دولت بایدن و همچنین مقام های دولت های اروپایی در این باره به رژیم هشدار داده بودند که در حالی که راه دیپلماسی به گفته آنها باز است رژیم به جای گام برداشتن در راه توقف تعهدات خود به برجام بازگردد.
مجلس رژیم در مصوبه ۱۱ آذر امسال خود که به تایید شورای نگهبان نیز رسید، دولت را ملزم کرد که اگر تا سوم اسفند، تحریمهای مالی، بانکی و نفت حذف نشود، بازرسان آژانس از ایران اخراج شوند و ایران اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
بر پایه پروتکل الحاقی پیمان منع گسترش سلاح هستهای معروف به «انپیتی» که ایران در توافق هستهای اجرای داوطلبانه آن را پذیرفته است، بازرسان آژانس مجاز خواهند بود هر زمان که لازم میدانند تأسیسات هستهای ایران را سرزده بازرسی کنند.
کاظم غریبآبادی در بخش دیگری از اظهاراتش، طرفهای غربی در برجام را به «عدم پایبندی» تعهداتشان متهم کرده و گفته که «در این نامه از آژانس خواستیم تا در اسرع وقت اقدامات لازم را برای اجرای درخواستهای ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی، به عمل آورد».
وی افزوده است: «از این پس، همکاریهای ایران و آژانس صرفا بر مبنای تعهدات پادمانی ادامه خواهد یافت تا زمانی که با لغو تحریمها به صورت عملی و ملموس، زمینه برای بازگشت ایران به اجرای مجدد این اقدامات فراهم گردد».
همچنین قرار است پنجشنبه این هفته دولت اسراییل نگرانی ها از برنامه های اتمی رژیم را طی یک جلسه ویژه با شرکت نخست وزیر، وزیر دفاع و شمار بسیار معدودی از مقامات ارشد نظامی و امنیتی اسرائیل مورد بحث و بررسی قرار دهد.
وی گفته است که در این نامه از آژانس خواسته شده تا در اسرع وقت اقدامات لازم را برای اجرای درخواستهای ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی، به عمل آورد.
غریب آبادی گفت که از این پس، همکاریهای ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی صرفا بر مبنای تعهدات پادمانی ادامه خواهد یافت تا زمانی که با لغو تحریمها به صورت عملی و ملموس، زمینه برای بازگشت ایران به اجرای مجدد این اقدامات فراهم گردد.
جمهوری اسلامی پیشتر نیز در شش گام، نقض تعهدات خود به برجام را که از جمله شامل عبور از سطح تعیین شده غنیسازی، عبور از میزان مجاز اروانیوم غنیسازی شده و همچنین عبور از محدودیتهای تحقیق و توسعه از جمله نصب نسالهای تازهتر سانتریفیوژها بود به اجرا گذاشته است.
هفته گذشته نیز در گزارش تازه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بخشی از آن در رسانهها منتشر شد، تایید شد که ایران اقدام به ساخت آلمیونیوم فلزی کرده است که یکی از اجزای لازم برای تولید سلاح هستهای است و بنابر برجام مقرر شده بود تا ۲۵ سال در این زمینه فعالیتی انجام ندهد.
برخی تحلیلگران ارزیابی می کنند که این مساله در حدی برای اسرائیل جنبه سرنوشت ساز دارد که دولت اورشلیم ممکن است بر سر آن با دولت واشنگتن وارد کشاکش علنی گردد.
این اقدام رژیم در حالی انجام می گیرد که دولت اسراییل طی روزهای گذشته بارها از اقدامات رزیم در راستای دستیابی به سلاح اتمی ابراز نگرانی کرده و هشدار داده است.
این رایزنی روز پنجشنبه (سه روز دیگر) انجام خواهد گرفت و علاوه بر بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس، وزیر امور خارجه گبی اشکنازی، یوسی کوهن رئیس موساد (سرویس امنیت خارجی اسرائیل)، مئیر بن شبات دبیر شورایعالی امنیت ملی اسرائیل و چند تن از مشاوران آن ها شرکت خواهند کرد.
این مهمترین و جامعترین مشورتی است که دولت اسرائیل پیش از آن که تماس و گفتگو بین ایالات متحده و رژیم ایران آغاز شود، در اسرائیل به عمل می آید.