با گذشت سال از برپایی سازمان همکاری های شانگهای مقامات حکومت اسلامی ایران همچنان ادعا می کنند که بخت آنان برای رسیدن به این آرزو، بسیار زیاد است. ولی مخالفت دو عضو اصلی سازمان، یعنی روسیه و چنین ادامه دارد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در نوزدهمین اجلاس سازمان همکاری شانگهای گفت: ایران دارای “موقعیت جغرافیایی استثنایی و راهبردی” است که با توجه به ” ذخایر انرژی و معدنی” بسیاری که دارد می تواند «فرصتهای بیشماری را در اختیار سرمایهگذاران و تجار کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای قرار دهد . او با این استدلال، خواستار آن شد که ایران، پس از سالیان دراز، به عضویت در این سازمان همکاری های منطقه ای پذیرفته شود.
سال ها پیش ایران همزمان با هند و پاکستان به عنوان عضو ناظر به سازمان شانگهای پذیرفته شدند، اما تاکنون نتوانسته است به عضویت دائم این سازمان درآید. عضویت دائم یک کشور در سازمان همکاری شانگهای دارای شرایطی مانند ضمانت کشورهای عضو این سازمان و قرار نداشتن کشور پیشنهادی در فهرست تحریمهای بینالمللی است.
رئیس جمهوری چین، پرزیدنت شی جینپینگ، در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای به روحانی، گفته بود که کشورش بدون توجه به شرایط کنونی بینالمللی و وضعیت پرتنش منطقه خلیج فارس به گسترش مناسبات خود با تهران ادامه خواهد داد.
پیشنهاد روحانی برای سرمایهگذاری کشورهای عضو سازمان شانگهای در ایران و تأکید رئیس جمهوری چین بر توسعه روابط با تهران فارغ از شرایط بینالمللی، در شرایطی مطرح شده که نه تنها میانجیگریهای وزیر خارجه آلمان و نخستوزیر ژاپن برای رفع اختلافات تهران و واشنگتن بینتیجه بوده، بلکه این تنش به اوج خود هم رسیده است.
حسن روحانی افزود: ایران برای گسترش روابط با پکن درزمینه های ” انرژی، حمل و نقل و صنعت”، و همچنین “حوزههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری و مبارزه با تروریسم” آمادگی کامل را دارد و “از سرمایهگذاری چین در توسعه مناطق و بنادر جنوبی خود استقبال” میکند.
دبیرکل سازمان همکاری شانگهای ۴ ماه پیش در مورد عضویت دائم ایران در این سازمان گفته بود: «ما به دنبال یک اجماع کامل هستیم به ویژه در شرایطی که تحریمهای بینالمللی علیه ایران لغو شده است.»
افشار سلیمانی، سفیر پیشین ایران در جمهوری آذربایجان، می گوید: «روسیه و چین هم همواره به عنوان دو عضو مهم و تاثیرگذار سازمان همکاری شانگهای برای عضویت ایران چراغ سبز نشان دادهاند اما هیچگاه این حمایت و چراغ سبز نتیجه نداده است. البته این بار نیز به دلیل تنشهای موجود میان ایران و ایالات متحده و مسائل منطقه نمیتوان قطعی گفت که شرایط برای عضویت ایران فراهم شده است.»
آیا سازمان شانگهای با کشوری که دارای ثبات اقتصادی نیست و در منطقه با کمک به گروهای تروریست در لبنان، سوریه، فلسطین و عراق موجب بحران و تنش می شود را به عضویت در می آورند آیا کشوری که حتی سفارت خانه های کشورهای دیگر در آن امنیت نداشته و مدام مورد حمله قرار می گیرد ؟ به عضویت خود در می آورند ؟
رسمی: خودروهای خارجی ساخت ایران، عامل اصلی آلودگی هوا در کشور هستند
خودروهای ایرانی وانت پیکان، نیسان، پراید و تیبا که عامل اصلی آلودگی هوا هستند رتبه اول مردودی در معاینه فنی را از آن خود کردند .
به گزارش خودروتک، روزنامه شهروند نوشت: ٨٠ هزار خودرو با عمر کمتر از ۴ سال به مراکز معاینه فنی مراجعه کرده و ۵۵درصدشان در معاینه فنی رد شدهاند.
در این گزارش آمده است که خودرو ها و سوخت غیر استاندارد عوامل اصلی آلودگی هوا هستند و برای رهایی از این امر تنها راه نجات جلوگیری از تولید خودروهای غیر استاندارد و برداشتن آنان است که این امر هم زمان زیادی را می برد و هم صنایع خودرو ایران این همکاری را با مردم ندارند .
محسن پورسیدآقایی، معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: بیشتر از نصف خودروهای نو در تست معاینه فنی رد شدهاند، اما این نخستینباری نیست که کیفیت خودروهای ایرانی به چالش کشیده میشود.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران از مراجعه ۳۹۸ هزار و ۲۷۰ دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی تهران از ابتدای سال ۹۸ تا نیمه خردادماه خبر داد و گفت:«خودروهای وانت نیسان، وانت پیکان و بعد از آن پراید و تیبا رتبهی اول را در تمام مردودیها دارند.
براساس گزارش شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، بهطور متوسط ۴,۶ خودرو از، ١٠٠ خودروایرانی به دلیل ایراد فنی در سهماهه اول تاریخ تولیدشان به تعمیرگاه مراجعه میکنند؛ این درحالی است که متوسط این عدد در دنیا یک و نیم است. در واقع خودروهای ایرانی حدود سه برابر خودروهای خارجی دچار مشکل فنی میشوند.
بر اساس گزارش شهرداری تهران، خودروهایی مانند وانت، تیبا، پراید، پژو آردی و حتی سمند و رانا بیشترین نمره منفی را در تستهای معاینه فنی به دست آوردهاند و بیشترین آلایندگی را برای محیطزیست دارند.
خامنه ای پیشتر در بازدیدی از نمایشگاه صنعت خودرو گفته بود: صنعت خودرو ایران به خود کفایی رسیده است و پیشرفتهای به دست آمده در این بخش بسیار ارزشمند است ما توانسته ایم در این بخش نسبت به صنایع خارجی برتری داشته باشیم .
فربد زاوه کارشناس صنعت خودروگفت: خودروهای ایرانی استانداردهای حداقلی را دارند و «سطح استانداردهای کیفی ما در خودروسازی با استاندارد جهانی بسیار متفاوت است. گفته میشود که خودروهای ما از استاندارد سوخت یورو ۴ بهرهمند هستند، اما این موضوع به معنای آن نیست که ما با استاندارد جهانی برابریم.»