حکومت برای جلوگیری از تکرار اعتراضات در بلوچستان به گروهی از اهالی مرزی با پاکستان، بر سر مساله قاچاق سوخت به پاکستان وعده های مالی داد. ولی هیچ اطمینانی وجود ندارد که حکومت، و به ویژه سپاه پاسداران، این وعده را عملی سازند. آنها گفتند حاضرند ۲۰ در صد از درآمد فروش سوخت قاچاق را به شهروندان مرزی اعطا کنند.
پس از اعتراض مردم سیستان و بلوچستان به کشته شدن سوخت بران این منطقه توسط سپاه پاسداران و درگیری مسلحانه گروهای مخالف حکومت با نیروهای نظامی، حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور، برای جلوگیری از اعتراضات دوباره اعلام کرد: این وزارتخانه در صدد است که کار فروش سوخت مرزی را، خود بر عهده بگیرد، و در ادامه وعده داد ۲۰% از درآمد آن را به روستانشینان مرزی اختصاص دهد.
ذوالفقاری در ادامه افزود: «از سالها قبل طرح فروش سوخت مرزی در دورههای مختلف از طریق شرکتها، تعاونیها و شهرداریها در چند استان مرزی اجرا میشد.»
کمپین فعال بلوچستان در این باره گفته اند که گویا وزارت کشور حکومت در صدد است این طرح را با “طرح رزاق” سپاه پاسداران جایگزین کند.
در واکنش به طرح رزاق اعتراضات گستردهای توسط سوختبران بلوچ در سراوان استان سیستان و بلوچستان صورت گرفت. این اعتراضات پس از تیراندازی ماموران امنیتی به سوختبران در این منطقه صورت گرفت که منجر به کشته شدن دستکم ۱۰ نفر از آنها شد.
فعالان بلوچ، در ادامه گفته اند که مقامات محلی برای ایجاد درگیری میان بلوچها و تبدیل سوخت بری به یک رانت حکومتی، طرحی به نام “طرح رزاق” را در مناطق مرزی بلوچستان به اجرا درآوردهاند. طبق این طرح، فقط شهروندانی که در ۲۰ کیلومتری مرز زندگی میکنند حق سوختبری دارند و تنها یک کارت سوختبری به هر پنج خانواده وابسته داده میشود. در همان حال طبق این طرح باید یک نفر از این پنج خانواده در برجکهای مرزی نزدیک روستای خود به مرزداری بپردازد.
کمپین فعالان بلوچ در ادامه تاکید کرده اند که این طرح به وضوح تلاش دارد مردم بلوچ را در مقابل هم قرار دهد به ویژه آنکه فقر و بیکاری تنها محدود به روستاها و شهرهای ۲۰ کیلومتری مرز نیست و پدیدهای عام در کل استان است.
فعالین بلوچ نوشته اند که سپاه پاسداران با به کارگیری جوانان بلوچ در برجها و پاسگاههای مرزی و وادار کردن آنها به تیراندازی به سوخت بران بلوچ نه تنها کمکی به فقرزدایی و حل معضل بیکاری در بلوچستان نمیکند، بلکه به ناامنی و درگیریهای داخلی میان مردم و عشایر منطقه دامن خواهد زد.