رییس سازمان برنامه و بودجه:حتی قادر به فروش نفت خود در برابر غذا و دارو هم نیستیم

محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه حکومت ایران اعلام کرد: شرمنده مردم هستیم، این کشور حتی قادر به فروش نفت خود در برابر غذا و دارو هم نیست.

رئیس سازمان برنامه و بودجه حکومت در یک برنامه تلویزیون حکومتی افزود:  سال پایانی دولت هم‌زمان شد با اتفاقاتی نظیر تحریم که بی‌سابقه و کم‌نظیر بود.

او گفت: تفاوت تحریمهای گذشته با این تحریم های جدید موضوع نفت در برابر غذا بود. در تحریم‌های جدید حتی اجازه فروش نفت برای تهیه غذا هم برای ما امکان‌پذیر نبود، حال با این فشار و ورود ویروس کورونا هم برخوردیم، اما با همه این مسائل سال پایانی باید جمع‌بندی کنیم. واقعیتی است منابع دولت تقلیل پیدا کرده است و خزانه کاملا خالی است  و ما باید با برنامه‌ریزی هزینه‌های خود را مدیریت کنیم.

خبرگزاری رویترز نیز پیشتر در گزارشی از کاهش چشمگیر فروش نفت ایران و مشکلات این کشور در زمینه خرید مواد غذایی و دارو خبر داد نوشته بود: با خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و بازگشت دوباره تحریم‌ها علیه ایران و به ویژه تحریم بانک مرکزی رزیم ایران ، درآمدهای نفتی این کشور شدیدا کاهش پیدا کرد.

رویترز در ادامه نوشت: با وجود این که مواد غذایی و دارو از تحریم‌ها معاف‌اند، بانک‌ها و دولت‌ها برای انتقال پول به ایران یا دریافت پول از ایران تمایلی ندارند.

نوبخت در ادامه  به پیش‌بینی «یک و نیم میلیون بشکه نفت در سال ۹۹» اشاره کرد و گفت: «پیش‌بینی‌ها مشخص کرده بود که برخی از کشور‌ها می‌توانند از ما نفت خریداری کنند.»

او در حالی این سخنان را بیان می کند که به تازگی ایالات متحده محموله سوخت ایرانی چهار کشتی به مقصد ونزوئلا را توقیف کرده و براساس اعلام وزارت دادگستری آمریکا، میزان سوخت این کشتی‌ها معادل یک میلیون و ۱۱۶ هزار بشکه بود.

پیشتر نیز  دولت روحانی ادعا کرده بود که قصد دارد  در یک طرح «گشایش اقتصادی»، نفت ایران را در بازار بورس پیش‌فروش کند، اما این طرح علیرغم تبلیغات وسیع تاکنون عملی نشده است.

با وجود مخالفت‌های گسترده علیه طرح «گشایش اقتصادی» دولت، رییس سازمان برنامه و بودجه گفت این طرح را که «هنوز به طور رسانه‌ای و دقیق مطرح نکرده‌ایم».

نوبخت در عین حال از نمایندگان مجلس خواست «فعلا راجع مباحث مطرح شده در جلسات مصاحبه و اظهارنظری نداشته باشند که اذهان عمومی دچار سردرگمی شوند».

نوبخت گفت:  که در  تجارت و فروش نفت می‌توانستیم موفق‌تر باشیم ، اما به شیوه اتخاذ تصمیم‌ در این زمینه در جلسه سران قوا اشاره کرد که به قول او از حمایت رهبری  هم برخوردار است.

این در حالی که یک نماینده مجلس، پیشتر از مخالفت قالیباف و رئیسی، روسای مجلس و قوه قضاییه با تصمیم دولت درباره پیش‌فروش نفت در بورس خبر داده بود.

همچنین پیشتر اتخاذ تصمیم افزایش شدید و ناگهانی قیمت بنزین در جلسه سران قوا نیز منجر به اعتراضاتی علیه تصمیم‌گیری این جلسه و نادیده گرفتن نهادهایی مثل مجلس شده بود.