سازمان اتحاد علیه ایران هسته‌ای: حق آمریکا برای راه‌اندازی مکانیزم ماشه علیه حکومت ایران تحت قطعنامه ۲۲۳۱ محفوظ است

رئیس و مدیر اجرایی سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» با انتشار بیانیه‌ای مشترک در مورد راه اندازی مکانیزم ماشه برای بازگرداندن همه تحریم‌های بین‌المللی علیه رژیم ایران که پس از اجرای برجام تعلیق شده‌اند اعلام کردند:  ایالات متحده حق خود را برای انجام این اقدام تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محفوظ می‌دارد.

جوزف لیبرمن رئیس و سناتور پیشین آمریکا و هم چنین  مارک والاس مدیر اجرایی این سازمان در این بیانیه اعلام کردند سازمان اتحاد علیه ایران هسته‌ای،  تصمیم دولت پرزیدنت ترامپ برای اقدام قاطع در بازگرداندن تقریبا تمامی تحریم‌های تعلیق شده قبلی سازمان ملل متحد علیه ایران را از طریق مکانیزم ماشه، به عنوان یک حق، مورد ستایش قرار می‌دهد.

در این بیانیه امده است که اشکالات جدی توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، و همچین مفاد قطعنامه ۲۲۳۱، راه را برای انجام این کار هموار کرده است.

در ادامه نوشته اند که  رهبری ایالات متحده سازمان ملل متحد را وادار می‌کند که وظایف خود را برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی انجام دهد.

نامه رسمی آمریکا برای بازگشت تحریم‌ها و فعال‌سازی مکانیسم ماشه پس از آن به سازمان ملل ارائه شد که اعضای شورای امنیت قطعنامه پیشنهادی این کشور برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی ایران را رد کردند.

پمپئو قبل از رای‌گیری شورای امنیت گفته بود در صورت رای نیاوردن پیش‌نویس قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی، «ما کاری می‌کنیم [تحریم‌ها] بازگردد. ما بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ این حق را داریم و این اقدام را انجام خواهیم داد.»

در نامه‌ای که به رئیس دوره‌ای شورای امنیت ارائه شده، آقای پومپئو به «عدم اجرای قابل توجه» تعهدات مرتبط با توافق هسته‌ای توسط ایران اشاره شده و تصریح کرده است که در نتیجه روند منتهی به اعمال دوباره تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران آغاز شده است.

پیشتر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، که پایبندی ایران به تعهدات برجامی‌اش را ارزیابی می‌کند مواردی از نقض تعهدات ایران را گزارش کرده است، گرچه تهران می‌گوید گام‌های چندگانه‌اش در کاهش اجرای تعهدات برجامی نتیجه خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریم‌های خود علیه ایران بوده است.

پرزیدنت  ترامپ نیز  گفته بود که کشورش مصمم به بازگشت تحریم‌های معلق شده سازمان ملل علیه ایران است و در این زمینه سازوکار موسوم به ماشه را کلید خواهد زد.

مکانیسم ماشه سازوکاری پیش‌بینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که به طرف‌های برجام اجازه می‌دهد در تخطی ایران از تعهداتش، بازگشت خودکار همه تحریم‌های بین‌المللی را که تعلیق آنها موضوع این قطعنامه است، درخواست کنند. این قطعنامه در سال ۲۰۱۵ و در حمایت از توافق هسته‌ای ایران به تصویب شورای امنیت رسید.

آمریکا به دلیل خروج از توافق هسته‌ای، عضو برجام نیست اما معتقد است از آنجا که در قطعنامه ۲۲۳۱ مورد اشاره قرار گرفته، همچنان می‌تواند برای فعال‌سازی این سازوکار درخواست دهد.