سازمان حقوق بشری هه نگاو : یک کولبر ۱۶ ساله به ضرب گلوله نیروهای سپاه پاسداران مجروح شده و حالش وخیم است

سازمان حقوق بشری هه نگاو خبرداد:  یک کولبر ۱۶ ساله به ضرب گلوله نیروهای سپاه پاسداران مجروح شده و حالش وخیم است

این سازمان حقوق بشری در کردستان نوشته است:  از ابتدای سال ۲۰۲۰ تاکنون (۷ ماه) دستکم ۲۱ کولبر در مرزهای پاوه و نوسود کشتە و زخمی شدەاند.

هه نگاو نوشت:  این کولبر نوجوان در در کوه‌های نوسود شهرستان پاوه زخمی شد و هم اینک در بیمارستان این شهر بستری شده است.

در ادامه این گزارش آمده است که کوهستان نوسود در روزهای گذشته هم شاهد کشته شدن یک کولبر دیگر بود.

سازمان حقوق بشری هەنگاو،پیشتر نوشته بود که در ۳۰ ژوئیە ۲۰۲۰، نیروهای سپاه پاسداران در ارتفاعات مرزی «ملەقندی» شهرستان نوسود بە سوی دستەای از کولبران آتش گشودە و یک کولبر را بە قتل رساندند.

کاربران توییتر نیز اخیرا،  در اعتراض به کشتار کولبران با شعار «قتل ‌عام کولبران باید متوقف شود»، هشتگ «کولبر نکشید» را به ترند اول ایران تبدیل کردند.

کارزار توییتری “کولبر نکشید” از چند روز پیش در حمایت از کولبران کرد  آغاز شد .

هه نگاو سازمان حقوق بشری کردستان در این باره نوشته است در  آخرین مورد از تیراندازی به سمت کولبران، در روز پنج‌شنبه ۹ مرداد در مناطق مرزی نوسود در استان کرمانشاه، وزیر محمدی، کولبر اهل روستای «حشمر» از توابع شهرستان ثلاث‌ باباجانی  هدف گلوله قرار گرفت. کشتن این کولبر جوان توسط نیروهای سپاه پاسداران ، حرکتی شد  تا کاربران در شبکه‌های اجتماعی با راه‌اندازی کارزار «کولبر نکشید» را راه اندازی کنند.

هه نگاو در ادامه نوشته است که در  روز یازدهم مرداد بود که خبر رسید  در ماه ژوئیه دست‌کم پنج کولبر با شلیک مستقیم نیروهای سپاه پاسداران  کشته و ۱۱ نفر دیگر بر اثر شلیک مستقیم زخمی شده‌اند.

افراد زیادی از پیر و جوان در مناطق مرزی کردنشین به کولبری روی می‌آورند به گونه‌ای که طبق منابع رژیم این طیف از ۱۳ سال تا ۶۵ سال را شامل می‌شود.

برخی از این فعالان، می گویند:  علل گرایش این طیف سنی را می‌توان فقر، بیکاری مردم و بخصوص جوانان و همچنین عدم وجود بازاری منسجم و کارخانجات در استانهای مرزی عنوان کرد به‌صورتی که با وجود خطرات و مشکلات فراوان، همچنان افراد زیادی مجبور به انجام این کار هستند. بخش بزرگی از اقتصاد استان‌های مرزی در واقع وابسته به این کار است.

اما در مقابل،  برخی مقام‌های دولتی از جمله معاون امنیتی وزیر کشور با رد موضوعی با عنوان کولبری، معتقد هستند که تروریست‌ها در قالب کولبر مواد منفجره به داخل کشور منتقل می‌کنند.

از دید حکومت اسلامی ایران،  کولبران اخلال‌گران اقتصادی هستند. این درحالی که سهم کولبران از واردات بسیار ناچیز است و مسئولین فقط شانه از برخورد با آن قاچاقیانی خالی می‌کنند که حجم عظیمی از واردات را با کامیون و کانتینر وارد کشور می‌کنند. پر واضح است که این سهم عظیم در جیب مسئولین نظام و سپاه پاسداران و دیگر مسئولین می‌رود که بیش از ۹۹ درصد از واردات کشور را شامل می‌شود.

هه نگاو در این باره نوشته است:  می‌توان حاکمیت را عامل اصلی ایجاد معضل کولبری در کردستان نامید. حاکمیت با فقیر نگهداشتن استان‌های مرزی و عدم سرمایه گذاری در ایجاد کارخانه‌ها و مراکز شغلی برای مردم و بویژه جوانان، باعث شده است مردم خود را مجبور به این کار پر مخاطره کنند.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، در ادامه نوشت: در دهم مرداد، سال جاری ۶ کولبر طی ماه ژوئیه کشته و ۱۴ کولبر دیگر زخمی شده‌اند که  بیشترین شمار قربانیان را شهروندان آذربایجان غربی تشکیل می‌دادند.

این سازمان همچنین اظهار کرده به جز ۲۰ درصد موارد طبیعی، تمامی دیگر موارد مرگ یا زخمی‌شدن مربوط به «شلیک مستقیم» به کولبران می‌شود.

هه نگاو نوشته است که  طی سال ۲۰۱۹ «به‌دلیل شلیک نیروهای مرزی ایران و یا در پی سوانح طبیعی، ۷۹ کولبر کشته و ۶۶ تن زخمی شدند»