سازمان غذا و دارو در نامه ای محرمانه به وزارت بهداشت حکومت هشدار داده: « هر چه سریعتر از توزیع ۱۸۰ سری ساخت از ۱۶ قلم داروی ساخت شرکت دارو سازی “اسوه” با مدیریت یک عضو سابق سپاه پاسداران در ایران جلوگیری شود» .
به گزارش ایران وایر این سازمان اعلام کرده است که شرکت داروسازی “اسوه” سال گذشته بر خلاف ضوابط و مجوزهای این اداره کل اقدام به تولید دستکم ۱۶ قلم دارو کرده است.
در نامه محرمانه این سازمان که خطاب به دانشگاههای علوم پزشکی و داروخانهها نوشته شده آمده که داروهای مذکور باید طور کامل جمعآوری شود.
پیوگلیتازون، سیناریزین، مایکوفلونات، زولپیدم، تادالافیل، متفورمین، سیناگلیپتین، پرامی پکسول، لوراتادین، مبورین، اگزمستان ازجمله قرصهای تولیدشده از سوی شرکت “اسوه” هستند که دستور جمعآوری سریع آنها صادر شده است.
در این گزارش آمده است برخی از این داروها برای بیماران دارای پارکینسون و سرطان است که گزارششده در صورت استفاده، وضعیت بیمار را وخیمتر میکند.
در بین داروهایی که نام برده شده “تادالافیل” که داروی درمان اختلال در نعوظ است و “متفورمین” که به عنوان کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو (دیابت غیر وابسته به انسولین) بکار برده میشود، از مهمترین موارد مصرفی هستند.
ایران وایر نوشته به گفته یک منبع آگاه ارزش این ۱۶ قلم قرصهای تولید و توزیعشده شرکت “اسوه” رقمی معادل ۱۴۰ میلیارد تومان است که دستور جمعآوری آنها صادر شده، اما شرکت سازنده تمایلی به اجرای این دستور ندارد و از علنی کردن این موضوع خودداری میکند.
این منبع اسناد و مدارک فراوانی در اختیار ایرانوایر قرار داده که مربوط به درخواست سازمان غذا و دارو از مسوولان فنی داروخانه برای “ریکال” یا “فراخوان” داروهای مذکور است.
در این گزارش نوشته که بر اساس اعلام مقامهای سازمان غذا و دارو فراخوان دارو در ایران امری طبیعی است و هر ماه بهطور میانگین پنج دارو از سطح داروخانهها جمعآوری میشود.
این در حالی است که این سازمان تنها در آذرماه امسال آن هم ۲۲ داروی تولیدی یک شرکت داروسازی را غیر قابل مصرف تشخیص داده و دستور جمعآوری آن را صادر کرده که در نوع خود بیسابقه است.
کانال “صدای حقوقی بالینی”نیز از اینکه سازمان غذا و دارو با عنوان محرمانه ۱۶ قلم دارو را فراخوان داده است انتقاد کرده و نوشته : «ریکال محرمانه یک تاسیس جدید در حقوق تجارت است».
ریکال اصطلاح بینالمللی فراخوان جمعآوری اقلام دارویی و مواد غذایی به دلایل بهداشتی است.
در بخش دیگری از این یادداشت انتقادی به تعریف ریکال پرداخته شده است: «ریکال چیزی است که اطلاق اضطراری و عام دارد و اگر ریکال اصطلاح علمی و تخصصی دارد نهتنها محرمانه نیست، بلکه باید در رسانههای ملی و جراید منتشر شود تا عامی روستایی آن را دریافت کند».
اکبر عبدالهی اصل، مدیرکل پیشین دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو و مدیرعامل شتابدهنده سلامت در این باره گفته است که «علت ریکال گسترده داروهای یکی از شرکتهای مطرح داروسازی کشور استفاده از اکسپینتهای تاریخ مصرف گذشته بوده که این اتفاق نیز سهوی نبوده بلکه عمدی بوده است».
زمانی که این داروهای غیرمجاز آنهم به ارزش تقریبی ۱۴۰ میلیارد تومان در شرکت داروسازی “اسوه” آنهم به گفته عبدالهیاصل از روی عمد تولید و برای توزیع آماده میشده، “محمدتقی دارابی” سمت مدیرعامل این شرکت را برعهده داشته است.
از دارابی بهعنوان یکی از اعضای سابق سپاه پاسداران و برادر “کاظم دارابی” یکی از متهمان پرونده ترور رستوران “میکونوس” آلمان نام برده میشود. در این رستوران در سال ۱۹۹۲ چند نفر از مخالفان جمهوری اسلامی ترور شدند.
کاظم دارابی بهعنوان یکی از متهمان این پرونده همان سال در آلمان دستگیر و تا سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶ شمسی) در این کشور زندانی بود و پس از آزادی به ایران فرستاده شد.
پس از گذشت سالها از این پرونده سیاسی و امنیتی، حالا نام برادر وی یعنی محمدتقی بهعنوان یکی از عاملان توزیع صدها داروهای غیرمجاز در ایران در یک پرونده بهداشتی و اجتماعی به میان آمده است.
ایران وایر در ادامه نوشته :محمدتقی دارابی بهعنوان مدیرعامل شرکت داروسازی “اسوه”» حالا متهم ردیف اول این پرونده است که مشخص نیست این پرونده در دستور کار قوه قضائیه قرار خواهد گرفت یا خیر؟
گفته شده است که شرکت داروسازی «اسوه» از زیرمجموعههای هلدینگ «شفادارو» است که زیر نظر بانک ملی ایران فعالیت میکند.