یک متخصص بهداشت حرفهای و ایمنی کار در ایران میگوید همه ساله هزاران تن در ایران بر اثر سوانح کار دچار جراحت یا معلولیت میشوند و قریب هزار تن نیز جان میبازند.
مصطفی پویاکیان، عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی در مصاحبه با رسانههای داخلی ایران در این باره گفت: «ایران از جمله کشورهایی است که به دلیل نرخ بالای حوادث شغلی، ترافیکی، خانگی و صنعتی نیازمند بهرهمندی هر چه بیشتر از دانش ایمنی است. همه ساله بخش بزرگی از ثروت و تولید ناخالص ملی کشور به دلیل نبود ایمنی از بین میرود».
خبرگزاری ایلنا در این باره نوشته است: میزان مرگ و میر، جراحت و نقص عضو در محیطهای کار ایران به مرز نگرانکنندهای رسیده است. نگاهی به ستون حوادث رسانهها تاییدی است بر این مدعا.
خبرگزاری مهر نزدیک به سپاه پاسداران در این باره به نقل از رئیس کانون کارگران ساختمانی نوشته است: «ایران با ۱۵ هزار حادثهدیده کارگری در دنیا رکورد دار است».
پویاکیان با اشاره به آتشسوزی و انفجار در کلینیک درمانی سینا در شمال تهران گفت: مرگهای ناشی از حوادث خانگی نظیر آتشسوزی یا گازگرفتگی در فصول سرد نیز سالی چند هزار قربانی بر جای میگذارد.
پیشتر نیز سازمان پزشکی قانونی ایران، آمار فوت بر اثر حوادث کار در نه ماهه اول سال ۹۸ را ۱۳۶۳ نفر اعلام کرده و گفته بود که اکثر حوادث کاری منجر به مرگ، در بخش ساختمان رخ میدهد.
پیشتر اعلام شده بود که کارگران ساختمانی بیش از سایر کارگران دستخوش سوانح میشوند و از این رو بیشترین قربانیان سوانح کاری به این حوزه از کار مربوط میشود. طبق آمار هایی که وزارت کار اعلام کرده است، صدها هزار نفر از کارگران ساختمانی از خدمات درمانی و بیمه تامین اجتماعی محروم هستند.
از آن گذشته بیمه تامین اجتماعی، بیمه فوت، مصدومیت و نقص عضو ناشی از سوانح کاری را شامل نمیشود و در صورت بروز چنین پیامدهایی، فرد مصدوم و خانوادهاش از هیچ گونه کمک مالی نصیب نمیبرند.
کارفرماها هم تا کنون از پرداخت خسارت و دیه به خانواده قربانیان و مصدومین سر باز زده و بیمه تامین اجتماعی را مسئول پوشش چنین مواردی میدانند.
باید توجه داشت که به اعتراف خود مسئولان حکومت ایران ، توجه کافی به مشکلات ایمنی و بهداشتی کارگران و بویژه کارگران ساختمانی نمیشود، حال آنکه این دسته از کارگران به علت نوع کار خود در معرض خطرات زیادی قرار دارند.