سخنگوی سازمان انرژی اتمی می گوید: عاملان انفجار در نطنز فخری‌زاده را ترور کردند

بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی حکومت ایران، در گفت وگو با رسانه های داخلی حکومت اعلام کرد عوامل‌ انفجار اخیر در تاسیسات اتمی نطنز با ترور محسن فخری‌زاده یکی است و به نظر می‌رسد اسرائیل در این قضایا نقش دارد.

با وجود اتهام‌افکنی علیه اسرائیل، دولت این کشور هنوز درباره کشته شدن این مقام ارشد سپاه پاسداران واکنشی نشان نداده است.

او افزود:  فخری‌زاده دارای فوق‌لیسانس و دکترای فیزیک هسته‌ای بود و در سازمان پژوهش‌ها و نوآوری‌های صنایع دفاع “در همه حوزه‌ها” فعالیت می‌کرد.

این در حالی که پس از کشته شدن فخری‌زاده، تجمعاتی در سراسر ایران با درخواست‌هایی از جمله عدم دسترسی بازرسان آژانس انرژی اتمی به تاسیسات اتمی ایران برگزار شده، کمالوندی گفت: «این‌ها را نباید خیلی به هم مرتبط کرد».

کمالوندی  تاکید کرد: «ما در ارتباط با بحث دسترسی‌ها این مراقبت را داریم که در حدود تعریف شده و متعارف خودش باشد. البته غیر از بحث‌های پادمانی و پروتکلی، دو، سه مورد برجامی هم داریم که این‌ها در حوزه‌های حساس نیستند؛ به طور مثال در حوزه معادن است.»

او گفت: «اگر قرار است دسترسی‌ها دست بخورد حتما باید در سطوح بالا درباره آن‌ها تصمیم‌گیری شود و سازمان انرژی اتمی هم مجری تصمیمات مقامات ارشد کشور خواهد بود.»

کمالوندی پیش تر درباره بازرسی آژانس از مکان‌های مشکوک هسته‌ای در این کشور گفت: «آن‌ها می‌توانند براساس گزارش خود ما (گزارش برای پادمان و اظهاریه برای پروتکل) سوال یا درخواست داشته باشند و نه چیز دیگری».

او با اشاره به این‌‌که «قرار نبوده هیچ وقت سوالی در رابطه با موضوعات گذشته مطرح شود»، گفت: «چندی پیش آژانس مواردی را مطرح کرد که ما مورد پذیرش قرار ندادیم که در نهایت باعث شد که قطعنامه‌ای علیه کشورمان صادر شود».

کمالوندی افزود: «پس از آن دو طرف مذاکراتی داشته و نهایتا به این جمع‌بندی رسیدیم که یک‌بار برای همیشه دسترسی به دو مکان داده ‌شود. این دو مکان سایت هسته‌ای نیستند بلکه دو مکان دور از شهر می‌باشند».

اسرائیل نیز پیش تر برای نخستین‌بار در گزارش‌هایش به وجود این دو سایت مشکوک در ایران اشاره کرده بود.

پس از انتشار بیانیه  مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره ادامه نقض تعهدات برجام از سوی ایران و کشف اورانیوم در مکان‌های اعلام نشده،‌ آمریکا، سه کشور اروپایی و روسیه به صورت جداگانه خواستار همکاری ایران با آژانس و بازگشت «فوری» به تعهدات برجام شدند.

مقام‌های سازمان انرژی اتمی حکومت ایران،نیز تیرماه سال جاری از وقوع انفجاری در تاسیسات هسته‌ای نطنز خبر دادند.

کوتاه مدتی بعد  روزنامه نیویورک تایمز نیز  به نقل از دو مقام امنیتی آگاه، گزارش داد دو سال طول می‌کشد تا ایران بتواند برنامه هسته‌ای خود را به شرایط پیش از انفجار نطنز بازگرداند.