سعید خطیبزاده با انتشار پیامی در صفحه توییتر خود نوشت که۱۳ عضو شورای امنیت، از جمله رئیس شورا اعلام کرده اند که آمریکا به دلیل آنکه عضو برجام نیست، از اساس هیچ جایگاه قانونی ندارد تا بتواند به قطعنامه ۲۲۳۱ متوسل شود.
خطیب زاده افزود: عقربههای ساعت فقط در جهان خیالی موازی پمپئو حرکت میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران پیشتر گفته بود که ترامپ نگران آن است که دوام معامله هستهای بیش از زمان ریاست جمهوری او باشد.
او افزود: پس از خروج آمریکا از برجام، رئیس جمهور ایالات متحده نمی توانست تصور کند که این معامله هستهای حفظ شود. برای اولین بار، یک عضو شورای امنیت سازمان ملل دیگر کشورها را وادار به نقض قطعنامه شورای امنیت می کند. این چیزی نیست به غیر از تمسخر تلخ تاریخی.
توافق هستهای ایران و قدرت های بزرگ جهان که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، سال ۲۰۱۵ میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان منعقد شد. برپایه این توافق، در برابر محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور لغو یا تعلیق شد.
مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در پیامی توئیتری در ارتباط با حکومت ایران گفت که توافق یکجانبه برجام رفتار ایران را تغییر نداد و ثبات را برای خاورمیانه و امنیت را برای آمریکا به ارمغان نیاورد و تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را وادار میکند مانند یک کشور طبیعی رفتار کند.
پمپئو اعلام کرد که تحریمها علیه حکومت ایران از نیمه شب ۳۰ شهریور ماه از سر گرفته خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا خاطر نشان نمود «در صورتی که هریک از اعضای شورای امنیت، قطعنامهای را برای ادامه کاهش تحریمها ارائه دهد، آمریکا با آن مخالفت خواهد کرد و اگر هیچ قطعنامه ای ارائه نگردد، تحریمها تا ۲۰ سپتامبر آینده علیه ایران ادامه خواهد یافت. نحوه عملکرد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به این شکل است.»
اما مقامات حکومت ایران هفته گذشته فعال سازی مکانیزم ماشه از سوی واشینگتن را محکوم کرده و پیشبینی کردند که سازمان ملل این اقدام آمریکا را ناکام خواهد گذاشت.