آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان، ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه، و امانوئل مکرون رییسجمهوری فرانسه، در نشستی ویدیویی درباره اوکراین، لیبی، بلاروس و سوریه گفتوگو کردند و تصمیم گرفتند که حکومت ایران را ترغیب کنند تا به تعهدات اش به برجام بازگردد.
کاخ ریاست جمهوری فرانسه نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که مکرون، مرکل و پوتین درباره هماهنگی بر سر تلاشها برای بازگشت هر چه سریعتر ایران به تعهدات برجامی توافق کردند.
توافق برجام در سال ۲۰۱۵ توسط ایران و پنج قدرت جهانی (آمریکا، چین، روسیه، بریتانیا و آلمان) امضا شده است.
آمریکا در سال ۲۰۱۸ در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ از برجام خارج شد و تحریمهای سختی را علیه ایران اعمال کرد. در مقابل جمهوری اسلامی نیز به تدریج از اجرای تعهدات برجامی خود سر باز زده است.
اکنون تلاش برای بازگشت به برجام پس از روی کار آمدن بایدن در آمریکا بیشتر شده است.
دولت بایدن ابراز تمایل کرده که با ایران وارد گفتوگو شود اما به شرط آن که این کشور از نقض تعهدات برجامی خود دست بکشد. حکومت ایران نیز اعلام کرده است که برای بازگشتش به تعهدات برجامی باید اول آمریکا تحریمها را لغو کند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در تازهترین موضعگیری خود بر تمایل کشورش برای تعامل دیپلماتیک با ایران تاکید کرد و گفت “راه دیپلماسی باز است”.
امانوئل مکرون و مرکل در این نشست از پوتین خواسته اند به حقوق الکسی ناوالنی، یکی از رهبران مخالف کرملین که در زندان به سر میبرد، احترام گذاشته و مراقب حفظ سلامتی او باشد.
در این نشست ، سران آلمان، روسیه و فرانسه علاوه بر رایزنی در مورد موضوعات مرتبط با امنیت جهانی، احتمال ارائه مجوز تولید به واکسن کرونای اسپوتنیک روسیه در اتحادیه اروپا به تبادل نظر پرداختند.
.
پوتین در نشست مجازی درباره تشدید تنشها در منطقه دونباس، محل تمرکز جداییخواهان متمایل به روسیه در شرق اوکراین و اقدامات “تحریکآمیز” دولت اوکراین در این منطقه ابراز نگرانی کرده است.
رسانههای روسیه در گزارشهای خود درباره نشست مجازی سران روسیه، آلمان و فرانسه تایید کردند که سران سه کشور با حفظ و اجرای برجام موافق هستند و درباره هماهنگی بیشتر تلاشها در این راستا رایزنی کردهاند.