سران حکومت ایران در مورد ادامه تماس و گفتگو با ایالات متحده مواضع همخوانی ندارند و دچار دو دستگی هستند

پیشنهاد دوباره پرزیدنت ترامپ در مورد انجام مذاکرات بین ایالات متحده و حکومت اسلامی ایران، با واکنش های ضد و نقیض مقامات رژیم روبرو گردید. در حالی که محمد جواد ظریف امکان انجام مذاکره بین دو کشور را رد نکرد، پاسدار علی شمخانی، دبیر شورای امنیت و مشاور خامنه ای  با آن مخالفت ورزید و آن را مغایر با منافع حکومت دانست.

پرزیدنت ترامپ ضمن سپاسگزاری از حکومت ایران بابت تبادل زندانیان، دوباره پیشنهاد کرد که گفتگو بین دو کشور به هدف رسیدن به یک توافق جدید به جای برجام آغاز گردد. پرزیدنت ترامپ در این پیام توییتری از جمله، به سران رژیم ایران توصیه کرد، برای انجام مذاکره و رسیدن به آن چه که “یک توافق بزرگ” نامید، منتظر نتایج انتخابات ایالات متحده نمانند.

محمد جواد ظریف در واکنش خود نوشت:  ایران و دیگر کشورهای طرف توافق هسته‌ای هرگز میز مذاکره را ترک نکرده‌اند. مفهوم این جمله دیپلماتیک آن است که رژیم ایران همیشه آماده گفتگو می باشد.

ولی پاسدار علی شمخانی در یک پیام توئیتری نوشت: این پیشنهاد ترامپ یک اقدام تبلیغاتی است. او نوشت: «تبادل زندانیان، نتیجه مذاکره نبوده و هیچ مذاکره‌ای هم در آینده انجام نخواهد شد».

محمد باقر قالیباف نیر در نطق خود پس از گزینش به سمت رئیس مجلس شورای اسلامی گفت که سیاست آشتی ناپذیر علیه ایالات متحده و گفتگو با دولت ترامپ باید ادامه یابد و حتی شدیدتر شود.

با آن که علی خامنه ای همیشه امکان مذاکره مستقیم با آمریکا را در کرده، ظریف در واکنش خود گفته است که رژیم ایران در چارچوب گروه ۵+۱ همیشه آماده گفتگو می باشد. خامنه ای و روحانی بارها گفته بودند که برجام را باز نخواهند کرد و برای تغییر آن وارد مذاکره نخواهد شد.

پرزیدنت ترامپ، پس از آزاد شدن مایکل وایت، ملوان سابق نیروی دریایی آمریکا که دو سال در ایران زندانی بود، با انتشار پیام توئیتری خود از ایران به خاطر آزادی این شهروند آمریکایی تشکر کرده و توصیه کرده است: برای مذاکره بر سر یک “توافق بزرگ” منتظر انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در ماه نوامبر نباشند زیرا او پیروز این رقابت‌ها خواهد بود.

وزیر خارجه  ایران، ضمن تایید مذاکره برای تبادل زندانیان، اصل گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا را نیز نفی نکرده بلکه بیشتر تاکید کرده که تعیین زمان “اصلاح اشتباه” خروج از برجام بر عهده واشنگتن است.

محمد جواد ظریف گفته است: آزادی زندانیان دو طرف یک “تبادل انسان‌دوستانه” بود و  این کار به رغم اقدامات “زیر دستان” رئیس جمهوری آمریکا انجام شده است.

عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه نیز در این باره گفته است که ظریف پیشتر با بیل ریچاردسون، فرماندار سابق ایالت نیومکزیکو درباره آزادی مایک وایت مذاکره کرده است.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز گفته است : مبادا در مبارزه کوتاهی کنید و به کافران پیشنهاد سازش دهید. شما بالاترید چون خدا با شماست و مطمئن باشید نتیجۀ اعمالتان (مقاومت) را بی ‌کم ‌و کاست به شما می‌دهد.

اما در بین مخالفان مقامات حکومتی، حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری در این زمینه نظر متفاوتی داده است: بخوبی می دانیم که پرزیدنت ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رای نخواهد آورد و برای موفق شدن در انتخابات لازم است امتیازات بیشتری به جمهوری اسلامی بدهد.

آشنا در صفحه توئیترش مستقیما رئیس جمهور آمریکا را مخاطب قرار داد و نوشت: «شما در سوم نوامبر “انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰” شکست” می‌خورید و ما این را می‌دانیم. بنابراین، لازم است امتیازاتی بیشتر از آنچه اوباما داد، به ما ارائه کنید».

حسن روحانی پیشتر  گفته بود: اگر آمریکا شرایط لازم را برای مذاکره با ایران را ایجاد کند، ما سر میز مذاکره باز خواهیم گشت.

علی خامنه ای نیز در این زمینه گفته بود:  هیچ مذاکره‌ای با آمریکا اتفاق نخواهد افتاد، نه در نیویورک و نه غیر آن