سرنوشت واکسن ایرانی زودتر از شش ماه دیگر مشخص نخواهد شد و بهای بیکفایتی را مردم می پردازند

با آن که هنوز چندین ماه به پایان آزمایش های بالینی در مورد یکی از سه واکسن ضد کورونا در ایران باقی مانده، مقامات حکومتی ادعا می کنند که تولید انبوه این واکسن به زودی آغاز خواهد شد و قول می دهند که بتوان ماهیانه سه میلیون دوز از آن را تولید کرد.

واکسن برکت، که آن را “واکسن محسن فخری زاده” نیز نامیده اند، توسط سپاه پاسداران تامین مالی می شود و این نگرانی وجود دارد که بدون به انجام رساندن آزمایش های لازم و پیش از دریافت مجوز بین المللی به بازار بیاید.

یکی از علل شتاب در ساخت انبوه این واکسن، رقابت آن با دو واکسن دیگری است که توسط آزمایشگاه های باسابقه پاستور و رازی در دست تهیه است و آن ها هم هنوز به مرحله آزمایش بالینی گسترده نرسیده اند.

ابراز نگرانی در تهران به علت آن است که ممکن است سپاه پاسداران، پیش از آن که همه مراحل آزمایشی به انجام برسد و اطمینان خاطر حاصل شود، بر مقامات بهداشتی و درمانی کشور فشار آورد که مجوز استفاده از آن صادر گردد تا دو واکسن دیگر را پشت سر بگذارد.

در حال حاضر واکسن موسوم به برکت، وارد مرحله دوم آزمایشی شده و قرار است روی ده ها نفر آزمایش شود که اگر موجب اطمینان خاطر شود، آن گاه روی ده ها هزار نفر مورد آزمایش قرار گیرد و این، روندی است که دست کم سه ماه به درازا خواهد کشید. بنابراین، واکسن برکت اگر هم از نظر علمی ایجاد اطمینان کند، زودتر از پایان سال آینده به بازار نخواهد رسید.

یک نگرانی دیگر ناشی از آن است که رژیم به علت آن که پول کافی برای خرید واکسن های خارجی ندارد، با دادن وعده و وعیدهای نادرست به مردم، وقت کشی بکند تا مراحل تکمیل واکسن های تهیه شده در ایران به بازار بیاید. ولی ممکن است در این چند ماه صدها هزار نفر دیگر مبتلا گردند و هزاران تن از آن ها فوت کنند.

در حالی که در شماری از کشورها واکسیناسیون با سرعت به پیش می رود، تزریق همگانی در ایران هنوز آغاز نشده است. امید رژیم ایران به واکسن های ساخت چین و روسیه بسته شده بود، ولی به سرعت معلوم شد که این دو کشور قادر به تولید مقادیر مورد نیاز ایران نیستند و تعداد واحدهای واکسن که تا کنون از این دو کشور به ایران رسیده، تقریبا ناچیز بوده است.

البته هر دو کشور ادعا کرده اند که توانسته اند بر مشکلات فنی و تولیدی فایق آیند و در ماه های آینده خواهند توانست واکسن های بیشتری را به ایران بفرستند. ولی معلوم نیست که آیا این وعده عملی شود.

بدین سان، ابهام و سردرگمی در ایران همچنان ادامه دارد و بهای سنگین آن را مردم ایران، با جان خود می پردازند.