سفیر ایران در روسیه اعتراف کرد : روابط اقتصادی ایران با روسیه بسیار افت کرده است

کاظم جلالی سفیر حکومت ایران در روسیه با اشاره به پایین‌بودن شدید سطح روابط اقتصادی ایران با روسیه گفت: مبادلات ایران از طریق کشور آذربایجان انجام می‌شود و این کشور اختلالاتی در گمرکات خود بر سر ترخیص کالاهای ایرانی به‌وجود می‌آورد.

وی افزود: روابط سیاسی، امنیتی، دفاعی و نظامی حکومت ایران با روسیه در سطح بالایی است ولی متاسفانه عملکرد ضعیفی در روابط اقتصادی با مسکو داریم.

جلالی گفت:  کشور روسیه سالانه حدود ۲۷۰ میلیارد دلار واردات دارد که سهم ایران از این بازار بسیار ناچیز است.

وی بخش خصوصی ایران را بسیار کوچک دانست و تصریح کرد: متأسفانه نوسانات قیمت در بازار ایران موجب بی‌تعهدی بخش خصوصی در مبادلات شده است.

جلالی در ادامه با اشاره به رشد صادرات ایران به روسیه در سال ۲۰۲۰ گفت: رشد صادرات در سال گذشته ۱۰۵ درصد و حجم تجارت نیز ۴۳ درصد افزایش یافت.

سفیر ایران در روسیه مهمترین مانع بر سر تجارت ایران و روسیه را مشکلات زیرساخت‌های ارسال کالا دانسته و گفت: علیرغم مرز آبی دو کشور و الزام دارا بودن ناوگان دریایی مناسب، ما در این بخش ضعف بزرگ داریم و مبادلات خود را از طریق

کشور آذربایجان انجام می دهیم  و این در حالی است که این کشور ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی بسیار بالایی دارد و به‌منظور دستیابی به بازار روسیه، اختلالاتی در گمرکات خود بر سر ترخیص کالاهای ایرانی به‌وجود می‌آورد.

جلالی گفت: شوربختانه  ایران متولی مشخصی در تجارت خارجی با کشور روسیه ندارد و این یک مانع بزرگ بر سر تجارت دو کشور است.

اقتصاد روسیه به خاطر تحریم‌های آمریکا و اتحادیه اروپا رنجور شده، و کاهش و دستکم اضافه نشدن این تحریم‌ها برای پوتین اولویت دارد. اقتصاد حکومت ایران  نیز تحت تحریم‌های سنگین و فزاینده آمریکا به لبه پرتگاه سوق داده می‌شود و لذا در چنین شرایطی حمایت پوتین از موضع ایران  در سوریه و در قبال دولت اسد ضمن تحریک دولت ترامپ، نمی‌تواند فایده چندانی برای روسیه داشته باشد.

پوتین برای تامین منافع کشورش و نیل به اهداف سیاسی و اقتصادی و استراتژیک خود در منطقه خاورمیانه و رسیدن به نوعی تعامل با آمریکا، به روال گذشته و با توجه به نشانه‌های آشکار موجود، می‌رود که بار دیگر پشت حکومت ایران  را خالی کند.

برخلاف برداشت برخی از مقام‌های بلندپایه رژیم ایران  از جمله علی‌اکبر ولایتی، افزایش نقاط افتراق تهران و مسکو نقاط اشتراک آنها را بسیار کم‌رنگ کرده و جمهوری اسلامی از منظر منافع ملی، اهمیت چندانی برای روسیه ندارد.