جواد منصوری ،سفیر سابق جمهوری اسلامی در چین، در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که آیا اینکه گفته میشود خط راهآهن چین و ترکیه، ایران را دور زده، صحت دارد؟ گفت: چرا باید این سوال را مطرح کنیم که پکن چرا ما را در بحث راهآهن بینالمللی دور زده است. مگر دیگران معطل ما میمانند که ما هرچقدر دلمان میخواهد تاخیر کنیم. ما وقتی به طرف مقابل خودمان متعهد نبودیم و برنامه دقیقی نداشتیم و طبق نظم پیش نرفتیم، چرا از دیگران باید توقع داشته باشیم؟
او در ادامه افزود: چین بنا داشت یک خط راهآهن را وارد آسیای مرکزی کند و تا ترکمنستان پیش برود و از آن منطقه یک شاخه به سمت اروپا بکشد و یک شاخه را نیز وارد ایران کند و سپس این خط وارد ایران و سپس ترکیه و نهایتا منتهی به اروپا شود. این بحث از قبل مطرح بوده و حالا نمیدانم که این مساله به کجا رسیده است.
سفیر سابق حکومت ایران در چین گفت: ما خیلی از فرصتها را از دست دادیم. وقتی که شما به عنوان ایران هنوز خط راهآهن خودتان را کامل نکرده باشید و هنوز هم معلوم نیست که این تکامل چه زمانی عملیاتی شود، چرا سایر کشورها باید خودشان را معطل شما کنند؟
وی در ادامه افزود: شبیه این موضوع در بحث راهآهنهای جمهوری آذربایجان و عراق هم تکرار شده است. ما چندین سال است که عراق را معطل خودمان کردیم و حالا بعد از این همه سال تازه هفته قبل وزیر محترم راه اعلام کردند که در آینده کلنگ راهآهن عراق را خواهیم زد و در آینده این راهآهن را به بهرهبرداری میرسانیم. این در حالی است که عراقیها خط راهآهن خودشان را تا مرز ایران پیش بردند. ما همچنین در بحث راهآهن رشت به آستارا هم اقداماتی نهایی را انجام ندادیم.
منصوری گفت: دیگران برای منافع ملی ما صبر نخواهند کرد و دنبال منافع ملی خودشان هستند و در این میان فرقی ندارد که طرف مقابل ما کدام کشور باشد. آن زمانی که من سفیر چین بودم، چینیها به من اعلام کردند که خط راهآهنی که قرار بوده وارد ایران شود را اگر در اختیار بگیرند میتوانند تا سال ۲۰۱۸ تکمیل کنند ولی ایران قبول نکرد و حالا وارد سال ۲۰۲۱ شدیم ولی هنوز راهآهنهای داخلی برای اتصال به این خط بینالمللی انجام نشدند.
او در ادامه افزود: ما هرطور دلمان میخواهد با دنیا رفتار میکنیم و توقع داریم که دنیا همان طوری که ما دلمان میخواهد با ما رفتار کند، ما حق نداریم بگوییم ، چین چرا ما را در بحث راهآهن بینالمللی دور زده است. ما در همین بحث خط لوله گاز پاکستان هنوز خط لوله را تا مرز پیش نبردیم و آنان را چندین سال است که معطل کردیم.
او گفت: هند و افغانستان هم چندین سال است که معطل راهآهن زاهدان هستند و ما آنان را هم معطل خودمان کردیم. ما حتی در فروش میوه به عراق چنان رفتار کردیم که جای تاسف دارد. ما حتی بلد نیستیم که کیفیت میوه را در صادرات به عراق رعایت کنیم. در چنین شرایطی بحث قطار و راهآهن جای خودش را دارد.
منصوری افزود: هر توجیهی که باشد، قابل قبول نیست. چینیها درباره پروژه راهآهن تهران به اصفهان به مقامات ایران اعلام کردند که ما برای تهیه نقشه این خط و مشاوره با سرمایهگذاران و کارشناسان و تهیه عکسهای هوایی و … بالغ بر ۲ میلیون دلار هزینه کردیم و حتی برای انجام این پروژه با ایران قرارداد امضا کردیم و ایران نباید زیر قرارداد بزند ولی حرف مسئولان چیز دیگری است.