سلطان قابوس درگذشت

بنیامین نتانیاهو در کنار سلطان قابوس در دیدار بی سابقه نخست وزیر اسرائیل از کشور عمان، آبان ۱۳۹۷

سلطان قابوس شب گذشته به دنبال دوره طولانی بیماری ناشی از ابتلا به سرطان در سن ۷۹ سالگی درگذشت. او فرزندی نداشت و به طور علنی جانشین خود را انتخاب نکرده بود.

پادشاه جدید عمان ۶۵ ساله و پسر عموی سلطان قابوس است و پیش از این وزیر میراث و فرهنگ و از مقام های ارشد وزارت امور خارجه عمان بوده است.

جانشین سلطان قابوس از علاقمندان ورزش فوتبال است و اولین رئیس فدراسیون فوتبال عمان بوده است.

هیثم بن طارق آل سعید در جریان دوره دوم ریاست جمهوری حسن روحانی، در مراسم تحلیف او در تهران حاضر شده بود.

شورای خاندان سلطنتی عمان که متشکل از ۵۰ مرد از اقوام سطان قابوس است سه روز فرصت داشت که حاکم جدید این کشور را معرفی کند.

در پی درگذشت سلطان قابوس پادشاه عمان، شورای خاندان سلطنتی این کشور هیثم بن طارق آل سعید را به عنوان پادشاه جدید انتخاب کرده است.

اگر این شورا نمی توانست ظرف مدت تعیین شده به توافق برسد آن گاه قاضی‌القضات دیوان عالی کشور، شورای نظامی عمان، شورای مشورتی این کشور و هیات دولت به اتفاق نامه مهر و موم شده‌ای را باز می کردند که در آن سلطان قابوس به طور محرمانه جانشین خود را پیشنهاد کرده بود.

در ساختار حکومتی عمان، سلطان همه کاره است و علاوه بر ایفای نقش شخص اول مملکت همزمان فرمانده کل قوا، نخست وزیر، وزیر دفاع، وزیر خارجه و وزیر دارایی هم هست.

سلطان قابوس از سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰) که پدر خود را در کودتایی آرام و بدون خونریزی کنار گذاشت و به تبعید فرستاد، زمام امور عمان را در دست داشت.

اندکی پس از به قدرت رسیدن سلطان قابوس، او با شورش گروهی چپ‌گرا در ایالت ظفار عمان مواجه شد، ولی توانست با حمایت شاه وقت ایران و ارتش ایران بر آنها غلبه کند. از همین رو، او بقای تخت و تاج خود را تا حد زیادی مدیون ایران می‌دانست.

قابوس در میان حکام کشورهای عربی پرسابقه‌ترین بود. او در عین حال یکی از محبوب‌ترین آنها در میان مردمشان به حساب می‌آید. شکاف‌های طبقاتی و اجتماعی در عمان نسبت به بسیاری از کشورهای عربی در سطح محدودتری است و روند مدرن‌سازی با آسیب‌ها و محرومیت‌های اجتماعی شدید توام نبوده است.

پیکر قابوس ابن سعید امروز در مسجد سطان قابوس در مسقط پایتخت عمان تشییع و سپس در آرامگاه خانوادگی دفن می شود.