سنا به بایدن اجازه نداد سفارت ایالات متحده را از اورشلیم تغییر دهد

مجلس سنای ایالات متحده با اکثریت قاطع تصویب کرد که سفارتخانه آمریکا در اسرائیل همچنان در اورشلیم باقی خواهد ماند و هرگز به تل آویو انتقال نخواهد یافت. انتقال سفارتخانه به اورشلیم در دوران  دولت پرزیدنت ترامپ انجام گرفت که با اعتراض شدید فلسطینی ها روبرو شد، ولی برخی کشورهای عربی واکنش تندی نسبت به آن نشان ندادند. بیم آن میرفت که با تغییر دولت، و به قدرت رسیدن پرزیدنت بایدن، برخی سیاستمداران دموکرات بخواهند سفارتخانه را به تل آویو باز گردانند. شماری از اعضای حزب دموکرات در کنگره آمریکا، در آن هنگام از اقدام پرزیدنت ترامپ ابراز ناخرسندی عمیق کرده بودند.

ولی سنای ایالات متحده روز گذشته (آدینه) با ۹۷ رای موافق و سه رای مخالف اصلاحیه حفظ سفارت این کشور در اورشلیم پایتخت اسرائیل را تصویب کرد.

جیم آینهوف، یکی از دو سناتور جمهوری‌خواه که ارائه‌دهنده اصلاحیه بودند، در توییتر خود نوشت که استقرار سفارت آمریکا در اورشلیم «دائمی» و از احتمال جابه‌جایی آن «جلوگیری شد».

سناتور آینهوف، از ایالت اوکلاهما، افزود که این رای‌گیری حاوی «یک پیام مهم است» که ما «اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل تایید می‌کنیم».

گفتنی است در روزهای گذشته سناتور جیم اینهوف همچنین طی یادداشتی در مجله فارن پالسی قویا تاکید کرده بود که سنای ایالات متحده و همچنین سناتورهای جمهوریخواه به دولت بایدن اجازه نخواهند داد به برجام بازگردد.

سنا در حالی با رای اکثریت چشم‌گیر سناتورها به حفظ سفارت آمریکا در اورشلیم رای داد که این مجلس در دست اکثریت دموکرات، حزب جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا است.

تنها سه سناتور دموکرات به این اصلاحیه رای مخالف دادند: برنی سندرز از ایالت ورمونت، الیزابت وارن از ایالت ماساچوست و تام کارپر از دِلِه‌ور، که ایالت محل زندگی جو بایدن و خانواده او در طول دهه‌ها بوده است.

سناتورها سندرز و وارن، هر دو در مرحله مقدماتی انتخابات اخیر آمریکا، نامزد ریاست جمهوری بودند.

سناتور برنی سندرز که خود یهودی است، از مخالفان سیاست‌های اسرائیل و یکی از منتقدان صریح‌اللهجه در خصوص حمایت آمریکا از اسرائیل بوده است.

دونالد ترامپ که در دوران ریاست جمهوری‌اش حمایت‌های گسترده‌ای از اسرائیل در زمینه‌های مختلف نشان داد، پاییز سال ۱۳۹۶ با تغییر سیاست ۷۰ ساله آمریکا، اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و ساختمان سفارت را نیز در اردیبهشت ۹۷ همزمان با هفتادمین سال تاسیس اسرائیل، به اورشلیم منتقل کرد.

تا پیش از آقای ترامپ، روسای جمهوری دموکرات نیز بارها «قول» به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و یا انتقال سفارت به اورشلیم را داده بودند.

جو بایدن خود در زمان ریاست جمهوری بیل کلینتون، رئیس جمهوری دموکرات، حامی انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم بود و در مجلس سنا به آن رای موافق داده بود.

با این حال جو بایدن از موافقان تشکیل کشور فلسطین نیز می باشد.

فلسطینی‌ها از تصمیمات دونالد ترامپ در قبال اورشلیم عمیقا ناخشنود بودند.

مقامات فلسطینی با روی کار آمدن دولت جو بایدن، برای ترمیم رابطه قطع شده خود با واشینگتن گام برداشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری‌ها، تماس‌هایی در روزهای گذشته میان مقامات ارشد دولت جو بایدن، از جمله هادی عمر، دیپلمات ارشد آمریکایی در وزارت خارجه واشینگتن و مسئول پیشبرد صلح خاورمیانه، با بلندپایگان فلسطینی به عمل آمده است.

با وجود این، در نخستین سخنرانی جو بایدن در خصوص سیاست خارجی در روز پنج‌شنبه هیچ اشاره‌ای به نزاع اسرائیلی- فلسطینی و مسائل مرتبط با آن نشد.

در حالی که آقای بایدن در طول ۴۷ سال سناتوری و هشت سال معاونت ریاست جمهوری در زمان باراک اوباما همواره مخالف شهرک‌سازی‌های اسرائیلی و حامی راهکار استقلال کشور فلسطین در کنار اسرائیل بوده، دولت بنیامین نتانیاهو در آخرین روزهای کار دونالد ترامپ، ساخت هزاران خانه در یهودی‌نشین‌ها را تصویب کرد.