
سفر سپاهی علی شمخانی به بغداد و گفتگوهایی که با مقامات عراق به عمل میآورد، ادامه تلاش های حکومت ایران برای حفظ نفوذ و دخالت خود در آن کشور است. این دخالت از روز اول به قدرت رسیدن روح الله خمینی آغاز گردید و تا به امروز، با شدت بیشتری ادامه دارد.
رژیم ایران، کشور عراق را نه تنها حیاط خلوت خود می داند، بلکه آنجا را بهترین و نزدیکترین مکان برای صدور انقلاب شیعه و به دست گرفتن رهبری جهان اسلام می پندارد.
اکثریت بزرگ مسلمانان عراق اهل تشییع هستند و طبیعی است که رژیم ایران از دیرباز آرزو داشته در چارچوب صدور انقلاب، آن کشور را تحت تسلط خود در آورد.
رژیم ایران از هنگام برافتادن حکومت صدام حسین در عراق، سرمایه گذاری های سیاسی و نظامی سنگینی در آن کشور کرده و گروههای چریکی و سیاسی متعددی برپا ساخته تا بتواند بتدریج آن کشور را زیر تسلط خود بگیرد. گروههای «حشدالشعبی»، «سرایا النجبا»، «حزب الله عراق» و انواع اسامی دیگر، نمونه هایی از دخالت آشکار رژیم ایران در امور عراق به نیت تسلط بر آن کشور است.
یکی از نخستین دیدارهای علی شمخانی ساعاتی پس از ورود به بغداد، دیدار با فالح فیاض مشاور امنیت ملی دولت عراق بود.
به گفته آگاهان امور، مهمترین موضوعی که در این دیدار مورد بحث قرار گرفت، بررسی میزان درستی این شایعه بود که رئیس سازمان امنیت ملی عراق، در جریان هلاک کردن قاسم سلیمانی، دقایقی پس از خروج او و همراهانش از فرودگاه بین المللی بغداد، نقش داشته است. این خبر از جانب محافل شیعه وابسته به رژیم ایران در عراق انتشار یافت که میزان درستی آن مشخص نیست، ولی احتمال دارد که گروه های شیعه با انتشار این ادعا قصد دارند رئیس سازمان اطلاعات عراق را برکنار کنند تا شاید فردی جانشین او گردد که گروه های شیعه بتوانند او را تحت نفوذ خود در آورند.
دولت پیشین بغداد، دستور داده بود که همه گروه های چریکی و از جمله حشد الشعبی وابسته به رژیم ایران منحل شوند و یا در ارتش عراق ادعام گردند. ولی این دستور عملی نشد و اکنون احتمال دارد که نخست وزیر جدید بخواهد آن را به اجرا بگذارد که موجب نگرانی رژیم ایران شده است.
موضوع مهم دیگری که شمخانی قصد دارد در دیدار احتمالی با نخست وزیر و رئیس جمهوری عراق در میان بگذارد، ادامه حضور نیروهای آمریکایی در عراق است. رژیم ایران پس از هلاکت قاسم سلیمانی، ادعا کرده بود که به یک کارزار گسترده دست خواهد زد تا نیروهای آمریکایی در عراق را بیرون براند. مجلس نمایندگان عراق نیز قطعنامه ای در این زمینه به تصویب رساند. ولی همه سیاستمداران عراقی می دانند که خروج سربازان آمریکایی، ایجاد هرج و مرج شدیدتری را در عراق به دنبال خواهد داشت که ممکن است به تجزیه آن کشور بیانجامد.
علی شمخانی، طبق معمول سیاستمداران حکومت ایران، اشاره ای نیز به اسرائیل کرد و در این زمینه گفت: «صهیونیستها ضد امنیت و ثبات منطقه هستند». دبیر شورایعالی امنیت رژیم در حالی این ادعا را مطرح می کند که اسرائیل کوچکترین دخالت سیاسی در عراق یا دیگر کشورهای منطقه ندارد و فقط در پی حفظ امنیت نظامی خویش است، ولی حکومت ایران با دخالت های گسترده در اوضاع سوریه، یمن، عراق، بحرین، عربستان و لبنان، منطقه را به آشوب کشانده است.