سیاستمداران یهودی، به چند پست کلیدی دولت بایدن منصوب شدند، ولی جناح راست اسرائیل نگران است

بنیامین نتانیاهو بارها گفته است که جو بایدن رئیس جمهوری برگزیدۀ ایالات متحده دوست اسرائیل است. ولی واقعیت آن است که بسیاری از دست اندرکاران سیاست های داخلی و امنیتی اسرائیل نگران آن هستند که دولت آینده بایدن با خطوط کلی که درباره سیاست های آینده خود تصویر کرده، با رژیم ایران سازش کند و به توافق هایی برسد که برای اسرائیل و کشورهای عرب منطقه مشکل ساز شود.

در ارزیابی مرکز پژوهش های امنیتی اسرائیل که یک نهاد مستقل و غیردولتی است، گفته شده بود که اسرائیل باید پس از روی کار آمدن دولت بایدن، اصرار ورزد که بخشی از مذاکرات با حکومت ایران باشد. شماری از کشورهای عرب نیز که امنیت آن ها از جانب رژیم ایران مورد تهدید قرار گرفته، همین خواسته را مطرح ساخته اند.

آشنایان امور خاورمیانه و آمریکا ابراز اطمینان می کنند که دولت آینده ایالات متحده، در تماس های آینده خود با رژیم ایران، هرگز منافع سیاسی و امنیت ملی اسرائیل را نادیده نخواهد گرفت.

چنین  ارزیابی بر اساس این واقعیت استوار است که همه دولت ها در واشنگتن، همکاری با اسرائیل را بخشی از منافع ملی خود دانسته اند و در تامین امنیت اسرائیل کوشیده اند.

بیش از شصت درصد از یهودیان ایالات متحده به بایدن رای داده اند، که این خود می تواند او را در رعایت منافع اسرائیل در داد و ستدهای بین المللی محفوط نگاه دارد.

ولی یکی از پدیده های جالب در دولت آینده ایالات متحده، که جو بایدن در حال تکمیل آن است، حضور شماری از سیاستمداران برجسته یهودی می باشد که تا کنون نظیر نداشته است.

از اطلاعات رسمی که در این زمینه انتشار یافته، چنین بر می آید که رئیس کارکنان کاخ سفید، رُن کلِی یک سیاستمدار یهودی است که وظیفه حساسی را در مدیریت فعالیت های سیاسی کاخ سفید عهده دار خواهد بود.

همچنین تُونی بلینکِن که قرار است پست وزارت خارجه را به عهده بگیرد، یهودی است. خانم وندی شرمن نیز که قرار است به سمت معاون وزیر خارجه برگزیده شود، یک بانوی یهودی است.

وزارت دارایی دولت آینده جو بایدن نیز قرار است به یک بانوی یهودی به نام جانیت یِلِن سپرده شود. همچنین وزیر امنیت داخلی در دولت بایدن، سیاستمداری به نام الخاندرو یا الکساندر مایورکا می باشد که او نیز یهودی است.

حتی یک مقام بسیار حساس ایالات متحده، که همانا ریاست نهادهای امنیت ملی ایالات متحده است، به یک بانوی یهودی سپرده می شود که اِوریت هِنگ نام دارد.

جو بایدن دو روز پیش (چهارشنبه) اعلام کرد که قصد دارد یک قاضی برجسته دیوان عالی ایالات متحده را به نام مِریت گالان به وزارت دادگستری منصوب سازد که او نیز یهودی است.

علاوه بر همه این ها، احتمال می رود که سناتور یهودی جاک شومر به سمت رئیس مجلس سنا گزیده شود که یکی از مهمترین پست های سیاسی در ایالات متحده است. این احتمال پس از آن مطرح گردید که در انتخابات میان دوره ای، هر دو تن سیاستمدارانی که به سنا راه یافتند، از حزب دموکرات هستند و این حزب، علاوه بر مجلس نمایندگان، در سنا نیز از اکثریت برخوردار است.

ولی همه این واقعیت ها، تفاوت و شکافی را که بین جامعه یهودیان ایالات متحده با سیاست های دولت کنونی اسرائیل، یعنی دولت راستگرای بنیامین نتانیاهو وجود دارد، برجسته می سازد.

بی تردید، همه افراد یهودی که قرار است از جانب بایدن به این پست های حساس منصوب گردند، بیانگر دیدگاه های اکثر یهودیان هستند، ولی مواضع آن ها با دولت کنونی در اسرائیل تفاوت های اساسی دارد.

یکی از اختلاف نظرهای اساسی بین اکثریت یهودیان آمریکا و دولت کنونی اسرائیل، سیاستی است که بنیامین نتانیاهو از سال ها پیش در پیکار علیه برنامه های اتمی رژیم ایران در پیش گرفته است.

تونی بلینکِن که قرار است وزیر خارجه ایالات متحده شود، در این باره با نخست وزیر اسرائیل اختلاف نظر اساسی دارد. خانم وندی شرمن که قرار است معاون وزیر خارجه شود، از جمله شخصیت های سیاسی آمریکا در مذاکرات با رژیم ایران برای رسیدن به توافق اتمی برجام بود.

در مجموع می توان گفت که پیروزی جو بایدن و انتصاب این شخصیت ها به پست های کلیدیِ دولت آیندۀ او، برای جناح راست در اسرائیل و بخشی از دست اندرکاران امور امنیتی کشور، خبرهای خوشحال کننده ای نیست.

ولی از دیدگاه بسیاری از یهودیان آمریکا، به قدرت رسیدن این تعداد بزرگ از شخصیت های سیاسی یهودی، موجب خرسندی و سپاسگزاری جامعه آمریکا به مردمی است که همیشه سخت کوش و در همه امور از جمله بازرگانی، علمی، پزشکی، هنر و موسیقی درخشیده اند.