سران کابینه جدید اسرائیل امروز (یکشنبه) در کنست (پارلمان) حضور می یابند تا پس از معرفی دولت خود، رای اعتماد بگیرند و پس از دو سال و نیم بحران حکومتی، کار خود را آغاز کنند.
کابینه جدید که انتظار می رود در ساعات بعدازظهر رای اعتماد بگیرد، سی و ششمین کابینه اسرائیل است که این بار بنیامین نتانیاهو رهبر حزب لیکود رهبری آن را به دست ندارد و به جناح اپوزیسیون پیوسته است.
نتانیاهو مدت دوازده سال به طور مداوم نخست وزیر اسرائیل بود و از این نظر رکورد شکست. او سه سال نیز قبل از آن، نخست وزیر بود و حالا باید در کرسی اوپوزیسیون بنشیند – امری که شاید با آن آشنایی چندانی ندارد.
پیش از رای گیری در پارلمان، رهبران کابینه جدید سخنرانی خواهند کرد و ساختار کابینه و برنامه های آن و هدفهایش را بیان خواهند داشت و سپس نتانیاهو در مقام رهبر اوپوزیسیون دلائل خود را در نکوهش چنین دولتی عرضه خواهد داشت و پس از آن رای گیری به عمل خواهد آمد و انتظار می رود که کابینه آینده با اکثریت ۶۱ رای از ۱۲۰ کرسی پارلمان برخوردار شود که یک اکثریت بسیار شکننده است.
در دو ماهی که از چهارمین دور انتخابات زودهنگام می گذرد، تلاش های بسیار برای برپایی کابینه جدید آغاز شد که نتانیاهو پیشگام آن بود، ولی نتوانست اکثریت لازم را به دست آورد و از این رو، ماموریت برپایی کابینه به یائیر لپید رهبر حزب “یش عاتید” که یک حزب میانۀ متمایل به راست محسوب می شود سپرده شد.
لپید از آن جا که میدانست بدون برخورداری از حمایت حزب “یمینا” به رهبری نفتالی بنت نمی تواند کابینه تشکیل دهد، حاضر به گذشت شد و نیمه اول دوران نخست وزیری را به نفتالی بنت سپرد که در سال های اخیر بارها و به صورت علنی گفته بود که خواهان رسیدن به مقام نخست وزیری است.
حزب یمینا تنها هفت کرسی در برابر ۱۷ کرسی حزب یش عاتید به دست آورده، ولی دوران اول نخست وزیری را نفتالی بنت برای خود طلب کرده است.
ویژگی کابینه جدید آن است که از طیف های سیاسی متنوع و حتی متضاد برپا شده که از راست افراطی تا راست میانه و از حزب کارگر تا حزب چپ گرای مرتس و همچنین یک حزب عربی را دربر می گیرد که ریشه هایی در اخوان المسلمین مصر دارد.
احزاب عربی اسرائیل تا کنون هرگز حاضر نبوده اند وارد کابینه شوند و حتی در پارلمان از برپایی دولت جانبداری کنند. این اولن بار است که حزب عربی اسلامی “رَعَم” به رهبری منصور عباس نه تنها از دولت پشتیبانی می کند، بلکه حاضر است در آن عضویت فعال داشته باشد.
در مجموع می توان این امر یک تحول مثبت باشد که اعراب شهروند اسرائیل به تدریج وارد سیاست و مدیریت کشور نیز می شوند. این واقعیت، به ویژه پس از شکافی که در ماه گذشته در جریان حملات موشکی حماس به اسرائیل بین شهروندان عرب و یهودی کشور ایجاد شد، می تواند جنبه سازنده و امیدوار کننده داشته باشد.
در نشست امروز پارلمان اسرائیل، دقایقی پس از آن که کابینه جدید رای اعتماد گرفت، اعضای آ یک به یک در برابر میکروفون حاضر می شوند و سوگند وفاداری اجرا می کنند و سپس دسته جمعی به دیدار مقام رئیس جمهوری می روند تا برپایی دولت آینده را مژده دهند و طبق یک سنت دیرینه، همه اعضای دولت با پرزیدنت ریولین عکس یادگاری بگیرند.