تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه حکومت ایران ، صنایع نفت و گاز کشور را با مشکلاتی از جمله فرسودگی تجهیزات نفتی و نبود قطعات و لوازم فنی تازه برای نوسازی آن مواجه کرده است و حکومت ناچار است نفتکشهای قدیمی خود را با قطعات هندی و چینی نوسازی و تعمیر کند.
نصرالله سردشتی، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش حکومت ایران گفته است: ناوگان شرکت ملینفتکش حدود ۶۰ فروند کشتی دارد که سال گذشته حدود ۳۲ فروند کشتی به علت نبود قطعات برای نوسازی و ترمیم در چین و امارات تعمیر شدهاند.
وی افزود: این ناوگان “شرکت عظیم گسترش هرمز”، یکی از شرکتهای هلدینگ ایزایکو است که در این زمینه فعالیت میکند.
سردشتی گفت: طرح احداث کارخانۀ ساخت و تعمیرات کشتی های نفتکش پس از اولین دور تحریمها در دستور کار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت. “شرکت صنایع کشتی سازی عظیم گسترش هرمز” به عنوان یکی از شرکت های تابعه این سازمان ۲ سال پیش تأسیس شد.
کارشناسان خبری می گویند واشنگتن محدودیتهایی برای بخشهای بنادر، انرژی و کشتیرانی ایران ایجاد کرده ولی معافیتهایی هم به هشت مشتری بزرگ نفت این کشور اعطا کرده است که شامل چین، هند و ژاپن هم می شود. بنابراین این کشورها میتوانند همچنان نفت خام ایران را بخرند .
وی افزود: تامین مالی نوسازی این ناوگان کاری پیچیده است و ایران تلاش میکند ابتدا زیرساختها را با استانداردهای بینالمللی همسوکند.
سردشتی گفت : که تحریمها باعث نشده که شرکت ملی نفتکش جمهوری اسلامی نتواند فعالیت های بینالمللی خود را ادامه دهد و با حتی تحریم های اخیر نیز اخیر مشکلی در اجرای برنامههای بینالمللی ما بوجود نیاورده است ».
به گزارش بلومبرگ “نقش حیاتی” ناوگان نفتکشهای ایران ( نفتکشهای افرامکسو سوئزمکس) در تحویل نفت خام ایران به مشتریان در حال افزایش است زیرا بیمهگران و شرکتهای بینالمللی کشتیرانی به بازگشت تحریمها واکنش نشان میدهند و در این حکومت ایران “حدودا از ۳۰ درصد ظرفیت ناوگان خود برای محمولههای نفتیاش بهره می برد.”
به گزارش رویترز، حکومت ایران تا پیش از پایان مهلت معافیتهای نفتی آمریکا طی ۹ ماه، یک میلیون و ۶۲۰ هزار بشکه نفت در روز به آسیا صادر کرده بوداما در ماه ژوئن خبرداد که صادرات نفت ایران کاهش یافته وبه سطح ۳۰۰ هزار بشکه رسیده است.
منابع خبری می گویند صادرات نفت ۷۰ درصد درآمد حکومت ایران را تشکیل میدهد بنابراین یک ناوگان از نفتکش ها برای ذخیره و انتقال این نفت حساس برای تهران لازم است .در حال حاضررژیم بیش از ۵۰ نفتکش دارد ولی با توجه به ظرفیت ذخیرهسازی محدود خود برای انتقال و ذخیره نفت فروخته نشده اش در آبهای داخلی، به آنها نیاز دارد حکومت ایران تاکنون از ۱۲ نفتکش خود یا بیش از یک پنجم ناوگانش برای ذخیره شناور نفت در مارس استفاده کرده است .