
دولت آمریکا در ادامه فشارها علیه ایران به دلیل برنامه توسعه موشکی و ارسال سلاح به یمن و سوریه، خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی، هواپیمایی ماهان و شرکتهای مرتبط با عبدالحسین خدری، مدیرعامل یک شرکت کشتیرانی، را هدف دور جدید تحریمهای خود قرار داد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه ۲۰ آذرماه در این زمینه اعلام کرد که سه دفتر فروش هواپیمایی ماهان در امارات متحده عربی و هنگکنگ را تحریم کرده است.
وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا از تحریم چند شرکت حمل و نقل ایرانی خبر داد و تاکید کرد که “کارزار فشار حداکثری” بر دولت ایران ادامه خواهد یافت.
از جمله این شرکتهای تحریم شده، هواپیمایی ماهان است. مایک پمپئو گفته که این شرکتها به دلیل “دست داشتن در انتقال سلاحهای کشتار جمعی” مشمول تحریم شدهاند.
وزیر خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد که تحریم شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را به دلیل “ملاحظات بشردوستانه” به مدت ۱۹۰ روز به تعویق میاندازد.
آقای پمپئو ضمن اشاره به اینکه تا زمانی که “رفتار بدخواهانه ایران” تغییر نکرده، فشار حداکثری هم ادامه مییابد درباره احتمال تبادل زندانیان بین دو کشور گفته “نشانههایی وجود داشته ولی مایل نیست که امید کاذب ایجاد کند”.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در یک کنفرانس خبری در همین زمینه گفت: «ماهانایر را به دلیل نقش داشتن در تولید سلاحهای کشتار جمعی تحریم میکنیم.»
در همین زمینه استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، اظهار کرد: «رژیم ایران از صنایع هواپیمایی و حمل و نقل دریایی خود برای تهیه سلاحهای گروههای تروریستی و شبهنظامی منطقهای استفاده میکند و مستقیما درگیر بحرانهای ویرانگر بشری در سوریه و یمن است.»
دولت آمریکا همچنین عبدالحسین خدری و شبکه مرتبط با او را به دلیل کمک به سپاه پاسداران در فهرست تحریمهای جدید قرار داده است.
وزارت خزانهداری آمریکا در این زمینه اعلام کرد که بیش از ۱۰ سال این تاجر ایرانی و مدیرعامل شرکت کشتیرانی «خدری جهان دریا» در عملیات حمل و نقل برای نیروی سپاه قدس سپاه پاسداران شرکت داشته است.
از سال ۲۰۱۸ میلادی، خدری برای پشتیبانی از عملیات قاچاق سپاه قدس از شرکتهای خود، از جمله شرکت «خدری جهان دریا» و شرکت دریایی «جاده ابریشم»، و همچنین کشتیهای متعلق به شرکتش استفاده کرده است.
همزمان کریستوفر فورد، دستیار وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ضمن اشاره به تحریم شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی (IRISL) به روزنامه فاینشنال تایمز اعلام کرد که این تحریمها به دلیل نگرانی گسترده جهانی درباره ایران و سلاحهای کشتار جمعیت تاثیر «بسیار مهمی» خواهد داشت.
او افزود: «از لحاظ دیپلماتیک، توانایی ما برای همکاری با شرکای بینالمللی با هدف جلوگیری از دسترسی محمولههای ایران به بنادری خاص یا جلوگیری از انجام معاملهها، بسیار مجابکنندهتر است وقتی که میتوانیم سلاحهای کشتار جمعی یا توسعه موشکی را، به عنوان اصل موثق شکایت، شناسایی کنیم.»
با این حال پمپئو گفت که ایالات متحده از تلاش خود برای فلج کردن اقتصاد ایران از طریق تحریمها دست برنمیدارد.
او گفت: «تا زمانی که رفتارهای بدخیم ادامه داشته باشد، اقدامات و فشارهای ما نیز با حداکثر توان ادامه دارد.»
وزارت خزانهداری آمریکا همچنین از توقیف اموال و داراییهای متعلق به این شرکتها و افراد در این کشور و امکان تحریم افراد و نهادهایی خبر داد که با آنها معامله داشته باشند.
جعل اسناد و فریب از سوی شرکت کشتیرانی
همزمان با اعلام رسمی این تحریمها، دولت آمریکا اشاره کرده است که شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی به جعل اسناد اقدام کرده و از نقشههای فریبدهنده برای پوشاندن محموله کالاهای مربوط به موشکهای بالستیک برای سازمان صنایع هوافضای ایران (AIO) و گروه صنایع شهید همت (SHIG) استفاده میکند.
واشنگتن همچنین معتقد است که یک شرکت تابع شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی در چین به نام ایسیل (E-Sail) به ایران در زمینه برنامههای موشکی کمک کرده است.
ایالات متحده یک فرصت ۱۸۰ روزه را قبل از اعمال این تحریمها تدارک دیده تا اطمینان حاصل شود که مشتریانی که قراردادهایی برای ارسال کالاهای بشردوستانه دارند تحت تاثیر قرار نمیگیرند.
اما تحریمها علیه شرکت هواپیمایی ماهان، که پیشتر به دلیل کمک به سپاه پاسداران مجازات شده بود، فورا اجرا خواهد شد. آلمان و فرانسه نیز امسال ماهان را تحریم کردند و به زودی ایتالیا هم به این تحریمها خواهد پیوست.
معاون امنیت بینالملل و عدم گسترش سلاحهای کشتار جمعی وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفت: «این پیامی برای طرفهای دیگر در سراسر جهان است تا با این دوستان (ایران) شراکت نکنند، و همچنین تاحدی پیامیست برای چینیها قابل قبول نیست.