پس از انتشار فایل صوتی منتشر شده محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی که در آن به صراحت از نقش جنگافروزانه و مخرب سپاه قدس و قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس در منطقه پرده برداشته، واکنشها به این سخنان از سوی افراد نزدیک به نهادهای قدرت و برخی خبرگزاریها ادامه دارد .
خبرگزاری “فارس”، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشته است : نه تنها سخن ظریف مبنی بر “کشاندن پوتین به جنگ سوریه توسط قاسم سلیمانی” را تکذیب نکرده بلکه از حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان نیز شاهدی بر صحت سخنان ظریف آورده و نوشته: «روسیه در ابتدای امر مردد بود که وارد جنگ در سوریه شود و قاسم سلیمانی روی نقشه و توضیحاتی واقعی در جلسهای که با رئیسجمهور روسیه داشت، او را متقاعد کرد که برای جلوگیری از سقوط دولت سوریه، به مسئله این کشور ورود کند. در آن جلسه دو ساعته، پوتین به حاج قاسم گفت من قانع شدم. این چیزی بود که از حاج قاسم شنیدم.»
خبرگزاری سپاه سپس مدعی شده است : سلیمانی حتی هاشمی رفسنجانی، رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام را مجاب میکند که «حمایت ایران از دولت سوریه منافع منطقه و ایران را تامین میکند.»
فارس در ادامه موضعگیری ظریف علیه سلیمانی را بر اساس “حسادت” دانسته و نوشته که عدم دعوت از ظریف در جریان سفر “بشار الاسد” به تهران از دلایل چنین حسادتی بوده است.
این خبرگزاری همچنین گفتگویی نمایشی با محمدتقی نقدعلی، از نمایندگان مجلس ترتیب داده است. این نماینده مجلس با توصیف کار وزارت خارجه به «دیپلماسی ذلت که تمامیت ارضی کشور را تهدید میکند» خواستار عذرخواهی ظریف از ملت به دلیل توهینش به قاسم سلیمانی شد.
جلیل رحیمی جهانآبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، ظریف را متهم کرد که وی عامل ادامه تخریبها در سایت اتمی نطنز است: «ظریف بارها به صراحت گفته است که کاندیدای ریاست جمهوری نیست، پس انتشار فایل مصاحبه بسیار مهم ایشان ربطی به انتخابات ندارد و با هدف ضربه زدن به مذاکرات وین و استیضاح رئیس دستگاه دیپلماسی و تکمیل کننده تخریبهای اخیر در نطنز و سایر آسیبها به منافع ملی ماست.
روح الله متفکر، عضو هیات رئیسه مجلس هم سخنان ظریف را تلاشی از سوی او برای ادامه دل بخواهانه مذاکرات وین دانسته و گفته است : «پیام ظریف کاملاً روشن است یا اجازه بدهید مذاکرات جدید را انجام بدهم، با هر نتیجه ای! یا کاندیدای ریاست جمهوری خواهم شد.»
نظامالدین موسوی، عضو کمیسیون اصل نود مجلس، هم با اشاره به سریال امنیتی “گاندو”، ظریف و تیم مذاکره کننده را به جاسوسی متهم کرد و نوشت: «گاندوها اطرافتان را پر کردهاند آقای وزیر.»
همچنین سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ، فایل صوتی منتشر شده از ظریف را یک فایل “تقطیع شده و گزینشی” از یک گفتوگوی داخلی ۷ ساعته خواند و گفت: «این گفتگو صرفا برای ثبت در حافظه سازمانی دولت تدبیر و امید ضبط شده بوده و قرار به انتشار آن نبوده است.»
خطیبزاده با تاکید بر اینکه مشخص نیست این فایل توسط چه افرادی و با چه “نیاتی” منتشر شده است، گفت: «در صورت موافقت نهادهای مسئول، کل این گفتوگوی هفت ساعته منتشر خواهد شد».
آگاهان امور می گویند: مذاکرات اتمی وین، ارسال نامه گلایهآمیز ظریف به رهبر جمهوری اسلامی و انتشار فایل صوتی چندین ساعته، وزیر خارجه ایران را این روزها در کانون توجه داخلی قرار داده اما در همان حال عمق شکافها و وسعت درگیری جناحهای قدرت در نظام جمهوری اسلامی را نیز آشکار ساخته است.
نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری که به نماد نزاع جناحی و گروهی تبدیل شده و جنگ جانشینی رهبر سالخورده جمهوری اسلامی، دو عامل دیگر کنشها و واکنشهای فضای درونی ایران به شمار میرود.
انتشار فایل سه ساعته صوتی ظریف با آشکار ساختن تمایل نظام کنونی به سوی سیاستهای جنگطلبانه، میتواند واکنشی به “گستاخی” ظریف در نامهنگاری به رهبر ایران و علنیکردن آن نامه نیز تلقی شود.
برخی از آگاهان امور می گویند: اکنون با توجه به فضای غبارآلود سیاسی ایران ،شاید انتشار این فایل به نوعی اقدامی را له یا علیه هر جناحی در قدرت تفسیر کند. چنین شرایطی پیش از آن که روشی برای گمراه کردن مخالفان جمهوری اسلامی به شمار آید از سردرگمی و آشفتگی فزاینده در نظام مستقر حکایت دارد.