اسپوتنیک، در گزارشی درباره تلاش ایالات متحده آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران از قول آن چه که “شرکت های کنترل کننده” می نامد، نوشت: آمریکا هنوز به هدف خود برای به صفر رساندن صادر نفت ایران نرسیده و این نفت همچنان فروخته میشود، ولی این خبرگزاری روسی واقعیتی را نادیده می گیرد که میزان فروش نفت ایران در هفته های اخیر به یک دهم مقداری رسیده که پیش از بازگرداندن تحریم اقتصادی از جانب ایالات متحده، در بازار جهانی به فروش می رفت.
آگاهان می گویند بهخاطر شیوههای متفاوت محاسبه، در مورد مقدار فروش این نفت آمار متفاوتی عرضه می شود. آن ها می گویند صادرات روزانه ایران میتواند از چند صدهزار بشکه در روز تا یکمیلیون بشکه متفاوت باشد.
دنیل گربر، مدیر مؤسسه پترو لجستیکس گفت : صادرات نفت ایران در حال حاضر کمتر از یکسوم نفتی است که طی تحریمهای قبلی صادر میکرد. برخی صادرات ایران را بیشتر تخمین میزنند. آنها تمام نفتی را که ایران در نفتکشها بارگیری میکند یا نفتی را که در ذخایر داخلی نگه داشته است حساب میکنند، نهفقط نفتی را که به خارج از کشور صادر میشود.
وی افزود: در عین حال بر اساس تخمین شرکت جنسکیپ که حرکت کشتیها را رصد میکند، کل تولید نفت خام و میعانات گازی ایران از نیمه اول سالجاری تنها ۱۵ درصد کاهش یافته و در حال حاضر به ۳٫۹ میلیون بشکه در روز میرسد و صادرات ایران حدود ۵۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه در روز است. این تولید اضافی فروخته نمیشود و در تأسیساتی روی زمین یا در دریا ذخیره میشود.
ایالات متحده پس از خروج از توافق هستهای برجام در حدود دو ماه پیش، با لغو معافیتهای اعطایی به تعدادی از مشتریان سنتی نفت ایران، بر شدت تلاشهای خود برای به صفر رساندن صادرات نفت از ایران تلاش مضاعف کرد و نتیجه این شد که ایران امروز صادراتاش از دو میلیون و صد هزار بشکه به ۱۰۰هزار بشکه در روز رسیده است.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران پیشتر گفته بود: شرایط کنونی ایران بسیار دشوار و گذر از آن سخت است در این شرایط برای ایران میزان صادرات نفت از قیمت آن مهمتر است.