صادق زیباکلام استاد دانشگاه با انتشار مقاله ای با عنوان آیا کشور به نرمش قهرمانانه نیاز دارد، در روزنامه آرمان ملی وابسته به اصلاح طلبان نوشت: مجتبی ذوالنوری درباره ریاستجمهوری سخنان کاملی را ایراد نکرده است. کاش امکان داشت یک نظرسنجی از مردم صورت بگیرد و از آنها بپرسیم چه کسانی باعث به وجود آمدن بیشتر این در کشور شدهاند.
او در ادامه نوشته است: اگر حسن روحانی در صدر این نظرسنجی قرار میگرفت آن وقت میتوانستیم بگوییم صحبتهای ذوالنوری درباره رئیسجمهوری درست بوده است. اما خیلی از افراد بیشتر از رئیس دولت کنونی در وضعیت بهوجودآمده مقصر هستند، از جمله همین جناب ذوالنوری که یکی از مقصران اصلی شرایط بهوجودآمده است. او در زمانی که پرزیدنت ترامپ از برجام خارج شد به جای اینکه سعی کنند برجام را حفظ و نجات دهند، در وسط مجلس ، پرچم ایالاتمتحده و برجام را آتش زدند و آن نمایش را در پارلمان راهاندازی کردند.
زیباکلام در ادامه گفته است : اما درباره سخنان روحانی باید بگویم که او صحبت جدیدی نکرده. به نظرم روحانی در حال آمادهسازی یک تغییر یا به اصطلاح نرمش قهرمانانه دوباره است. البته می توانیم اسم این کار را نرمش قهرمانانه یا صلح بگذاریم، اما آنچه کاملا مشخص است نشاندهنده این است که شرایطی که در آن قرار داریم، بسیار سخت است و کفگیر هم به ته دیگ خورده است و بهتدریج با مشکلاتی روبهرو خواهیم شد که باید بتوانیم آنها را ابتدا مدیریت و سپس با تدبیر کاهش دهیم. حتی پیشبینی میشود دولت برای دادن حقوق کارمندان هم با مشکل مواجه شود که همکاری همه قوا را میطلبد.
این فعال سیاسی در ادامه نوشته است : روحانی اعتقاد دارد باید به یک شکلی حالا چه نرمش قهرمانانه یا صلح امام حسن ، شرایط را تغییر دهیم. چه ترامپ رئیسجمهوری شود یا جو بایدن به پیروزی برسد دولت ظاهرا چارهای جز تغییر برخی ایدهها را ندارد. اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود، قصد دارد هزینه بیشتری بر ما تحمیل کند البته ما هم میتوانیم مشکلاتی برای آنها ایجاد کنیم. اگر جو بایدن برنده شود با هزینه کمتری حرکت میکنیم.
او در پایان نوشت: اینکه باید حکومت ایران باید به سمتی حرکت کند و تغییراتی بهوجود آورد تا از این مرحله عبور کنیم هیچ تردیدی وجود ندارد. به نظر میآید با انتخابشدن رئیسجمهوری ایالات متحده احتمال دارد زمینه مذاکراتی هم فراهم شود. اینکه چه زمانی انجام خواهد شد، هنوز مشخص نیست. امکان دارد در دولت حسن روحانی صورت بگیرد یا اینکه احتمالا در دولت آینده ما شاهد تحول و تغییر خواهیم بود. امکان دارد از دیماه بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم مذاکرات جدیدی شروع شود یا اینکه زمان اصلی آن احتمالا بعد از انتخابات ۱۴۰۰ باشد.