علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی حکومت اسلامی به کشورهای اروپایی هشدار داد که اگر سازوکار ویژه مالی برای ایران که قرار است ازسوی کشورهای اروپایی راه اندازی شود صورت نگیرد جمهوری اسلامی از قرارداد اتمی موسوم به برجام خارج می شود.
«صالحی»روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران برون مرزی ایرنا افزود: در صورتی که اروپایی ها به وعده هایشان عمل نکنند، ممکن است تحولات و اقدامات آینده نه برای ایران، نه برای اروپایی ها و نه برای سایر اعضای برجام خوشایند نباشد.
علی اکبر صالحی در ادامه با اشاره به سازوکار مالی که قرار است از طرف اتحادیه اروپا صورت بگیرد و در طی آن تحریم های آمریکا بر علیه جمهوری اسلامی دور زده شود گفت: اروپایی ها چندین ماه است که وعده داده اند سازوکار ویژه مالی با ایران(SPV) را راه اندازی کنند اما این امر هنوز محقق نشده است.
صالحی ادامه داد: اخیرا شنیده ام که احتمال دارد اروپایی ها تا روز دوشنبه (۸ بهمن) راه اندازی سازوکار ویژه مالی را رسما اعلام کنند. امیدواریم آنها این گام مهم را بردارند و این گامی موثر و امیدبخش خواهد بود و به ایجاد اعتماد متقابل که تلاش های زیادی برای شکل گیری آن صورت گرفته است، کمک خواهد کرد.
پس از آنکه پرزیدنت ترامپ در اردیبهشت ماه سال جاری از قرارداد اتمی خارج شد و تحریم های تعلیق شده بر علیه جمهوری اسلامی بازگشتند جمهوری اسلامی همواره تهدید کرده بود که از برجام خارج خواهد شد تا جایی که علی خامنهای رهبر حکومت اسلامی پیشتر گفته بود اگر آمریکا از برجام خارج شود ما برجام را آتش میزنیم اما ماه ها پس از خارج شدن آمریکا از قرارداد اتمی و بازگشت تحریم های کمرشکن بر علیه جمهوری اسلامی حکومت اسلامی همچنان امیدوار است که بتواند به توافقی با اروپا برسد و بر اساس آن تحریمهای آمریکا را دور بزنند.
در همین حال اروپا اعلام کرده که شرط اساسی آنها برای به توافق رسیدن با جمهوری اسلامی متوقف کردن فعالیتهای موشکی و اعمال تروریستی حکومت اسلامی در خاورمیانه می باشد
تعدادی از دیپلماتهای اروپایی احتمال دادهاند SPV از روز ۲۸ ژانویه (هشتم بهمن) رسماً آغاز شود البته این را هم تاکید کردند که ممکن است به علت ناتمام ماندن برخی موضوعات باعث تاخیر کوتاهی در آن شود!
شنیدههای دیگر نیز حاکیست که اعضای اتحادیه اروپا توافق کردهاند ساز و کار مالی ویژه تا اواخر ماه ژانویه نهایی شود. گویا SPV قرار است در فرانسه ثبت شود و رئیس آن یک آلمانی باشد. انگلیس نیز از سهامداران آن خواهد بود.
مایا کوتسیانچیچ سخنگوی فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته «ما با سایر اعضای مسئول، روی آن کار میکنیم.»
با آغاز تحریمهای ثانویه آمریکا علیه جمهوری اسلامی اروپاییها وعده دادند برای دور زدن تحریمها به منظور حفظ برجام کانال مالی تجارت با ایران را ایجاد خواهند کرد که به دلایل مختلف سیاسی به ویژه اقدامات خرابکارانهی رژیم ایران و فشارهای آمریکا و اسرائیل اجرای آن به تاخیر افتاد. در این کانال مالی ارز جابجا نمیشود و داد و ستد تهاتری و کالا بجای پول است. به این معنا که پول حاصل از فروش محدود نفت در آن واریز میشود و در ازای صادرات کالا از اروپا به ایران از این حساب برداشت میشود اما شرایط اقتصادی جمهوری اسلامی چنان وخیم است که کارگزاران رژیم به هر دری میزنند تا SPV زودتر برقرار شود. گرچه به اعتراف کارشناسان اقتصادی داخل ایران و حتی تعدادی از نمایندههای مجلس شورای اسلامی دیگر حتی ایجاد این کانال نیز نمیتواند گرهگشای بحران اقتصادی ایران شود و تنها یک مُسکّن موقت خواهد بود.