هزاران افغان وحشت زده از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، برای فرار از چنگال این گروه تروریست و واپس گرای اسلامی، به فرودگاه کابل سرازیر شدند و صحنههایی شگفت آور و تاسف برانگیز را که در تاریخ جهان، با غم و اندوه فراوان باقی خواهد ماند ثبت کردند. در ازدحام جمعیت وحشت زده در فرودگاه کابل که مردم در پی سوار شدن به یک هواپیما برای خروج از کشور بودند، ۵ تن جان باختند و دست کم دو تن از روی بال هواپیمای ترابری ارتش ایالات متحده، در حین پرواز، روی باند فرودگاه، سقوط کردند. ازدحام جمعیت در فرودگاه کابل به حدی بود که سربازان آمریکایی برای برقراری نظم مجبور به تیراندازی هوایی شدند.
هنوز مشخص نیست که چگونه پنج نفر در فرودگاه جان باختهاند. یک مقام آمریکایی گفت که سربازان شلیک هوایی کردهاند تا افرادی را که قصد دارند به زور سوار هواپیمای نظامی شوند منصرف کنند. این هواپیما قصد داشت دیپلماتها و کارکنان سفارت آمریکا را از شهر خارج سازد.
یک مقام دفاعی آمریکا بدون ذکر نام خود گفت که ایالات متحده برای تامین امنیت فرودگاه و پروازها، موقتا همه پروازهای تخلیه از کابل را متوقف کرده است. این مقام نگفت که این وقفه چقدر طول خواهد کشید.
سقوط سریع افعانستان به دست طالبان در عرض تنها یک هفته، دنیا را در شوک و حیرت فرو برده است. نیروهای دولتی که سالها آموزش دیده بودند و توسط ایالات متحده و دیگران با هزینه کردن میلیاردها دلار مجهز شده بودند، به راحتی فروپاشیدند.
در ۲۰ سال گذشته، آزادیهایی برای مردم افغانستان به ویژه زنان و دختران این کشور به دست آمده بود که اکنون با بازگشت طالبان به قدرت، تمام این دستاوردها در معرض نابودی قرار دارند و بسیاری از مردم افغانستان در وحشت و نا امیدی و غم و اندوه فرو رفتهاند.
رئیس جمهور فراری افغانستان، اشرف غنی، روز یکشنبه با ورود تروریستهای طالبان به کابل، از افغانستان گریخت و ادعا کرد که می خواسته با این فرار، از خونریزی جلوگیری کند. هنوز مشخص نیست که او به کدام کشور گریخته است. برخی از گزارشها به فرار او به تاجیکستان و برخی دیگر، به ازبکستان اشاره دارند اما تاجیکستان حضور اشرف غنی در حاک این کشور را رد کرده است. گزارشهای تایید نشده دیگری از احتمال حضور غنی در عمان حکایت دارد.
یکی از کارمندان سابق دولت که اکنون در کابل مخفی شده است، گفت: «همه نگران هستند. طالبان هنوز مردم را هدف قرار نمیدهند، اما این یک واقعیت است که شاید دو یا سه هفته دیگر شروع به این کار کنند. به همین دلیل است که مردم در حال تلاش برای خروج هستند».
سهیل شاهین، سخنگوی تروریستهای طالبان، در پیامی در توئیتر ادعا کرد که به افراد آنها دستور شدید داده شده که به کسی آسیب نرسانند. البته تجربه نشان داده است که نمیتوان به قولهای این گروه خشن و واپس گرای اسلامی اعتماد کرد.
پیش از این، محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان، گفته بود که “جنگ به پایان رسیده است.”
شبکه الجزیره تصاویری از فرماندهان طالبان در کاخ ریاست جمهوری افعانستان همراه با دهها تن از تروریستهای این گروه را پخش کرد.
محمد نعیم گفت که شکل رژیم جدید در افغانستان به زودی مشخص می شود و افزود که طالبان نمیخواهند در انزوا زندگی کنند و خواستار روابط بینالمللی مسالمت آمیز شد.
تروریستهای طالبان سعی میکنند چهرهای معتدلتر از ۲۰ سال پیش، از خود نشان دهند و قول دادند به حقوق زنان احترام بگذارند و از خارجیها و افغانها محافظت کنند. اما بسیاری از افغان ها بیم دارند که طالبان با اجرای شریعت اسلام، به شیوه های خشن گذشته خود بازگردند. در دوران حکومت طالبان در سالهای ۱۹۹۶-۲۰۰۱، زنان نمیتوانستند کار کنند، لباس دلخواه خود را بپوشند، بدون مرد “محرم” بیرون بیایند و حتی تحصیل کنند. همچنین مجازات هایی مانند سنگسار در انظار عمومی، شلاق و اعدام اجرا میشد.
تصمیم جو بایدن برای خروج حساب نشده و بی موقع از افغانستان که منجر به سقوط این کشور گردید، شدیدا مورد انتقاد جهانی قرار گرفته است و دونالد ترمپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا از بایدن خواست که با شرمندگی، استعفا دهد.
بیشتر بخوانید: سقوط افغانستان؛ ترامپ از بایدن خواست که با شرمندگی استعفا دهد