آگاهان امور می گویند این بحران ارز نشان دهنده ورشکستگی حکومت است
صندوق بینالمللی پول در ارتباط با وضعیت کنونی مالی ایران گفت: بدهی خالص دولت ایران در سال جاری میلادی به حدود ۲۶۰ میلیارد دلار خواهد رسید که این رقم معادل ۴۴ درصد از کل تولید ناخالص داخلی کشور است.
یادآور می شود: در سال ۲۰۱۸ و قبل از اعمال تحریمهای آمریکا، بدهی خالص دولت ایران زیر ۱۱۸ میلیارد دلار بود. به این ترتیب، بدهی خالص دولت ایران از سال ۲۰۱۸ تا پایان سال جاری میلادی تقریبا ۲.۲ برابر خواهد شد.
پیشترنیز رسانههای داخلی و حتی مرکز پژوهشهای مجلس دهم نیز از کسری چشمگیر بودجه خبر داده بودند. گفته شده بود که سال گذشته نیز با توجه به اینکه دولت ایران صادرات روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت را در بودجه گنجانده بود اما نتوانست حتی نیمی از آن را صادر کند، با کسری چشمگیر بودجه مواجه شد.
صندوق بینالمللی پول در اداکه گفته است: کسری کل بودجه، شامل بودجه دولت، در سال جاری حدود ۵۸ میلیارد دلار، معادل تقریبا یک دهم اقتصاد کشور خواهد بود. کل بدهی خالص دولت ایران به ۲۵۸ میلیارد دلار خواهد رسید که ۱۱.۶ میلیارد دلار آن بدهی خارجی است.
همچنین بر خلاف ادعای مقامهای ایران درباره مثبت بودن رشد اقتصادی غیرنفتی کشور، صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است رشد اقتصادی غیرنفتی ایران در سال جاری میلادی منفی ۴.۵ درصد باشد و رشد اقتصادی نفتی ایران منفی ۸.۵ درصد باشد.
این در حالی که حسن روحانی، هفته گذشته مدعی شده بود «اقتصاد آلمان با اینکه تحریم نیست، ۵.۲ درصد کوچکتر میشود»، ولی «اقتصاد ما حتما شرایط بهتری خواهد داشت و خیلی پایینتر از این رقمهایی است که الان برای آلمان اعلام شده است».
آگاهان امور می گویند: نکته مهم دیگر در گزارش صندوق بینالمللی پول این است که ذخایر ارزی قابل دسترسی برای جمهوری اسلامی ایران در سال جاری میلادی کمتر از ۹ میلیارد دلار خواهد بود، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۲۲ میلیارد دلار بود.
پیشتر، نیز عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی، گفته بود بخش بزرگی از ذخایر ارزی ایران در خارج مسدود شده، اما وی هرگز به رقم خاصی اشاره نکرد.
به این ترتیب، چنانچه ذخایر ارزی ایران در این مدت کاهش نیافته باشد، ۹۰ درصد از ذخایر ارزی ایران در خارج از کشور مسدود شده و تنها دسترسی به ۸.۸ میلیارد دلار آن میسر است. نفت، پیش از تحریمها سهمی ۶۰ درصدی در کل صادرات کشور داشت و بخش عمدهای از درآمدهای ارزی ایران از همین منبع بود.
افت درآمدهای ارزی کشور به سقوط ارزش ریال منجر شده است.
نرخ دلار در ابتدای سال جاری ۱۶ هزار تومان بود؛ اما هفته گذشته به بالای ۳۲ هزار تومان اوج گرفت و امروز (سه شنبه) نرخ دلار ۳۰ هزار تومان شد.