طالبان: «خواهان مشارکت دیگران در حکومت هستیم، ولی دموکراسی را فراموش کنید. معیار شریعت اسلامی است»

طالبان در افغانستان که پیشتر گفته بودند خواهان بازتاب دادن نیازها و خواسته های اکثریت مردم هستند، و قصد ندارند یک رژیم دیکتاتوری برپا کنند، اکنون به صراحت می گویند که قصد برپایی یک نظام دموکراسی به مفهوم غربی آن را ندارند و همه چیز باید بر محور شریعت اسلامی دور برند.

دولت های غربی در بیانیه ها و اظهارات روزهای اخیر خود از طالبان خواسته بودند از سرکوبگری دوری جویند، تساوی حقوق زنان را محترم بشمارند، اقلیت های دینی را مورد آزار قرار ندهند و آنانی را که با رژیم پیشین همکاری داشته اند تنبیه نکنند.

ولی بی تردید، خود سیاستمداران اروپایی و آمریکایی که این خواسته ها را مطرح ساختند، به خوبی می دانستند که توصیه های آن ها هیچ تاثیری بر طالبان و شیوه رفتاری آن ها ندارد.

یک سخنگوی طالبان که نامش برده نشد، امروز (شنبه) به خبرگزاری رویترز گفت: «ما می خواهیم در ظرف هفته های آینده یک چارچوب جدید حکومتی برپا کنیم که بازتاب دهنده خواسته های مردم باشد. ولی تصور نکنید که دولت آینده ما بر حسب موازین غربی، یک حکومت مردم سالاری باشد. ولی قول میدهیم که چنین حکومتی، بر حسب موازین شریعت اسلامی، از حقوق همه آحاد ملت حمایت و حفاظت کند».

سخنگوی طالبان در پاسخ به این پرسش که چگونه است که افراد طالبان در نقاط مختلف افغانستان به جنایات هولناکی علیه بخشی از مردم دست زده اند، گفت: «اگر اعضای طالبان عاملان این کارها بوده اند، از آن ها بازپرسی خواهد شد». او هیچ وعده ای نداد که چنین افرادی مورد محاکمه و مجازات قرار گیرند.

با آن که دریافت خبر از داخل افغانستان در روزهای اخیر بسیار دشوار شده، ولی از گزارش های اندکی نیز که به بیرون درز می کند، چنین بر می آید که موارد بسیاری رخ داده که افراد طالبان به خانه های زنان، خبرنگاران و اعضای پیشین حکومت ریخته و افرادی را بازداشت کرده و با خود برده اند و اموال افراد را مصادره کرده اند. در برخی موارد، این افراد به گلوله بسته شده اند و اگر خودشان فراری بوده اند، اعضای خانواده آنان را بازداشت کرده اند.

سخنگوی طالبان ادعا کرد که آن گروه در ایجاد هرج و مرجی که اکنون بر اطراف فرودگاه بین المللی کابل حکم فرما می باشد، هیچ مسئولیتی ندارد و اگر کشورهای غربی برای تخلیه شهروندان خود برنامه خوبی طرح ریزی می کردند، چنین وضعیتی به وجود نمی آمد.

در گزارش های روزهای اخیر آمده است  طالبان راه هایی را که به فرودگاه منتهی می شود بسته اند و معمولا به کسی اجازه عبور نمی دهند و شماری را بازداشت می کنند و افراد بسیاری را مورد ضرب و شتم قرار می دهند. این وضع در حالی است که ایالات متحده پیشتر ادعا کرده بود که با طالبان در این زمینه به توافق رسیده است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه که می کوشد نفوذ کشور خود در افغانستان را گسترش بخشد و با طالبان همکاری بیشتری داشته باشد، گفته است که حاضر است برای تامین امنیت عبور و مدیریت فرودگاه بین المللی کابل نفش اساسی به عهده بگیرد. ولی کشورهای غربی به این پیشنهاد توجهی نکرده اند.

یک مقام مسؤول در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که نخواست نامش برده شود، به خبرنگاران گفت که برنامه تخلیه افراد از فرودگاه کابل به کندی پیش می رود زیرا یک امر خطرناک است. او گفت که تا کنون ۱۲ هزار نفر از طریق هوایی افغانستان را ترک گفته اند. حتی اگر این رقم درست باشد، هنوز بیش از صدهزار نفر در آن کشور در خطر هستند که معلوم نیست آیا بیرون آوردن آن ها امکان پذیر است و یا آن ها قربانی انتقام جویی طالبان خواهند شد.

پرزیدنت بایدن نیز در سخنرانی روز گذشته خود (آدینه) برنامه بیرون آوردن شهروندان آمریکایی را کاری خطرناک دانست و گفت که هنوز نمی داند تعداد شهروندان آمریکایی در سراسر افغانستان که باید تخلیه شوند چند نفر است.

سخنگوی ناتو گفت که آن سازمان نمی خواهد برای تامین مسیر عبور مطمئن به فرودگاه، با طالبان درگیر شود. ولی ایالات متحده نیز با آن که هزاران سرباز را به فرودگاه باز گردانیده تا این برنامه را تضمین امنیتی کنند، هنوز نتوانسته اند کاری انجام دهند.