ظریف، در واکنش به توقیف محموله نفتکشها ی ایرانی حامل بنزین به ونزوئلا ، توسط ایالات متحده، گفت: ‘دزدان دریایی کارائیب برای خودشان قاضی دارند’ این نفتکش ها متعلق به ایران نیست.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه حکومت ایران در توئیتی در این باره در توییتر نوشت: “دزدان دریایی کارائیب حالا برای خودشان قاضی و دادگاه دارند. برای آنها متاسفم، کشتی دزدیده شده متعلق به ایران نبود. کشتی و پرچم هیچکدام برای ما نبودند.”
حجت سلطانی، سفیر ایران در ونزوئلا، نیز پیشتر این خبر را جنگ روانی آمریکا توصیف کرده و ایرانی بودن نفتکشها را تکذیب کرده است: «نه کشتیها ایرانی هستند و نه مالک یا پرچم آنها ارتباطی به ایران دارد.»
این در حالی که مقامهای آمریکایی تایید کردند که با حکم دادگاهی محموله چهار نفتکش را که از ایران، بنزین به ونزوئلا میبردند، بدون درگیری به دست نیروهای آمریکاییها افتادهاند.
حکومت اسلامی ایران و ونزوئلا هر دو تحت تحریمهای ایالات متحده هستند و در ماههای اخیر مقامهای دو کشور انتقال سوخت از ایران به ونزوئلا را به عنوان دستاوردی مهم یاد کرده بودند.
جواد ظریف این اقدام آمریکا را “تبلیغات پوچ و سخیف” خواند و مدعی شد که این کار “باعث انحراف اذهان از شکست مفتضحانه دیپلماتیک و غیرقانونی آمریکا در سازمان ملل نمی شود.”
روزنامه والاستریت ژورنال ، نخستین منتشر کننده این خبر، نوشته است که مالکیت این کشتیها یا حق بهرهبرداری از آنها متعلق به فردی به نام «جورج جیالو زی گولو» و پسرش «ماریوس» است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داده بود که مقامهای آمریکایی با تهدید شرکتهای بیمه، صاحبان کشتیها و ناخداها به تحریم، آنها را مجبور به تحویل محموله خود کردهاند.
آسوشیتدپرس در ادامه نوشته بود این نفتکشها مدتها بود دستگاههای ردیاب شان خاموش شده بود. دو کشتی لونا و پندی، در روز دهم ژوئیه، وقتی که فرمان توقیف آنها صادر شده بود، ردیاب شان خاموش شد.
همزمان دادستانی آمریکا، وقتی که دو نفتکش «برینگ» و «بلا» در غرب آفریقا بودند، تقاضای توقیف آنها را صادر کرده بود. دو کشتی دیگر «لونا» و «پندی» نام دارند.
مقامات دولت واشنگتن در کیفرخواست خود مدعی شده اند که یک تاجر ایرانی وابسته به سپاه پاسداران پشت این ماجراست. آنها میگویند که این فرد با تشکیل شرکتهای صوری که بعضی مالک دیگری هستند، قصد داشته رد گم کند.
پیشتر ایالات متحده، سپاه را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است. هر دو کشور ایران و ونزوئلا هم زیر شدیدترین تحریمهای اقتصادی ایالات متحده قرار دارند.
ایالات متحده با سیاست موسوم به «فشار حداکثری» میخواهد حکومت ایران را وادار به مذاکره بر سر برنامه هستهای و موشکی و تحرکات منطقهایاش کند.