ظریف به جای پاسخگویی به تخلفات رژیم در امور اتمی، اسرائیل و آمریکا را مسئول هشدارهای آژانس دانست

حکومت اسلامی ایران، بی آن که به شکایت ها و انتقادات آژانس بین المللی انرژی اتم پاسخی بدهد، ادعا کرد که گزارش اخیر سازمان زیر فشار اسرائیل و ایالات متحده تنظیم شده است در گزارش محرمانه شورای حکام آژانس بین المللی که در روزهای اخیر افشاگری شده آمده است که رژیم ایران به بازرسان آژانس اجازه نداده از دو مکان مشکوک به فعالیت اتمی دیدن کند و به پرسش ها درباره نوع فعالیت کشف شده در مکان سوم هیچ پاسخی نداده و به نقض تعهدات خود در چارچوب معاهده منع گسترش جنگ افزار اتمی، موسوم به “ان پی تی” ادامه می دهد.

محمد جواد ظریف در واکنش به این اتهامات، بی آن که به خود موارد مطرح شده پاسخی بدهد، ادعا کرده گفت: گزارش اخیر آژانس بین المللی زیر فشارهای آمریکا و رژیم به گفته او “صهیونیستی” تدوین شده است.

طبق توافقی به نام “پروتکل الحاقی” بازرسان آژانس حق دارند بدون اطلاع قبلی حکومتی، از همه اماکنی که مشکوک به فعالیت هسته ای هستند دیدار کند و به بازرسی بپردازد.

حکومت ایران پروتکل الحاقی را امضا کرده و خود را به اجرای آن متعهد می داند، ولی این توافق، با گذشت سال ها از امضای آن، هنوز در مجلس شورای اسلامی به تصویب نرسیده است.

ظریف که در دیدار با وزیر خارجه روسیه سخن می گفت، ادعا کرد که اسرائیل و ایالات متحده بودند که به شورای حکام فشار آوردند چنین گزارش خصمانه ای را در مورد رفتارهای رژیم ایران صادر کند.

این ادعا هیچ گونه اساسی ندارد. زیرا آژانس از عضویت کشورهای مختلف تشکیل شده و اعضای آن بر حسب واقعیات عمل می کنند و اگر رژیم ایران اجازه ورود و بازرسی از دو سایت را نمی دهد، تقصیر آن متوجه رژیم ایران است.

ممکن است گله مندی ظریف از آژانس بین المللی در این واقعیت ریشه دارد که اسرائیل و ایالات متحده اطلاعات بسیار مهمی را در مورد فعالیت های اتمی مخفی رژیم ایران در اختیار آژانس قرار دادند. ولی رژیم ایران با این ادعا که سایت های مورد نظر آژانس جنبه نظامی دارد، از موافقت با انجام بازرسی خودداری کرد تا با این بهانه، از افشای فعالیت های جلوگیری کرد.

در یک مکان در تورقوزآباد در جنوب تهران، که رژیم به بازرسان امکان بررسی داد، آثاری از رادیو اکتیو به دست آمد. مکان این سایت را بنیامین نتانیاهو در جریان سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل افشاگری کرده بود و یک سال پس از آن بود که رژیم بالاخره به ماموران آژانس امکان بازرسی در آن جا را داد. ولی پیش از آن، حکومت آن انبار را به خوبی پاکسازی کرده بود، ولی تشعشعات رادیو اکتیو چیزی نیست که قابل پاک کردن باشد.

ظریف در یک پیام توییتری ادعا کرد که روسیه نیز با سیاست های حکومت ایران در برابر آژانس بین المللی همخوانی کامل دارد. خود مقامات رسمی روسیه در این زمینه سخنی نگفته اند.

در هفته اخیر فشار کشورهای اروپایی بر رژیم ایران برای متوقف ساختن تخلفات اتمی افزایش یافته و ایالات متحده نیز خواستار شده که این فشار تا رسیدن به نتایج مطلوب ادامه یابد.