محمد جواد ظریف، طی تماس تلفنی با کانگ کیونگ وا، همتای کره جنوبی خود خواستار لغو انسداد منابع مالی ایران توسط بانکهای کرهای شد. اما دولت کره جنوبی گفته است که این امر تنها به دستور آمریکا میسر است .
وی در ادامه برای دسترسی هرچه زودتر بانک مرکزی ایران به منابع مالی خود در بانکهای کرهای ابراز امیدواری کرده و گفت که مردم ایران در شرایط سخت ناشی از شیوع کرونا به این منابع نیاز زیادی دارند.
کیونگ وا وزیر خارجه کره جنوبی نیز از سخنان عبدالرضا همتی رئیس بانک مرکزی که گفته است: قرار است یک میلیارد دلار از بدهی کره جنوبی به ایران در مرحله نخست پرداخت شود، ابراز شگفتی کرد و گفت : دولت کره جنوبی پیشتر اعلام کرده بود که این پول ها تنها با اجازه آمریکا آزاد خواهد شد و حکومت ایران نمی تواند برای ما تکلیف معین کند
یادآور می شود که کره جنوبی ، هنوز تایید نکرده که آیا شرایط برای آزادسازی بدهیهای این کشور به ایران از بابت واردات نفت در سالهای پیش از تحریم آمریکا مهیا شده است یا نه.
مقامات ایران طی ماههای گذشته بارها از توافق برای آزادسازی منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی خبر دادهاند، اما تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
همتی در همین حال مدعی شد: «در دیدار با سفیر کره جنوبی تاکید کردیم که چگونه ایران باید از منابعش استفاده کند، حالا اینکه کرهایها با هرکسی میخواهند مذاکره کنند».
وی تهدید کرد که این منابع متعلق به بانک مرکزی است و بانک مرکزی این حق را دارد که “اقدام حقوقی” کند.
همتی در ادامه افزود: خسارت زیادی، از بابت مسدود شدن داراییهای صادرات نفت ایران در کره جنوبی وارد شده است.
حدود دو ماه پیش نیز سپاه پاسداران به علت اجتناب کره جنوبی از آزادسازی داراییهای ایران، یک کشتی کره جنوبی را به بهانه “آلودگی نفتی و مخاطرات زیستمحیطی”، در نزدیکی تنگه هرمز توقیف کرد؛ ادعایی که کره جنوبی آن را رد کرده است.
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که ۲۰ میلیارد دلار منابع ارزی ایران در چین و هفت میلیارد دلار نیز در هند مسدود شده است.
در کل، ۴۰ میلیارد دلار از منابع ارزی بانک مرکزی ایران در کشورهای کره جنوبی، ژاپن، چین، هند و عراق مسدود شده است.
تاکنون هیچیک از نهادهای رژیم ایران ، آمار رسمی در رابطه با منابع مسدود شده ایران در سایر کشورها منتشر نکرده است.