محمدجواد ظریف، وزیر خارجه حکومت ادعا کرد که “در چارچوب توافق ۲۵ ساله با پکن، حتی یک وجب از خاک ایران به چین داده نخواهد شد. این واکنش پس از آن انتشار یافت که برخی آشنایان امور احتمال داده اند که دولت چین برای تامین منافع اقتصادی خود در ایران و دیگر کشورهای منطقه، خواهان برپایی یک پایگاه نظامی در منطقه است. اسرائیل از این احتمال ابراز نگرانی کرده است.
ظریف در واکنش به انتشار اخبار مربوط به واگذاری جزایری چون کیش به موجب قرارداد ۲۵ ساله با چین، مدعی شد که ” این موضوعات درست نیست و حتی یک ذره هم واقعیت در موضوعات مطرح شده وجود ندارد”.
او گفت: «ما نه یک متر زمین و نه حتی حق بهرهبرداری انحصاری از یک وجب خاک ایران را به چین و هیچ کشور دیگری نداده و نخواهیم داد».
ظریف در حالی این ادعا را مطرح میسازد که انتشار گزارشهایی درباره “سند همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین” و عدم شفافیت مقامات رژیم ایران در مورد محتوای آن، با واکنش شدید مردم روبرو شده و به بحث درباره اهداف این قرارداد و موضوعات مطرح شده در آن دامن زده است.
برخی از مخالفان رژیم ایران می گویند سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین یعنی خیانت به منافع ملی ایران، اما حکومت اسلامی ایران انرا سندی برای توسعه می داند و معتقد است که با “شهامت” باید از آن دفاع کرد، اما پنهان از چشم مردم. و مردم ایران هم حق اطلاع از جزئیات این سند را ندارند؟
منشه امیر، تحلیلگر و سردبیر رادیو پیام اسرائیل، پیشتر در گفت و گوی تلویزیونی خود در این زمینه گفته بود که چین قراردادهای مشابه ای با ۳۵ کشور در قاره آسیا و آفریقا امضا کرده که هدف آن در انحصار گرفتن داد و ستد بازرگانی ان کشورهاست.
امیر میگوید: چین که دارای بزرگترین جمعیت جهان است تلاش می کند تا از طریق تضمین صادرات خود با کشورهای مختلف، امکانات کاری، و رفاه را برای شهروندان خود، همچنان حفظ کند.
سردبیر رادیو پیام اسرائیل گفته بود: ولی قراردادی که چینی ها با ایران بسته اند از نظر انحصار هایی که پکن توانسته بر رژیم تحمیل کند در تمام قراردادها با کشورهای دیگر بی سابقه است و در واقع با این قرارداد ایران را به مستعمره چین مبدل می کند.
اما مقامات حکومتی ایران، اصرار دارند که این سند را به سود مردم معرفی کنند ، از جمله آنان اسحاق جهانگیری، معاون اول روحانی،است که گفته بود: «باید با شهامت از توسعه روابط راهبردی کشورمان با پکن دفاع کنیم».
ظریف در مورد روند این قرارداد گفت که «ما در مرحله مذاکره هستیم و در این مرحله حداکثر باید مجوز مذاکره از دولت گرفته شود که وزارت امور خارجه این مرحله را پشت سر گذاشته است».
او افزود: «هنگامی که به مرحله توافق برسیم، اگر تعهد قانونی در این قرارداد باشد ما باید به مجلس ارائه دهیم. در غیر این صورت به عنوان مصوبه دولت، مجلس در تطبیق قوانین به این قرارداد ورود خواهد کرد لذا این قرارداد هیچ وقت بر مجلس پوشیده نخواهد ماند».
عباس مقتدایی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز بدون خواندن این قرار داد، گفت: همکاریهای بلندمدت ایران و چین در فضای برابر انجام می شود،و پس از نهایی شدن به مجلس ارجاع می شود تا از سوی نمایندگان تصویب شود.
این نماینده مجلس گفت: امروز شعار چینی ها این است که سرمایه را به بیرون از این کشور ببرند، و میلیاردها دلار برای سرمایهگذاری دارند که می خواهند در ایران سرمایه گذاری کنند که این فرصت مناسبی است تا ما بتوانیم بخشی از این سرمایه را به داخل کشور بیاوریم و باعث رونق شویم.