محمد جواد ظریف ، وزیر خارجه حکومت ایران در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با همتای خود سرگئی لاوروف ،گفت: در طی ۴۲ سال، ایالات متحده باید می فهمید که تهدیدات و به گفته وی تروریسم هسته ای بهترین راه برای مقابله با ایران نیست.
ظریف گفت: هنگامی که پرزیدنت ترامپ به قدرت رسید، ایران ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده داشت که امروز بیش از ۴۰۰۰ کیلوگرم در اختیار دارد.
ظریف، در ادامه تهدید کرد : این ثابت می کند که “تحریم ها راه بدی برای تعامل با ایران است.
وی افزود: وقتی ترامپ به قدرت رسید، ما فقط از سانتریفیوژهای IR-1 استفاده می کردیم و امروز زنجیره [سانتریفیوژ] IR-6 در حال کار است.
برنامه جامع اقدام مشترک، که در سال ۲۰۱۵ توسط شش کشور (انگلیس، آلمان، چین، روسیه، ایالات متحده آمریکا، فرانسه) و ایران منعقد شد، لغو تحریم ها در ازای محدود کردن برنامه هسته ای ایران به عنوان ضامن عدم دسترسی تهران به سلاح هسته ای را پیش بینی کرد.
این توافق به خودی خود، حتی سه سال هم دوام نیاورد؛ و در حدود دو سال پیش پرزیدنت ترامپ رئیس جمهور آمریکا تصمیم گرفت به طور یک طرفه از این قرارداد خارج و تحریم های سختی علیه تهران اعمال کند.
ایران در سال ۲۰۱۹، دقیقاً یک سال پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، نقض تدریجی تعهدات خود را در این توافق نامه با کنار گذاشتن محدودیت ها در تحقیقات هسته ای، سانتریفیوژها و سطح غنی سازی اورانیوم اعلام کرد.
در پایان سال ۲۰۲۰، ایران قانون “اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران” را تصویب کرد که شامل تشدید فعالیت های هسته ای برای دستیابی به رفع تحریم ها علیه این کشور است.
مطابق قانون، دانشمندان هسته ای ایران قبلاً غنی سازی اورانیوم را به سطح ۲۰٪ رسانده اند (توافق هسته ای به معنای غنی سازی در سطح ۳.۶۷٪ است) و همچنین توانایی های بازرسی آژانس انرژی هسته ای آژانس را از ۲۳ فوریه محدود کرده اند.