ظریف همچنان ادعا کرد که مشارکت ایالات متحده در قطعنامه شورای امنیت به پایان رسیده است

ایالات متحده آمریکا می‌گوید به هر طریقی تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی را که مطابق برجام اول آبان خاتمه می‌یابد، تمدید می‌کند. اما ظریف این تهدید را یکی از “ادعاهای به دید وی  ابلهانه” آمریکا خوانده و گفته برجام دیگر به آمریکایی‌ها ربطی ندارد.آمریکایی ها مدت ها پیش به شراکت خود پایان داده اند.

محمد جواد ظریف، گفته که  افرادی که مدعی شریک بودن در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل هستند، پیش از این شراکت خود در آن را پایان داده‌اند.

ظریف در پیامی توییتری به دولت ایالات متحده  نوشت:«آنها که به دنبال پاک کردن (موضوع) کرونا از طریق تزریق مواد ضدعفونی هستند، همچنین استدلال می کنند که آنها “مشارکت کننده” در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل هستند».

ظریف نوشته :  آمریکایی ها در حالی، مدعی شریک بودن در قطعنامه شورای امنیت هستند که مدت ها پیش به شراکت خود پایان داده اند.

یکی از راه‌های مورد نظر آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ارجاع پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی به شورای امنیت از طریق فعال کردن راهکار رفع اختلاف موسوم به مکانیسم ماشه است.

پیش از این نیز برخی مقام‌های ارشد ایالات متحده از جمله وزیر خارجه، مایک پمپئو ادعا کرده بودند که امریکا  گرچه اردیبهشت ۱۳۹۷ از برجام خارج شده هنوز از “مشارکت‌کنندگان” در آن محسوب می‌شود و به این اعتبار می‌تواند مکانیسم ماشه را فعال کند.

برایان هوک  نیز پیشتر گفته بود که  آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران، پیش‌نویس قطعنامه‌ای برای ارائه به شورای امنیت را آماده کرده و تلاش می‌کند با بهره‌گیری از دیپلماسی زمینه حمایت از آن را فراهم کند.

به گزارش منابع خبری به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده گزارش شده که واشنگتن برای پیشبرد اهداف خود با سه کشور اروپایی طرف توافق هسته‌ای “بریتانیا، فرانسه و آلمان” رایزنی‌هایی داشته است.

اما وزیر خارجه جمهوری اسلامی می‌گوید با توجه به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، این مسئله به آنها و برایان هوک “ربطی ندارد” و “آنچه مهم است بین ایران و اعضای باقیمانده برجام است”.

چنانچه آمریکا تمدید تحریم‌های تسلیحاتی را در قالب قطعنامه به شورای امنیت ارائه کند باید دست‌کم ۹ عضو شورا به آن رای موافق بدهند و هیچ یک از اعضای دارای حق وتو با آن مخالف نباشند. چین و روسیه به عنوان دو عضو دارای حق وتو پیشاپیش مخالفت خود با چنین قطعنامه‌ای را اعلام کرده‌اند.

هوک نیز در پاسخ به ظریف نوشته اگر تلاش دیپلماتیک ایالات متحده با وتو ناکام بماند آمریکا این حق را برای خود محفوظ می‌داند که تمدید تحریم تسلیحاتی را از راه‌های دیگر پیگیری کند.

به این ترتیب به نظر می‌رسد ایالات متحده  برای تمدید تحریم تسلیحاتی، بیش از هر چیز به جلب همکاری و مشارکت کشورهای اروپایی نیاز دارد.

ظریف روز گذشته (پنجشنبه) درباره برجام  گفت: «ما اقدامات خودمان را در چارچوب برجام انجام داده‌ایم و اعضای باقیمانده برجام می‌توانند رفتار خود را اصلاح کنند و ما هم به اجرای کامل برجام برگردیم».

مسئولان ارشد جمهوری اسلامی بارها اعلام آمادگی کرده‌اند به شرایط پیش از اردیبهشت سال گذشته و نقض  تعهدات بازگردند و شرط آن را تلاش اروپا برای تسهیل مبادلات بازرگانی و مالی ایران عنوان کرده‌اند.

این در حالی که پرزیدنت  ترامپ برجام را توافق‌نامه‌ای فاجعه‌بار و ناقص خوانده، و مخالفان داخلی آن نیز معتقدند جمهوری اسلامی با پذیرش محدودیت‌های بسیار از گسترش برنامه‌های خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای بازمانده است.