عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران هشدار داد که روند کنونی پرونده اتمی ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتم در مسیری پیش می رود که ممکن است این پرونده به شورای امنیت ارجاع گردد. عراقچی در ادامه سخنانش به صورت سربسته هشدار داد که اگر چنین وضعی پیش آید، حکومت اسلامی ایران با دشواری های سنگینی روبرو خواهد شد. ولی این بخش از اظهارات عراقچی، از گزارش های خبری در داخل ایران حذف شد
عباس عراقچی، روز گذشته (دوشنبه) در نشست مدیران ارشد وزارت خارجه، که اسحاق جهانگیری،معاون اول حسن روحانی، نیز در ان حضور داشت گفت: «فشارهای اخیر آمریکا علیه ایران شدید شده است، احتمال می رود در نشست بعدی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع دهد».
عراقچی در ادامه هشدار داد که در چنین صورتی، وضع بغرنجی برای حکومت ایران به وجود خواهد آمد و در این رابطه افزود: «آژانس بازی بسیار پیچیدهای را در مقابل ما ایجاد کرده و با فشار آمریکا قطعنامهای علیه ما صادر کرده و احتمال ارجاع پرونده ایران در نشست بعدی شورای حکام به شورای امنیت وجود دارد».
خبرگزاری دولتی ایرنا، لحظاتی بعد، سخنان عباس عراقچی بر روی سایت خبری گذاشت، اما بخش مربوط به احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت را بعد از خروجی این سامانه خبری حذف کرد.
معاون وزارت خارجه حکومت گفته بود: “مهمترین هدف آمریکا بردن مجدد ایران به شورای امنیت است و همه ظرفیت و توان خود را بسیج کرده است”و این ” بازی خطرناکی است و اگر ما در این بازی گرفتار شویم خسارات راهبردی برای رژیم ایران خواهد داشت”.
عراقچی بدون دادن جزئیات بیشتر در این باره، گفت: نباید اجازه داد که ایالات متحده بار دیگر حکومت ایران را به عنوان تهدید امنیتی معرفی کند و “هر حرکتی که رژیم را در عرصه بینالمللی به عنوان یک تهدید معرفی کند، بازی در زمین آمریکاست”.
این اظهارات معاون وزارت خارجه حکومت، چند روز پس از انفجار در تاسیسات هستهای نطنز و هم چنین انتشار یادداشتهایی علیه اسرائیل در وبسایت نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایراد شده است.
عراقچی که ریاست ستاد پیگیری برجام را نیز برعهده دارد مدعی شد ایالات متحده برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل “از چند مسیر”در حال اقدام است: «یک مسیرآمریکاییها از سوی شورای حکام است؛ اسرائیلیها مدعی اسنادی شدهاند که آژانس براساس آن اسناد جعلی درخواستهایی را مطرح کرده است».
او با اشاره به موضوع “فعال کردن مکانیزم ماشه” و ” تمدید تحریمهای تسلیحاتی، گفت: «آمریکا ماههاست همه توان خود را بسیج کرده تا این تحریمها را دائمی کند»..
تحریم تسلیحاتی در زمینه تسلیحات متعارف که تنها در قطعنامه ۲۲۳۱ به آن اشاره شده و نه در متن برجام، درباره “عرضه، فروش و یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم هرگونه تانک جنگی، خودروهای رزمی زرهی، سامانههای توپخانهای سنگین، هواپیماهای رزمی، بالگردهای تهاجمی، ناوهای جنگی، موشکها و یا سامانههای موشکی” است و البته شامل “تجهیزات مرتبط، شامل قطعات یدکی، به ایران، یا برای استفاده در داخل ایران” نیز میشود.
تحریم تسلیحاتی علیه ایران از ۱۳ سال پیش برقرار است اما مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برجام ضمیمه آن بود، این تحریمها قرار است ۲۶ مهر امسال منقضی شود. اما آمریکا پیشنویس قطعنامهای را برای تمدید این تحریم در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داده است.
فعال کردن مکانیزم ماشه ،پیوست یکم برجام،است . مکانیسم منحصربهفردی برای دسترسی آژانس به سایتهای مشکوک ظرف ۲۴ روز از طریق کمیسیون مشترک تعیین کردهاست که طبق آن، نتیجه همکاری نکردن ایران، به کار افتادن یک مکانیسم حل اختلاف و بازگشت بالقوه تحریمهای سازمان ملل خواهد بود.
این دو شرط مطرح شده در برجام، مکانیسم ماشه (Trigger Mechanism) یا بازگشت خودبهخودی تحریمها (Snapback) هم خوانده میشوند.
عباس عراقچی در ادامه افزود: «تحولات اخیر آمریکا وضعیت پرزیدنت ترامپ را دشوار کرده و در چنین شرایطی هر اقدامی ممکن است؛ بنابراین نباید بهانهای به آمریکا بدهیم که حکومت ایران را به وجهالمصالحه رقابتهای انتخاباتی آمریکا تبدیل کند».
او تاکید کرد: حکومت اسلامی ایران تحولات مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را “بدقت رصد میکند” امیدواریم ماههای آتی را هم به سلامت پشت سر بگذاریم.