عبدالناصر همتی در نشست مجازی اجلاس بهاره صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی با وزرا و روسای بانکهای مرکزی و موسسات مالی حوزه منا، گفت: «از زمان شیوع کرونا، اقتصاد کشورها به شدت آسیب دیده و ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را از این همهگیری در منطقه تجربه کرده است».
صندوق بینالمللی پول سال گذشته زیر فشار دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا از کمک به ایران جلوگیری کرد، حکومت ایران در آن زمان پول نقد می خواست البته نه برای کمک به مردم ایران ، برای ارسال دلار و تسلیحات نظامی به سوریه و حماس و سایر گروه های نیابتی خود در منطقه . ترامپ نیز به همین دلیل گفته بود که باید بر نوع دادن پول به حکومت ایران امریکا نظارت داشته باشد تا این کمک ها به گروه های تروریستی ارسال نشود.
همتی در ادامه گفت: صندوق بینالمللی پول تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به ۸۵ کشور وام داده است، اما ما انتظار داریم، صندوق بینالمللی پول بدون تبعیض و نفوذهای ایجاد شده توسط لابیهای سیاسی یا فشارهای وارده از سوی آمریکا، به ایران وام بدهد.
اشاره همتی به درخواست وام پنج میلیارد دلاری ایران از صندوق بینالمللی پول است که مقامهای حکومت خبر ارائه درخواست آن را در فروردین ماه سال گذشته اعلام کردند.
وی گفت که صندوق بینالمللی پول به کشورهای منطقه مناپ، شامل خاورمیانه، شمال آفریقا، افغانستان و پاکستان ۱۶ میلیارد دلار وام داد، اما ایران که از نخستین کشورهایی بود که تقاضای وجوه اضطراری کرد، تاکنون هیچگونه تسهیلاتی را بدون ارائه دلیل منطقی، دریافت نکرده است.
وی در حالی این سخنان را بیان می کند که حسن روحانی، پیشتر اعلام کرده بود که وضعیت اقتصادی ایران در شرایط شیوع ویروس کرونا “بهتر از وضعیت آلمان” است.
روحانی سال گذشته گفته بود که وضعیت اقتصادی آلمان منفی ۵/۲ است و اقتصادشان کوچک شده و رشدش منفی است. آلمان یک کشور پیشرفته است که تحریم نیست اما حتما اقتصاد ما وضعیت بهتری از این رقم داشته و رشد ما مثبت شده یا اگر منفی شد، وضعیت ما بهتر از وضعیت آلمان است.
وی حتا چند روز قبل از سال نو خورشیدی نیز اقدامات دولت خود در دوره شیوع کرونا را ستود و گفت: «در طول این مدت اقدامات بسیار بزرگ و ارزشمندی برای مقابله با این بیماری عالمگیر در کشور انجام شد که میتواند منبعی برای کلاسهای دانشگاه باشد و به مدلی برای مقابله با بیماریهای واگیر» تبدیل شود.
همزمان ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت، نیز گفته بود که در شرایطی نیستیم که مانند برخی کشورها به مردم بگوییم در خانه بمانید و ماهانه مبلغی پرداخت کنیم.
مقامهای حکومت ایران بارها دلایل سوءمدیریت و سیاستهای متناقض خود در دوره کرونا را به تحریمهای آمریکا نسبت میدهند. در مقابل بارها مقامهای ایالات متحده نیز تاکید کردهاند که دارو و تجهیزات درمانی خارج از تحریمهاست و مجوزهای نقل و انتقال پول در این موارد را صادر کردهاند.
سال گذشته نیز علی خامنهای با پیشنهاد چند باره مقامهای آمریکایی از جمله دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، برای ارسال کمکهای دارویی و درمانی به ایران مخالفت کرد و گفت که آنها «خودشان دچار کمبود شدید دارو و تجهیزات پیشگیری از بیماری هستند» و علاوه بر این «خود آمریکاییها متهم به تولید این ویروس هستند و کدام انسان عاقلی، کمک از این کشور را قبول میکند».