عراقچی: زمان شروع نگارش متن توافق فرا رسیده است

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه حکومت ایران روز گذشته (شنبه )پس از برگزاری نشست کمیسیون برجام در وین، درباره روند مذاکرات احیای برجام گفت: «به نظر ما زمان شروع نگارش متن، حداقل مقداری که اشتراک نظر وجود دارد، فرا رسیده است.»

عراقچی  با تاکید بر “پیشرفت” ایران در مذاکرات وین، افزود: «تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است و اشتراک در هدف نهایی بین همه وجود دارد و مسیری که باید طی شود، مسیری است که الان مقداری شناخته شده‌تر است».

معاون وزیر خارجه در ادامه گفت: «هیات ایرانی متن. مورد نظر خود را هم در حوزه هسته‌ای، هم در حوزه رفع تحریم‌ها آماده کرده و به همه طرف‌های دیگر ارائه کرده است، که به اعتقاد ما این متون  می‌تواند مبنای مذاکرات و رسیدن به توافق نهایی باشد».

اما وی در عین حال  افزود: «این مسیر مسیر آسانی نخواهد بود و اختلاف نظرها طوری نیست که پایان یافته باشد. اختلاف نظرهای بعضا جدی وجود دارد که باید طی مذاکرات بعدی کاهش پیدا کند».

عراقچی در ادامه با تقلید از علی خامنه ای که گفته نبود نباید مذاکره فرسایشی شود ، گفت: «اصلا علاقه‌مند به مذاکرات فرسایشی و طولانی مدت نیستیم و در حدی که نیاز است باید بحث‌ها گفته شود، مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد».

همزمان نماینده چین درباره مذاکرات وین گفت: «تمام شرکت‌کنندگان در مذاکرات احیای برجام توافق کردند سرعت را افزایش داده و برای لغو تحریم‌ها فعالیت کنند».

وی  ابراز امیدواری کرده است که  در چند روز آینده طرفین مذاکرات، گفت‌وگوها در مورد فرمول خاص لغو تحریم‌ها را آغاز کنند.

دور دوم این مذاکرات چهار روز پیش  در وین آغاز شد و هدفش لغو تحریم‌هایی است که بعد از خروج آمریکا بر ایران اعمال شد. در مقابل تهران باید به پایبندی کامل به برجام برگردد.

در همین راستا،  جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، نیز دو روز پیش  در نشست خبری مشترک با نخست‌وزیر ژاپن گفت: «هنوز برای اظهارنظر درباره نتایج مذاکرات هسته‌ای زود است».

بایدن در ادامه تاکید کرد: اقدام ایران در غنی‌سازی ۶۰‌ درصدی اورانیوم به پرونده هسته‌ای این کشور «کمکی نمی‌کند».

همزمان با اعلام نتیجه مذاکرات در وین ، مجتبی ذوالنور رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ،  از محتوای مذاکرات جاری در وین برای احیای برجام ابراز بی‌اطلاعی کرد و گفت: ما کار خودمان را انجام می‌دهیم و غنی‌سازی را هرچقدر که نیاز داریم انجام خواهیم داد

وی افزود: آن چیزی که در مورد مذاکرات وین به ما گفته می‌‌شود باید مورد راستی‌ آزمایی قرار گیرد و در اظهاراتی گلایه‌آمیز گفت، کمیسیون کسی را در آنجا ندارد و «حضرات نیز بنایشان بر تشریح نیست».

علیرضا سلیمی از اعضای هیئت رئیسه مجلس نیز هفته پیش گفته بود: هیئت مذاکره کننده ایرانی نباید موضوعات را «سرّ» تلقی کند و محتوای مذاکرات را باید در اختیار نمایندگان قرار دهند تا به گفته او «اتفاقی مثل برجام» رخ ندهد.

علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌ های مجلس هم گفته بود: از بزرگترین مشکلات مذاکرات قبلی در ‎برجام، کتمان کاری و خلاف گویی های رئیس جمهوری و مذاکره کنندگان بود که «سبب ‎هشت‌ سال خسارت محض مردم شد».

این اظهارات اعضای مجلس اصولگرای حکومت  نشانه عدم اعتماد کافی به دستگاه دیپلماسی حسن روحانی است و معتقدند که  دولت در تلاش است تا پیش از پایان دوره خود، شتاب‌زده به توافق برسد و به جناح حامی خود در انتخابات آتی کمک کند؛ اتهامی که دولت آن را رد می‌کند.