باربارا اسلاوین تحلیلگر آمریکایی شورای آتلانتیک که یکی از سیاست پیشههای نزدیک به دولت جو بایدن است، میگوید: «فکر میکنم آنچه که اهمیت دارد این است که طرفین تا پیش از هر گونه توافق جدید به تعهدات پیشین خود برگردند تا پیش از تغییر در دولت کنونی ایران. البته بسیار کار دشواری خواهد بود. البته تنها چیزی که این امر را تسهیل میکند این است که همه جناحهای رقیب میدانند که توافق هستهای با وجود شرایط وخیم اقتصادی میتواند در جهت منافع ملی کشور باشد.»
شورای آتلانتیک،اندیشکده آمریکایی در حوزه روابط بینالملل است
وی در مورد انگیزه دولت بایدن برای پیوستن دوباره این کشور به برجام معتقد است که “بُنمایه مهم انگیزشی” رییس جمهوری آمریکا پیشرفت در مسائل داخلی است.
این تحلیلگر شورای آتلانتیک گفته است :«من فکر میکنم که در شرایط بسیار حساسی قرار داریم و این توافق برای دولت جو بایدن اهمیت زیادی دارد. چرا که به نظرم این خواست دولت بایدن کاملا براساس نیازهای داخلی است. جو بایدن از زمانی که به قدرت رسیده است نشان داده است که حل بحران کووید و دیگر بحرانهای داخلی اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل هم نمیخواهد شاهد یک بحران هستهای بینالمللی که ایران به آن دامن بزند، باشد.»
خانم اسلاوین، گفته است : دولت جو بایدن باید «سپاسگزار اروپاییها باشد. چرا که اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی امضا کننده برجام اجازه ندادند که این توافق هستهای برای همیشه بمیرد و از بین برود.»
برخی از دیپلماتهای حاضر در وین،گفته اند: نماینده دولت چین تلاش زیادی برای حفظ برجام در اولین دور نشست کرده است. تحلیلگر شورای آتلانتیک دلیل آن را « منافع اقتصادی» چین در ایران میداند. او میگوید:«به تازگی توافق اقتصادی مهمی بین دو کشور به امضا رسیده است و بیشک چینیها برای بهرهبرداری اقتصادی نیاز به ایرانی دارند که در آن تحریمها جایی نخواهند داشت. به همین دلیل برخلاف شش سال پیش معتقدم که چینیها تلاش زیادی برای بازگشت طرفین به برجام و امضای یک توافق جدید خواهند کرد.»
خانم باربارا گفته است : هر چند مقامات واشنگتن در هفتههای اخیر مرتبا بر اهمیت بازگشت آمریکا به برجام تاکید کردهاند اما به نظر میرسد با توجه به خواست رهبر ایران مبنی بر رفع فوری تمام تحریمهای آمریکا، روند مذاکرات دست کم تا دو ماه دیگر به نتیجه مطلوب دست پیدا نکند.
وی معتقد است که دشواریهای داخلی و عدم محبوبیت دولت حسن روحانی نزد حامیان رهبر ایران، مانعی برای رسیدن به توافقهای اولیه است.
باربارا اسلاوین گفته است :« پیشتر علی خامنهای گفته بود که نظر بسیار مثبتی به برجام ندارد و گروههای تندرو حول رهبر هم نمیخواهند دست کم چنین توافقی در زمان دولت حسن روحانی به نتیجه برسد.»