محمد باقر قالیباف، در پاسخ به به انتقادها در خصوص مصوبه اخیر مجلس گفته است، در این زمینه با دبیرخانه شورای عالی امنیت هماهنگی شده و این مصوبه به دنبال خروج از توافق هستهای موسوم به برجام نیست.
مصوبه مجلس در مورد “اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران” روز گذشته (پنجشنبه)با تایید شورای نگهبان به رئیس دولت دوازدهم ابلاغ شده است.
این قانون دولت ایران را موظف کرده در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران، دو ماه پس از تصویب این قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
حسن روحانی، نیز در واکنش به این اقدام مجلس اعلام کرد که این مصوبه برای فعالیتهای دیپلماتیک ایران “مضر” است و به صراحت مجلس و شورای نگهبان را به “عجله” و بیتوجهی به “ثبات و امید” متهم کرد.
محمد باقر قالیباف نیز در واکنش به سخنان روحانی که گفته بود باید کارشناسانه در این باره نظر داد، گفته است: «این که گفته میشود این طرح به صورت غیر کارشناسی در مجلس تصویب شده است کاملا غیر منطقی است؛ چرا که مجلس حدود چهار ماه بر روی این طرح در کمیسیون امنیت ملی با همکاری دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و نظراتی که از سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه گرفته است کار کارشناسی انجام داده است.»
محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی نیز در واکنش به اظهارات سخنگوی مجلس گفته است که روحانی رئیس شورای عالی امنیت است و از این موضوع بی خبر است ، “البته مجلس اعلام کرده که با دبیرخانه هماهنگی داشتند که باید بگویم دبیرخانه به تنهایی جایگاهی ندارد.
در ادامه جدل بین دولت و مجلس ، محمد باقر قالیباف گفته است: «اصلا در این طرح به دنبال خروج از برجام نبودهایم. ما در این طرح به دولت کمک کردهایم تا از حقوق ملت دفاع کند. از آنجا که آنها به تعهداتشان عمل نکردند ما نیز غنیسازی تا ۲۰ درصد را انجام خواهیم داد.
حسن روحانی در پاسخ به اقدامات عجولانه قالیباف گفته بود: «هول نشوید، بگذارید کارمان را بکنیم ، بگذارید آنهایی که تجربه بیست و چند ساله دارند، در دیپلماسی موفق بودند و بارها و بارها آمریکا را در سازمان ملل شکست دادند، کارشان را با دقت انجام دهند».
قالیباف هم در پاسخ روحانی گفته است: «بنده خطاب به ایشان میگویم که کسی هول نشده است. ما امروز دیدیم که وزیر امور خارجه نیز در گفتوگوی ویدئو کنفرانسی با اروپاییها اعلام کردند که طرح مجلس قانون است و ما باید آن را اجرایی کنیم».
اشاره قالیباف به سخنان جواد ظریف در نشست مجازی “گفتوگوهای مدیترانهای” است که تهدید کرده بود « اگر غرب و آمریکا به تعهداتشان بازنگردند، دولت ایران گزینهای جز اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی ندارد».
مقامهای دولت دوازدهم و حامیان آنها، هدف اصلی مجلس شورای اسلامی و محافظهکاران از این اقدام را استفاده زودهنگام انتخاباتی برای رقابتهای ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ توصیف کردهاند.
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، نیز در مصاحبهای گفته که اگر رژیم ایران به تعهدات توافق هستهای بازگردد، او نیز به قول خود در مورد بازگشت آمریکا به به توافق موسوم به برجام پایبند است.