علیرضا زالی سرپرست ستاد مقابله با کورونا در استان تهران ،از روحانی ، مجلس حکومت، بانک مرکزی و ظریف ، خواست تا فرایند واردات واکسن کورونا در کشور، هرچه سریعتر انجام شود.
او در حالی این درخواست را مطرح کرده است که به گفتۀ سخنگوی وزارت بهداشت، در شبانه روز گذشته، بیش از ۷۶٠٠ بیمار جدید مبتلا به کرونا شناسایی شده اند و ٢۱٣ نفر دیگر نیز بر اثر ابتلا به این بیماری، جان باخته اند.
زالی در ادامه گفت: «من خواهشمندم، همۀ تلاش خود را به کار گیرند، تا در کوتاهترین زمان ممکن، امکان توزیع واکسن مورد تایید وزارت بهداشت برای آحاد مردم فراهم شود».
او در ادامه افزود: « گروهی از متخصصان، محققین و پژوهشگران کشور به صورت شبانه روزی در حال تلاش هستند تا با حداقل امکانات و در سخت ترین شرایط نسبت به تهیه واکسن انسانی مقابله با کرونا اقدام کنند؛ با این حال از آنجا که فرایند تولید واکسن، پروسهای زمان بر است، ما نیز باید هرچه زودتر بتوانیم به خصوص گروههای پر خطر و گروه های ارائه دهندۀ خدمات در کشور را واکسینه و مصون سازی کنیم».
زالی گفت: همه کشورهای منطقه در حال مصونسازی های عمومی هستند، و تنها ما در این زمینه اقدام نکردیم ، لازم است به دلیل شرایط پیچیدۀ این بیماری در منطقه، کشور ما نیز هر چه سریعتر با یک فرایند چابکتر و چالاکی بیشتر از تمام ظرفیتهای بین المللی خود استفاده کرده و در اسرع وقت نیاز های واکسیناسیون مورد لزوم را فعلاً از مسیر واردات تامین کند.
او افزود: چون این فرآیند زمان بر است و در حوزه کورونا هر روز که مداخلات سریعتر انجام شود، زودتر میتواند به نجات جان افراد و شکستن زنجیره انتقال کمک کند، لذا در خواست ما اقدام در این جهت است».
پیشتر نیز مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کورونا، تاکید کرد که «ایران در اتحادیه جهانی واکسن کرونا (کواکس) اعلام کرده که واکسن فایزر را نمیخواهد زیرا این واکسن به شرایط و الزاماتی مانند زنجیره سرمایی منفی ۷۰ درجه نیاز دارد و به دلیل نداشتن امکانات و شرایط لازم، هواپیماها و سیستم حمل و نقل ایران نمیتواند واکسن فایزر کرونا را وارد کند و به همین جهت از دریافت آن انصراف دادهایم».
اما تورج دهقان زنگنه رییس سازمان هواپیمایی کشوری، این مسئله را رد کرد و گفت: «هیچ مشکلی برای واردات واکسن کرونا از انواع مختلف آن نداریم و دو ایرلاین ایرانی آماده واردات هر نوع واکسنی از جمله فایزر هستند».
همچنین رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به اظهارات مینو محرز و وزارت بهداشت گفت: مشکلی برای جابهجایی واکسن فایرز نداریم
کوتاه مدتی پس از اظهارات مینو محرز رییس کمیته علمی ستاد مقابله با کورونا که گفته بود، به دلیل نداشتن امکانات و شرایط لازم، هواپیماها و سیستم حمل و نقل ایران نمیتواند واکسن فایزر کورونا را وارد کند و به همین دلیل از دریافت آن انصراف دادهایم، رییس سازمان هواپیمایی کشوری این مسئله را رد کرد و گفت: هیچ مشکلی در این زمینه نداریم و دو ایرلاین ایرانی آماده واردات هر نوع واکسنی از جمله فایزر هستند.
آغاز واکسیناسیون فایزر در انگلستان مسلما تاریخ جدیدی را برای دنیا رقم زد چرا که مردم چشم به این واکسن به عنوان ناجی خود دوختند اما به نظر میرسد واردات و تزریق ان در ایران داستان پر پیچ و خمی دارد.
پیشتر نیز مصطفی قانعی – رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کورونا- در یک برنامهای تلویزیونی گفته بود: ایران در اتحادیه جهانی واکسن کرونا “کووکس” اعلام کرده که واکسن فایزر را نمیخواهد چرا که این واکسن به شرایط و الزاماتی مانند زنجیره سرد منفی ۷۰ درجه نیاز دارد و این امکانات در هواپیماها و سیستم حمل و نقل ما وجود ندارد.
همچنین خانم مینو محرز هم در این رابطه گفته بود که واکسن خارجی به درد ما نمی خورد.
این اظهارات در حالی صورت گرفت که شهرام آدم نژاد – معاون حمل و نقل وزیر راه و شهرسازی- پیش از این اعلام کرده بود: سیستم حمل و نقل هوایی ایران آماده واردات واکسن کورونا است و شرایط اعلام شده از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را دارد.
همچنین تورج دهقان زنگنه – رییس سازمان هواپیمایی کشوری- در گفتوگو با ایسنا، روی همین مسئله تاکید کرد که هیچ مشکلی برای واردات واکسن کرونا از انواع مختلف آن نداریم.
این مقام مسئول گفته بود: در حال حاضر دو شرکت هواپیمایی ایران ایر و ماهان شرایط لازم برای واردات انواع واکسن کورونا را دارند و سازمان هواپیمایی کشوری نیز طی بررسی ها و ارزیابیهایی که انجام داده به این نتیجه رسیده است که این دو ایرلاین هیچ مشکلی برای واردات انواع واکسن از جمله فایز را ندارند.
وی افزود: آنان می توانند با استفاده از یخ خشک دمای مورد نیاز برای واردات هر نوع واکسنی از جمله فایز را که نیاز به دمای منفی ۷۰ درجه دارد، تامین کنند.
آگاهان امور می گویند: این واکنش مقامات ارشد وزارت بهداشت بسیار سوال برانگیز است چرا که با وجود اینکه به نظر میرسد صنعت حمل و نقل هوایی ایران آماده واردات واکسن کروناست، اما مشخص نیست چرا ایران در کووکس از دریافت واکسن فایزر که اولین و یکی از موثرترین واکسنهای کرونا تولید شده در جهان به شمار میرود، انصراف داده است.