علی ربیعی ،سخنگوی دولت ایران، در نشست خبری هفتگی خود تایید کرد که نپیوستن این کشور به گروه ویژه اقدام مالی (اف ای تی اف)، خرید واکسن خارجی کورونا را با مشکل مواجه کرده است. این در حالی که آخوند مجتبی ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در باره (FATF) و نظر قطعی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته است : به دستور رهبری قطعا آنان با ان موافقت نمی کنند
پیشتر نیز علی مطهری، نماینده پیشین مجلس گفته بود که به خاطر این که ایران در لیست سیاه اف ای تی اف( FATF) قرار دارد، نتوانسته است پول خرید واکسن خارجی کورونا را واریز کند.
اما وزارت بهداشت حکومت همچنان به مردم وعده می دهد که آغاز فاز اول تست انسانی واکسن ایرانی کرونا با ۵۶ نفر آغاز میشود. مقامات رژیم هم با بیان احتمالات در این باره گفتند اگر همه چیز با موفقیت پیش رود تا اواخر بهار این واکسن آماده میشود. همزمان در توییتر نیز طوفان توییتری با هشتگ “واکسن بخرید” آغاز شده است.
این در حالی که بسیاری از کشورهای جهان از جمله بریتانیا، آمریکا، آلمان، عربستان واکسیناسیون را آغاز کرده یا به زودی آغاز میکنند.
در اسرائیل نیز، واکسینه کردن گروه سالمندان از بامداد امروز (دوشنبه) آغاز گردید و قرار است در ظرف روزهای آینده همه آنهایی که بالاتر از ۶۲ سال سن دارند و همچنین افرادی که به علت بیماری های زمینه ای در معرض خطر می باشند، به انجام برسد. یکی از اولویت ها، واکسینه کردن همه کسانی است که در خانه سالمندان در سراسر کشور زندگی می کنند.
البته واکسینه کردن دیگر شهروندان اسرائیلی نیز از هفته آینده آغاز خواهد شد و همه کسانی که خواهان دریافت واکسن هستند، به طور رایگان واکسینه می شوند. ولی دختران و پسران زیر شانزده سال و همچنین زنان باردار و یا خانم هایی که به فرزند خود شیر میدهند، از تزریق واکسن منع شده اند.
اسرائیل بیش از ده میلیون واکسن به چند کمپانی سفارش داده که به تدریج وارد این کشور می شود.
اما در ایران خبری نیست اگرچه درخواستها برای آغاز هرچه زودتر واکسیناسیون افزایش یافته است.
“حتی ونزوئلا و پاناما نیز برای مردمشان واکسن خریدند، اما در ایران حکومت تنها به مردم وعده می دهد ان هم با واکسن هایی که نه به تایید متخصصان ایرانی است و نه متعلق به شرکت هاییی که سازمان بهداشت جهانی تایید کرده است.
کاربران توییتر از دو روز پیش در شبکههای اجتماعی طوفان توییتری با هشتگ “واکسن بخرید” به راه انداختند تا مسئولان را وادار به خرید واکسن خارجی کورونا بکنند.
در یکی از درخواستها خطاب به نمکی، وزیر بهداشت نوشته شده است که حدود ۸۰ کشور از جمله اکوادور، پاناما، قزاقستان و حتی ونزوئلا هفت میلیارد دوز واکسن فایزر خریداری کردند، اما نام ایران در فهرست خریداران واکسن کورونا مشاهده نمیشود.
آگاهان امور می گویند : حکومت ایران با مشکلات زیادی در این زمینه روبروست از جمله آنان : نبود پول برای خرید واکسن و همچنین حل نشدن موضوع اف تی اف و از سوی دیگر هرج و مرجی که در کشور برای بدست گرفتن قدرت ایجاد شده است که دیگر توجهی برای نجات مردم باقی نمی گذارد.
در چند روز اخیر نیز دکتر مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کورونا وعده داده بود که احتمالا فاز اول تست انسانی واکسن کورونای ایرانی از هفته اول دی ماه به بعد آغاز میشود.
بعضی از مقامهای ایران گفتهاند که به دلیل تحریمها اجازه خرید واکسن تولید آمریکا را ندارند اما کواکس، نهاد هماهنگکننده تلاشهای جهانی برای دسترسی کشورها به واکسن کووید-۱۹ به بیبیسی فارسی گفته است که ایران برای خرید واکسن با هیچ منع قانونی و حقوقی از طرف دولت آمریکا روبرو نیست.
مصطفی قانعی رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کورونا، هم گفته بود: «به دلیل آنکه ایران هواپیما و امکانات حمل و نقل لازم مرتبط با واکسن آمریکایی فایزر را ندارد، اعلام کرده است که این واکسن را نمیخواهد».
اما تورج دهقان زنگنه رئیس سازمان هواپیمایی ایران، با رد گفته های وی اعلام کرد که «دو شرکت هواپیمایی ایران ایر و ماهان آمادگی لازم را دارند و میتوانند با استفاده از یخ خشک دمای مورد نیاز برای واردات هر نوع واکسنی از جمله فایزر را که نیاز به دمای منفی ۷۰ درجه دارد، تامین کنند.»
حسینعلی شهریاری نماینده رییس کمیسیون بهداشتی مجلس نیز ادعا کرده است که هم اکنون چهار پلتفرم تولید واکسن کورونا در داخل کشور توسط ۷ شرکت دانش بنیان از جمله انستیتو رازی، انستیتو پاستور، بنیاد برکت و دو نمونه نیز توسط وزارت دفاع اشاره کرد که در مجموع ۷ نمونه در داخل کشور در حال کار کردن روی تولید واکسن کورونا هستند».
این در حالی که نظام پزشکی ایران دو روز پیش اعلام کرد: به مردم دروغ نگویید امکان تولید انبوه واکسن کورونا را نداریم.
حمید سوری اپیدمیولوژیست دانشگاه علوم پزشکی بهشتی نیز در این باره گفت: یک شبه نمیتوان زیرساخت تولید واکسن را ایجاد کرد. برخی ادعای تولید واکسن در ایران را دارند اما زیرساختهای فناوری و صنعتی کافی نداریم ..