از آماری که امروز در تهران انتشار یافت، چنین برمی آید که با بسته شدن مرزهای کشورهای غرب اروپا، ایالات متحده و کانادا به روی پناهجویان ایرانی، اکنون مغزهای متفکر ایرانی، از روی ناچاری، به کشور ترکیه پناه می برند، که خود، هنوز با کاروان ترقی کشورهای غربی فاصله زیاد دارد.
رصدخانه مهاجرت ایران اعلام کرد: شمار دانشجویان و دانش آموختگان ایرانی در ترکیه ۱۳۰۰برابر افزایش یافته است.
در گزارش های پیشین همچنین گفته شده بود که هزاران ایرانی نیز در ترکیه خانه خریده اند و منشاء شمار نامعلومی از این خریدها، دلارهای قاچاقی و یا دزدیده شده در داخل ایران بوده است.
رصدخانه مهاجرت ایران، در گزارشی درباره مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج از کشور اعلام کرد تعداد دانشجویان و دانشآموختگان ایرانی در کشور ترکیه، طی سالهای اخیر حدود هزار و ۳۰۰ درصد افزایش یافته و از ۴۳۸ دانشجو در سال ۲۰۱۳ به شش هزار و ۹۹ دانشجو در سال ۲۰۱۷ رسیده است.
در این گزارش آمده است از سال ۱۳۹۳ مقصدهای تحصیلی دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاهی کشور، تغییر قابلتوجهی داشته و از کشورهایی مثل آمریکا، کانادا، فرانسه و انگلستان به سمت کشورهایی مانند ترکیه، مجارستان و اینگونه کشورها سوق پیدا کرده است.
رصدخانه مهاجرت ایران در ادامه افزوده است که قیمت ارز، تاثیر مستقیمی در تغییر روند کشورهای انتخابی دانشجویان داشته است که ممکن است این تغییر سبب کاهش کیفیت تحصیلی دانشجویان و نخبگان شود.
در همین رابطه، سالنامه آماری رصدخانه مهاجرت ایران مقصدهای اصلی دانشجویان ایرانی را به گزارش رسمی یونسکو به ترتیب به این شکل اعلام کرده است: آمریکا، ترکیه، آلمان، ایتالیا، کانادا، مالزی، استرالیا، امارات، هند، اتریش، فرانسه، مجارستان و انگلستان.
بر اساس گزارش رصدخانه مهاجرت ایران، در سالهای اخیر کشورهای ترکیه، آلمان و کانادا به مقصد اول دانشجویان ایرانی شدهاند.